Ćirilički domen Srbije - faza 2

Pre nekoliko dana prve nelatinične domene dobile su četiri zemlje, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusijia i Saudijska Arabija, a na odobrenje ICANN-a čekale su oko šest meseci.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

15:29

Default images

To znači da ako Srbija svoj zahtev ICANN-u podnese do kraja godine, kako je planirano, prvi domeni na ćirilici mogli bi biti registrovani polovinom sledeće godine.

Pre toga, sledi glasanje za jedan od četiri predloga koji su ušli u drugu fazu izbora ćiriličkog domena, a to su srb, sb, srbija, rsb. Osim ovih, bilo je dosta predloga koji nisu zadovoljavali propisane kriterije, kao što su ker, guča, bre, mrš ili pljeskavica, a celokupan spisak odbijenih predloga možete pogledati ovde.

Glasanje se obavlja na sajtu RNIDS-a , a koliko će trajati zavisi od odziva glasača, jer bi broj glasova trebalo da predstavlja statistički reprezentativan uzorak.

Ipak, pre nego što zahtev ode pred ICANN, odabrani predlog mora da odobri vlada. Ukoliko dođe do situacije u kojoj se izbor vlade i glasača ne poklopi, zvanični predlog Srbije biće vladin favorit.

Osim glasanja, pre podnošenja zahteva RNIDS treba da prikupi niz drugih dokumenata, kako bi smanjio šansu da dođe do odbijanja zahteva, odnosno vraćanja na doradu, što bi dodatno produžilo čitavu proceduru, a što se desilo Kini, koja je podnela nekoliko zahteva.

U međuvremenu biće potrebno doneti i pravilnik o upotrebi ćiriličkog domena, i tehničkim detaljima koji podrazumevaju cenu, odluku o tome da li će vlasnici .rs domena automatski dobijati isti na ćirilici, ili će za njega plaćati, a ovaj proces, prema rečima Milenka Vasića, člana radne grupe za ćirilicu, teče paralelno sa pripremom zahteva.

Glasanje će trajati najmanje mesec dana, a celokupna procedura oko izbora i podnošenja zahteva za ćirilički domen koštaće oko 50 000 evra. Tu sumu obezbedio je RNIDS, kojeg je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo delegiralno za ovaj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: