BlackBerry razmišlja o prodaji

Kanadski priozvođač pametnih telefona BlackBerry, koji se u poslednje vreme nalazi u ozbiljnim finansijskim teškoćama, možda će razmoriti mogućnost svoje prodaje.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Petak, 09.08.2013.

16:01

Default images

Izvršni firektor kompanije Torsten Hajns je saopštio "da će razmotriti svaku mogućnost da zaštiti akcionare", a u poslednje vreme oko kompanije poznate pod bivšim imenom Research in Motion kolaju priče da će prodati deo kompanije koji se bavi proizvodnjom pametnih telefona.

Međutim, Hajns je spreman i da promeni svoju odluku ukoliko plan oživljavanja kompanije da značajnije rezultate i veruje da je BlackBerry sposoban da povrati svoj nekadašnji ugled i finansijski se oporavi.

Kako je saopšteno iz kompanije, do sada nije stigla nijedna ponuda za preuzimanje bilo kojih kompanijskih aktivnosoti, a na redovnom godišnjem sastanku prošlog meseca Hajns je saopštio da će iskoristiti svaku priliku da zaštiti akcionare, iako će možda zbog toga biti nepophodno da kompanija ustupi i sopstvene softverske licence nekim drugim kompanijama.

Silver Lake Partners, privatna kompanija koje pokušava da u svoje okrilje dovede Dell, već je sa BlackBeryem razgovarala o tome da sarađuju na softverskom polju, iako nisu zainteresovani za kupovinu kompanije.

BlackBerry je u velikoj meri svoju budućnost vezao za svoj novi operativni sistem BlackBerry 10, ali su dosadašnji rezultati te akcije vrlo skromni. Kompanija je prijavila u poslednja tri meseca gubitke od 84 miliona dolara uprkos izbacivanju na tržište novih BlackBerry 10 uređaja, a udeo kompanije na tržištu je dramatično pao u Americi, Engleskoj i Evropi.

Međutim kompanija nema neku vredniju imovinu koja bi bila interesantna eventualnim kupcima, osim prava na patente i svog korporativnog bezbednosnog softvera. Lenovo je izrazio neku vrstu interesovanja za BalckBerry, iako skupština kompanije može da odbije preuzimanje od strane nekog drugog tehnološkog giiganta.

Prema procenama, trenutna tržišna vrednost kompanije BlackBerry iznosi oko 5 milijardi kanadskih dolara, 10 puta više nego pre 5 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: