Novi Apple centar: Zavirite u budućnost (FOTO)

Već mesecima spekuliše se o konačnom izgledu Apple-ovog centra, kampusa, koji je predviđen da se gradi u Kupertinu u Kaliforniji. Sada zahvaljujući sajtu "City of Cupertino" i Wired-u, imamo priliku da zavirimo u budućnost i da vidimo gde će da se prave budući uređaji koji će da menjaju svet.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Wired/Gizmodo

Četvrtak, 14.11.2013.

11:12

Default images

Sam kampus, kao što je praktično poznato od prve prezentacije, imaće kružni/cilindrični oblik, a zauzimaće skoro 280.000 m². Kampus je projektovao britanski arhitekta Norman Foster, a prostor je napravljen tako da "promoviše zajednički rad, saradnju tako što povezuje spoljni i unutrašnji prostor preko jednog dugačkog koridora".

U odvojenom kompleksu zgrada biće smešten centar za razvoj i istraživanja, a ispod cele površine nalazi se podzemni kompleks u kojem će se praviti promocije novih proizvoda i poslovnih strategija. Zanimljivost je da se restorani i kafei prostiru na 8.400 m².
Foster je izjavio da je pejzaž napravljen tako da "podseća na Santa Klara Veli, mesto gde je Stiv Džobs odrastao" i da je ekološka sredina bogata hrastovima.

Novinar "Wired-a" Kajl Vanemert, koji je imao priliku da zaviri u planove, rekao je da sve zajedno kompleks uopšte ne podseća na poslovnu zgradu, nego više na park sa raznim voćem i drugim velikim drvećem, kao i fontanama i žbunjem. Sama zgrada biće jedna od tehnološki najnaprednijih ekoloških građevina na svetu.
Na neki način, ceo kompleks podseća na veliku Apple radnju (Apple Store), možda zbog toga što deli njihovu spartansku estetiku. Na jednoj od renderovanih slika vidi se i recepcija koja dosta podseća na "Genius Bar", a hodnici duž kojih su spojeni iPod Nano uređaji tu su samo da vezu pojačaju još više.
Predstavnici Apple-a izjavili su da je novi centar dizajniran kao "odgovarajući ambijent koji na pravi način reflektuje Apple-ov način života i u kojem se posebno cene inovacija, jednostavnost i lepota."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sve slike: City of Cupertino

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: