Amnesty optužio Apple, Samsung i Sony za eksploataciju dece

Organizacija za ljudska prava Amnesty optužila je 16 kompanija za zloupotrebu dece kao radne snage, među kojima se nalaze i Apple, Samsung i Sony, piše BBC.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2016.

10:30

Amnesty optužio Apple, Samsung i Sony za eksploataciju dece
Foto: Gettyimages

U izveštaju u vezi sa rudarenjem kobalta u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) navodi se da deca od samo 7 godina starosti rade u opasnim uslovima.

Kobalt je jedna od ključnih komponenti litijum-jonskih baterija.

DRK proizvodi najmanje 50 odsto svetske količine kobalta, a koliko su uslovi loši govori činjenica da je samo između septembra 2014. i decembra 2015. pod zemljom nastradalo osamdesetoro ljudi.

Amnesty je prikupio svedočenja dece koja navodno rade u rudnicima.

Pol, 14-godišnje siroče, počeo je da radi u rudniku kada je imao 12 godina.

“Provodio bih 24 sata u tunelima. Stigao bih ujutro i napustio rudnik sledećeg jutra. Tamo smo morali i da obavljamo nuždu. Moja maćeha je želela da me pošalje u školu, ali je moj očuh bio protiv toga, iskorišćavao me je tako što me je terao da tamo radim."

Prema proceni UNICEF-a, trenutno širiom DRK radi oko 40.000 dece.

Kompanija Apple odgovorila je na optužbe: “Rad maloletnih lica nikada nije bio tolerisan u našem lancu snabdevanja i ponosni smo na to što se nalazimo na čelu industrije za uspostavljanje zaštitnih mera”.

Iz Samsunga su takođe naglasili da nikako ne tolerišu zloupotrebu dece.

"Ukoliko bi se ustanovilo da je u pitanju eksploatacija dece, istog momenta bismo prekinuli saradnju sa snabdevačima”, navodi Samsung.

Kompanija Sony takođe je negirala saradnju sa pomenutim rudnicima.

Od 16 optuženih kompanija, jedna je priznala povezanost sa spornim snabdevačima, dok četiri nisu bile u mogućnosti da sa sigurnošću imenuju izvore od kojih nabavljaju kobalt. Šest kompanija je saopštilo da trenutno rade na istraživanju slučaja, dve da kobalt uopšte ne nabavljaju iz DRK, dok je preostalih pet poreklo upletenost u slučaj, iako se u dokumentima navode kao klijenti.

"Veliki je paradoks da u digitalnoj eri neke od najbogatijih, najinovativnijih kompanija mogu na tržište da izbace neke od najsofisticiranijih uređaja, a da nemaju obavezi da prikažu odakle nabavljaju sirove komponente za svoje proizvode”, izjavio je Emanuel Umpula, izvršni direktor orhanizacije Afrewatch (Africa Resources Watch).

"Korisnici nemaju nikakvu predstavu o tome kakvi uslovi vladaju u rudnicima. Glamurozni izlozi oštar su kontrast deci koja na leđima nose vreće s kamenjem i rudarima koji rade u uskim tunelima, neprestano rizikujući da obole od plućnih bolesti. Krajnje je vreme da velike kompanije preduzmu odgovornost za nastanak svojih proizvoda. Kompanije čiji profit iznosi 125 milijardi dolara na globalnom nivou ne mogu da tvrde da nisu u mogućnosti da provere odakle dolaze ključni minerali za njihove proizvode”, zaključio je Umpula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: