"Teslina vizija Interneta" u Ozonu

Izložba "Teslina vizija Interneta" biće otvorena 9. jula u Galeriji Ozon povodom 10. jula - rođendana Nikole Tesle, jednog od najvećih umova 20. veka, najavio je danas Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 06.07.2012.

11:00

Default images

Izložbu, inspirisanu Teslinim projektom "Svetski sistem" iz 1900. godine, organizuju RNIDS i Muzej Nikole Tesle u saradnji sa Galerijom Ozon, a posetioci će moći da je pogledaju do 13. jula.

Tesla je u projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS.

Potom je 1908. to konkretnije opisao u članku "The Future of the Wireless Art" (Budućnost umetnosti umrežavanja), objavljenom u časopisu "Wireless Telegraphy & Telephony".

Njegovo kasnije predviđanje budućnosti komunikacija iz 1909. za "New York Times", koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku "Wireless of the future" (Umrežavanje budućnosti), neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.

Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaključak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uređaj putem koga se to odvija, primetili su predstavnici RNIDS.

Ideja izložbe "Teslina vizija Interneta" je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno - bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona.

Postavka obuhvata uporedno predstavljanje Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena, kao i opis informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.

Autor projekta "Teslina vizija Interneta" je multimedijalni stvaralac iz Beograda Lazar Bošković.

Projekat pored izložbe za sada obuhvata i internet sajt, sa istoimenom adresom na oba nacionalna internet domena, na kome su korisni linkovi i drugi materijali na ovu temu.

Za jesen je planirana i engleska verzija projekta, kao i druge aktivnosti (okrugli sto, projekcije filmova o Tesli...).

Dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz "Orange" studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: