Procesor iz prvog PlayStaitona trenutno pokreće Nasinu letelicu

Nasina letelica The New Horizons koja je nedavno završila preletanje Plutona i poslala slike na Zemlju, je navođena uz pomoć istog procesora koji se nalazi u prvoj PlayStaion konzoli koja je izašla 1994-e.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2015.

13:45

Default images
Foto: Screenshot

Ova letelica koristi MIPS R3000 CPU za pokretanje motora, raznih senzora kao i slanje podataka.

Lansirana je u svemir 2006-e godine. Iako je poređenja radi u to vreme na tržištu već bio dostupan i PS3, poznato je da NASA oduvek preferira hardver koji je prošao veoma detaljna testiranja, za razliku on najnovijih tehnologija.

Osim nekoliko modifikacija koje su implementirane kako bi čip opstao u svemiru, u to vreme već 12 godina star procesor je bio dovoljan za potrebe ove letelice. Inače ako niste znali, procesor iz prvog PlayStation-a radi na 33MHz.

NASA često koristi hardver koji je prevashodno namenjan za video igre. Do sada su koristili i Kinect i Oculis Rift, a nedavno su objavili da planiraju da koriste i Microsoftovu Hololens augmented reality tehnologiju kao podršku na svemirskoj stanici u dnevnim zadacima, na šta vas podsećamo u video klipu ispod: Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: