Tehnopolis

Četvrtak, 14.07.2011.

08:48

Kako migrirati sa FB na Google +

Ako ste u Facebook uložili puno vremena i informacija, prelazak na novu društvenu mrežu nije lak. Evo nekoliko saveta kako svoje informacije sa Facebooka prebaciti na novi Google+ nalog.

Izvor: BSPCN

Default images

Selidba na drugu društvenu mrežu nije baš jednostavna, srećom postoji nekoliko alatki koje možemo iskoristiti za prebacivanje slika, video snimaka i kontakata.

Izvoz informacija sa Facebooka

Počnite sa preuzimanjem svih vaših informacija sa Facebooka. Da biste to uradili, ulogujte se na Facebook i idite na Account Settings (podešavanje naloga) u gornjem desnom uglu.

Na tabu Settings (podešavanja) kliknite Learn more (saznaj više) koje se nalazi pored Download your information (preuzmi svoje informacije).
Photo: bspcn
Unesite svoju lozinku i kliknite na Continue (nastavi); stići će vam email kada preuzimanje bude gotovo (preuzimanje može potrajati).

Kada primite email, kliknite na link kako biste preuzeli sve svoje fajlove u zip formatu. Raspakujte fajlove i otvorite fajl index.html kako biste proverili da li su tu sve vaše informacije.

Uvoz slika

Google+ koristi Picasa web albume za rad sa slikama. Za početak instalirajte Picasu. Kada je instalirate, otvorite je i dodajte folder sa slikama sa Facebooka koji ste upravo preuzeli.

Podesite Picasu da jednom skenira foldere i onda ih uveze. Kada se uvoz slika završi, pronađite albume i izaberite Sync to Web sa desne strane.

Otvoriće vam se pop-up prozor koji će vam tražiti da se ulogujete u web albume. Ulogujte se sa Google+ nalogom i pojaviće se drugi pop-up sa zahtevom da potvrdite postavljena podešavanja. Kliknite Change settings i promenite podešavanja koja želite. Proverite da li ste selektovali opciju Use above settings inače će vas svaki put pitati za podešavanja.
Photo: bspcn
Preporučujemo da u podešavanjima novog albuma za vidljivost postavite “private” kao podrazumevani izbor. Kasnije možete izmeniti podešavanja Google+a, a ovo će vas osigurati da neke fotografije ne postanu javno vidljive.

Vratite se Picasi i kliknite Sync; vaše fotografije će biti postavljane u pozadini.

Deljenje slika sa prijateljima na Google+

Kada su slike prebačene, ulogujte se na Google+ i kliknite na Photos (fotografije) ikonicu na vrhu strane. Sada nađite Your Albums (vaši albumi) sa leve strane.

Otvorite album koji ste prebacili i kliknite na dugme share album (deli album) pri vrhu strane. Vaše slike su sada automatski postale javne, a imate i link do njih u svom strimu.

Ako ne želite da vaš album bude dostupan javnosti, možete ukloniti Public krug i dodati svoj krug prijatelja kojima će biti dostupne slike. I dalje će postojati u strimu, ali će biti vidljive samo onima kojima ste to omogućili.

Neko od prijatelja ko ima uvid u vaše slike, takođe može vaš album podeliti sa javnošću i tako slike mogu ponovo postati dostupne svima, zato dobro pazite kome dajete pristup vašim slikama.

Ako ne želite da vaš album bude u strimu, takođe možete kliknuti na dugme Edit (izmeni) koje se nalazi na glavnoj strani albuma i tu izmene podešavanja vezano za deljenje.

Uvoz video klipova

Photo: bspcn
Uvoz video klipova je dosta manje automatizovan nego uvoz slika. Kako biste uvezli vaše video klipove koje ste ranije postavili na Facebook, idite do preuzetih fajlova i nađite folder videos.

Ulogujte se na vaš Google+ nalog i na vašem profilu kliknite na Videos (video snimci).

Kliknite Upload new videos (otpremi nove video snimke) sa desne strane i prevucite video sa vašeg kompjutera u browser.

Kada video klipovi budu postavljeni, možete ih imenovati, kreirati album i podeliti ga u Google+u.

Uvoz Facebook prijatelja

Idite na login.yahoo.com i ulogujte se sa vašim Facebook ili yahoo nalogom.

Potvrdite pristup i ulogujte se na facebook nalog, zatim idite na address.yahoo.com. Kliknite na Tools pa Import iz padajućeg menija. Izaberite Facebook iz ponuđenih opcija.
Photo: bspcn
Uvoz će se automatski izvršiti nakon što ste potvrdili pristup vašim kontaktima. Zatim izvezite vaše kontakte u .csv fajl iz menija Tools.

Izvezite ih u Microsoft Outlook, potvrdite prebacivanje i sačuvajte fajl.

Sada se ulogujte u Gmail, kliknite na ContactsMore actions – Import (kontakti – još radnji – uvezi). Izaberite .csv fajl koji ste malopre preuzeli i uvezite ga.

Selektujte opciju New group (nova grupa) u koju ćete prebaciti kontakte i oni bi trebalo da budu prebačeni bez problema.

Idite nazad na Google+ i vaši uvezeni kontakti će se pojaviti pod Find and invite (pronađi i pozovi). Dodajte prijatelje u krugove i pošaljite im poziv ako još ne koriste Google+.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

23 h

Podeli: