J. Koreja sprema revoluciju u oblasti mobilnog interneta

Južna Koreja predstaviće neverovatno brz 5G mobilni internet servis, pomoću kog će celi film moći da se preuzme za manje od jedne sekunde.

Tehnopolis

Izvor: Daily Mail

Subota, 25.01.2014.

16:55

Default images

Iako većina sveta još nije iskusila blagodeti 4G servisa, tehnološki napredna zemlja već je najavila njegovog naslednika vrednog 1,5 milijardi dolara.

Ministarstvo nauke Južne Koreje kaže da će primeniti ovu tehnologiju, oko 1.000 puta bržu od 4G u roku od šest godina.

5G će omogućiti korisnicima da preuzimaju filmove od 800 megabajta za samo jednu sekundu, u poređenju sa 40 sekundi, koliko je potrebno uz korištenje 4G, najavilo je ministarstvo, dodajući da će takva brzina pomoći južnokorejskim firmama u prekookeanskom poslovanju.

“Devedesetih smo podstakli rast naše ekonomije uz 2G servis, 2000-tih uz 3G, oko 2010. uz 4G, a sada je vreme za razvijanje 5G. Zemlje Evrope, Kina i SAD užurbano rade na razvoju 5G tehnologije i verujemo da će biti žestoke konkurencije na ovom tržištu za samo nekoliko godina”, rekao je predstavnik tamošnje vlade za odnose s javnošću.

Prema planu, probni 5G servis počeće sa radom 2017. a u punoj komercijalnoj formi u decembru 2020.

Prioritet će imati razvoj ključnih osobina nove mreže uključujući Ultra-HD i prenos holograma, kao i drugih novijih servisa.

Povezane industrije moći će da rade na uređajima koji podržavaju 5G i infrastrukturu između 2020. i 2026.

Vlada se nada da će primeniti plan uz saradnju operatora poput SK Telecom i Korea Telecom i proizvođača uređaja Samsung i LG.

Seul planira da preuzme udeo od 20 odsto na svetskom tržištu u oblasti opreme za telekomunikacionu infrastrukturu do 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: