Mozilla Lightbeam pokazuje ko vas prati na netu

U duhu onlajn transparentnosti, nova alatka iz Mozille korisnicima dozvoljava da vide ko prati njihov onlajn trag.

Tehnopolis

Izvor: Mashable

Nedelja, 27.10.2013.

16:50

Default images

Lightbeam je besplatna ekstenzija koja može da se skine za Firefox pretraživač koji obećava da će „osvetliti unutrašnji rad veba“.

Ova ekstenzija prati koje sve kompanije prate vašu onlajn aktivnost – najverovatnije brendove i oglašivače koji gledaju da podele vaše podatke ili podese reklame prema vašim interesovanjima.

„Želimo da stvorimo sliku i objasnimo kako praćenje funkcioniše na internetu i kako su određeni sajtovi povezani sa drugima“, stoji u saopštenju Mozille.

Kompanija želi da korisnicima omogući kontrolu nad njihovim podacima koristeći interaktivne vizualizacije koje se povećavaju svakom novom posetom nekom sajtu i koje im prikazuju ko tačno prati ono šta oni rade na vebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: