Apple zaradio 8,8 mlrd. $ u Q3

I prihodi i profit kompanije Apple u poslednjem kvartalu porasli su za 20 posto. To bi razlog za slavlje u mnogim kompanijama, piše Associated Press, ali ne zadovoljava Appleove standarde.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

08:30

Default images

Ovo je najsporiji rast zabeležen u poslednje dve godine, a razlog je u tome što su korisnici više kupovali jeftinije verzije iPhonea/iPoda.

U periodu od aprila do juna, Apple je prodao 17 miliona iPada i 26 miliona iPhonea. Ali je prosečna prodajna cena po uređaju na nivou one iz 2010. godine što se iPhone tiče i najniža ikada u slučaju iPada.

Prodato je i 4 miliona Mac računara i 1,3 miliona Apple TV-a.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije, rekao je da ekonomski uslovi nisu uticali na prodaju u Kini, ali jesu na evropskom kontinentu, gde je zabeležen rast od 16 posto.

Prema njegovom mišljenju slabiji rast može biti posledica toga što korisnici očekuju novi iPhone, jer je prodaja iPhonea porasla za 28 posto u odnosu na prethodu godinu, ali je slabija nego u prethodnom kvartalu.

A sada brojke - 8,8 milijardi profita Apple je ostvaro i poslednjem kvartalu, odnosno 9,32 dolara po akciji. Prošle godine u istom periodu zarada je iznosila 7,3 milijardi dolara.

Ukupan prihod kompanije u ovom periodu iznosio je 35 milijardi dolara (analitičari su očekivali 37,5 milijardi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: