Da internet postane bezbedan za najmlađe

Više od 120 učenika završtnih razreda iz 19 osnovnih škola u Srbiji prisustvovalo je danas obeležavanju Međunarodnog dana bezbednog interneta, a na skupu u Domu Narodne skupštine rečeno je da deca već sa sedam godina počinju da koriste internet, najviše otvorenih profila imaju deca između devet i 12 godina, a više od 30 odsto dece pristupa mreži preko telefona.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92/Tanjug

Utorak, 11.02.2014.

09:27

Default images

Tema ovogodišnje manifestacija bila je Stvorimo bolji internet zajedno. Državna sekretarka u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je na skupu da je samo jedan klik dovoljan da se dođe do miliona novih informacija.

„Vaše znanje o internetu ide daleko ispred znanja vaših roditelja i nastavnika. Internet je veliki svet mogućnosti i najznačajnije je da se igrate, da stičete nova znanja, učite i saznajete nešto novo, čitav svet vam je dostupan i samo jednim klik vas deli od miliona novih informacija“, poručila je Matić učenicima.

Prema njenim rečima, deca vać sa sedam godina počinju da koriste internet, najviše otovrenih profila imaju deca uzrasta između devet i 12 godina, a više od 30 odsto dece pristupa mreži preko telefona.

Matić je precizirala da je prošle godine više od 10 miliona učesnika i više od 10.000 škola podržalo širom sveta manifestaciju Dan bezbednog interneta, a u izjavi novinarima rekla i da je to akcija koju je 2008. godine u Srbiji pokrenulo resorno ministarstvo.

Ta manifestacija, dodala je, izrasla je u internacionalni projekata koji podržava EU, Evropska komisija. Ministarstva telekominikacija i prosvete, kao i Fondacija B92 učestvuju u programu Bezbedni internet.

„Upoznajte vaše roditelje sa bezbednim internetom, jer su danas internet može da izazove i velike materijalne štete“, poručio je Živanović.
Učesnicima skupa obratio se i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

"Sa zadovoljstvom želim da vas obavestim da smo pustili u rad sajt Net patrola, na kojem možete anonimno da prijavite ako vas neko uznemirava, ili ako na internetu naiđete na bilo kakav sadržaj koji je na bilo koji način uznemirujući i neprimeren. Obučeni operater pregleda sve prijave, i postupajući po proceduri, pristupa uklanjanju neprimerenog materijala.

Osim sajta Net patrola, za desetak dana biće pušten kompletno redizajniran sajt www.kliknibezedno.rs na kojem ćete moći da nađete sve savete kako da se zaštitite i kako da izbegnete uznemiravajuće situacije na internetu.

Tema ovog dana bezbednog interneta u celom svetu jeste da se potrudimo da napravimo bolji internet zajedno. Morate biti svestni da vi sami utičete na pravila i način ponašanja na internetu. Dobrota je zarazna, i ophodeći se prema drugima onako kako želimo da se drugi ophode prema nama, stvaramo pozitivan začarani krug i direktno utičemo na odnose na intenetu.

Morate biti svesni kakve su dugoročne posledice nepromišljenosti, i da ljudi dobijaju otkaze zbog postova na društvenim mrežama. Naime, budući poslodavci proveravaju profile kandidata za posao na društvenim mrežama, te je i u tom smislu jako važno kakve postove ćete postavljati.

Najvažnija stvar koju morate da čuvate su vaši lični podaci, kao što je, na primer, adresa na kojoj živite. Takvi podaci se ne šeruju na internetu ni sa kim. Razlog za to je što nikad ne znate ko i na koji način može da zloupotrebi te podatke. Ako na primer najavite da ćete ići na letovanje sa celom porodicom, a pri tom ste već postavili fotografije kuće, pisali gde živite, lopovi će, budući da znaju sve te informacije, moći brižljivo i pedantno da pripreme pljačku.

Morate biti pažljivi i prilikom prihvatanja zahteva za prijateljstvo pošto nikada ne možete znati ko je sa druge strane. Nikada ne bi trebalo sami da idete da se sastanete sa osobom koju ste upoznali na internetu. A ako vam je, ipak, mnogo stalo da nekog upoznate, onda obavezno treba da povedete i roditelje, ali i tada bi mesto sastanka trebalo da bude na nekom javnom mestu, gde ima puno ljudi."
Dan bezbednog interneta obeležava se svakog drugog utorka u februaru širom sveta, a ovogodišnji slogan je “Stvorimo bolji Internet zajedno”. Dan bezbednog interneta se ove godine u Srbiji proslavlja po treći put, a osim u Beogradu, dan će nizom dešavanja na ulicama, u tržnim centrima i školama biti obeležen i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Zaječaru.

Centar za bezbedni internet „Klikni bezbedno“ osnovan je u januaru 2013. godine.Cilj rada Centra je podizanje svesti i obezbeđivanje edukativnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Srbiji za učenike uzrasta od 11 do 17 godina, njihove roditelje, nastavnike i školske psihologe, kao i obezbeđivanje relevantnih informacija o bezbednom korišćenju interneta i IKT za javnost u Srbiji.

Drugi važan segment rada Centra, osim edukativnih aktivnosti, čini elektronski mehanizam za prijavu nelegalnih i štetnih sadržaja na internetu „Net patrola“, dok realizaciju svih aktivnosti Centra usmeravaju i unapređuju Savetodavni odbor i Dečiji savet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: