Kako kupovati preko interneta?

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, za samo godinu dana broj onih koji kupuju preko interneta u Srbiji je utrostručen.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

13:36

Default images

Na to su uticali povoljniji zakononski uslovi, rast korisnika i povećanje broja i kvaliteta onih koji prodaju i nude usluge preko interneta. Međutim, i dalje postoji oni koji su nepoverljivi prema internet kupovini. Istraživanja pokazuju da potrošači nisu dovoljno upoznati sa procedurama kupovine preko interneta, i da pretpostavljaju kako će na neki način biti prevareni.

Po podacima svetskog servisa za rangiranje sajtova, Alexa.com, postoji veliki izbor web sajtova za online kupovinu u Srbiji. Pitanje je – kako odabrati pravi?

Dobar sajt za kupovinu odlikuje nekoliko karakteristika:

Raznovrsan izbor - kada želite nešto da kupite, izbor između velikog broja proizvoda je veliki plus za prodavnicu. Bez obzira na to da li su vam potrebni bela tehnika, kolica za bebu, kompjuterska oprema, televizori, audio tehnika ili video tehnika, dobra online prodavnica će u svojoj ponudi imate sve ovo ali i više.

Poverenje – veliki broj ljudi i dalje nije siguran u proces online kupovine ili ne zna da najbolje koristi sisteme plaćanja. Zbog toga je veoma bitno da na sajtu prodavnice postoje detaljna uputstva i objašnjenja vezana za proces naručivanja u plaćanja, potvrde sigurnosti kupovine, jasne kontakt informacije, informacije o garanciji itd.

Postojanje „fizičke“ prodavnice – za neke proizvode potrebno je, ipak, da ih uživo vidite i osetite pod rukom. Takođe, ukoliko su vam potrebne dodatne informaciju o proizvodu ili niste sigurni kako da obavite proces kupovine, direktan razgovor sa prodavcem može da bude od velike pomoći. Ljubazan i predusretljiv prodavac vam može, u mnogome, olakšati izbor pri kupovini.

Metode plaćanja – veoma je bitno znati da postoje različite vrste plaćanja prilikom kupuvine preko interneta. Obratite pažnju prilikom izbora prodavnice, koje sve modele podržava. U Win Win online prodavnici, plaćanje može da se izvrši gotovinski, čekovima građana i to na 12 rata bez kamate, uplatnicom ili nalogom za prenos, platnim debitnim i kreditnim karticama, ali i putem online kredita.

Razmena iskustava - prednosti kupovine preko interneta, pored toga što nema potrebe napuštati fotelju, stajati u redu i gubiti dragoceno vreme u prevozu, leže i u mogućnost upoređivanja cena kao i razmeni komentara i iskustava sa nekim ko je kupovao sličan proizvod. Lako možete videti ocene željenog proizvoda kao i njegovo ponašanje u praksi.

Akcije – obratite pažnju na popuste, akcije i promocije zahvaljujući kojima možete ostvarite značajne uštede. Pored umanjenja cena, česte su i različite mogućnosti plaćanja na 6 ili 12 rata, produženje garancija i brojne druge povoljnosti koje možete ostvariti prilikom kupovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: