Jubilej i promocija novog Ubuntua

Na petogodišnjicu rada foruma, Ubuntu lokalna zajednica Srbije organizovala je prezentaciju povodom izlaska nove verzije Ubuntu OS-a.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

14:00

Default images

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx donosi novi vizuelni identitet, pa se umesto klasične narandžasto-braon teme, na njemu nalazi ljubičasto okruženje, sa prozorima koji se minimizuju i zatvaraju klikom na dugme u gornjem levom uglu, nalik na Mac OS.

Osim ovih kozmetičkih promena, novi Ubuntu se znatno brže podiže, ima unapređeni Software Centar, ali i potpuno nove opcije kao što su Ubuntu One Music Store ili Me Menu i Gwibber, za bolju integraciju sa društvenim mrežama.

Da je novi Ubuntu više okrenut običnim korisnicima potvrđuje i činjenica da je ovo prva verzija koja ne dolazi sa preinstaliranim GIMP-om.

Bojan Bogdanović, koordinator tima Ubuntu Lokalne zajednice Srbije, rekao je da je razlog ove promene to što običnim korisnicima najčešće ne trebaju programi ovog tipa, koji su zamena za skupe i profesionalne programe, a umesto GIMP-a, za obradu fotografija, Lucid Lynx nudi F-Spot.

Kao i većina GNU/Linux distribucija i ovu je moguće preuzeti besplatno sa zvaničnog sajta, a ukoliko ste početnik u oblasti slobodnog softvera, pomoć možete potražiti kod domaće Ubuntu Lokalne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: