Apple preseljava radnike u "svemirski brod"

Kompanija Apple namerava u aprilu da otvori svoje novo sedište vredno pet milijardi dolara, iako radovi još uvek nisu u potpunosti završeni.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

08:16

Apple preseljava radnike u
Steve Jobs Theater (Foto: Tanjug / Apple via AP)

Apple će u aprilu započeti preseljavanje svojih 12.000 zaposlenih iz sedišta u Kupertinu u Kaliforniji, a taj proces će trajati šest meseci, prenosi Klix.ba.

Tokom tog perioda će izgradnja i uređivanje okoline biti nastavljeni. Novi kampus se zvanično zove Apple Park i prostire se na površini od 708.200 kvadratnih metara. Preminuli direktor kompanije Stiv Džobs je novo sedište uporedio sa svemirskim brodom kada je predložio njegovu izgradnju Veću Kupertina 2011. godine.

Njegovo interesovanje za arhitekturu i dizajn imalo je uticaj na konačni projekat. Džobs je preminuo u oktobru 2011. godine, a u njegovu čast je izgrađen amfiteatar sa 1.000 sedišta, koji je nazvan Steve Jobs Theater.

Smešten je na vrhu brda, odnosno na jednoj od najviših tački kampusa. Solarni krov od 17 megavati biće jedan od najvećih na svetu, a sama zgrada najveća na svetu s prirodnom ventilacijom. Zbog dizajna neće biti potrebno grejanje niti hlađenje tokom devet meseci u godini.

Apple Park će posedovati 9.000 stabala i šetalište duže od tri kilometra, a zaposleni će moći da vežbaju u teretani. Uprkos tome što Apple strogo vodi računa o privatnosti, određeni delovi kampusa, kafei i centar za posetioce sa Apple prodavnicom će biti dostupni javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: