Ekskluzivno: Xperia Z na blic testu B92

Sony Xperia Z u Srbiji bi trebalo da se pojavi sredinom marta a mi smo već sad bili u prilici da ga na nekoliko sati imamo pod našim prstima.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Uroš Jeliæ/B92

Petak, 01.02.2013.

12:44

Default images

Xperia Z je najnoviji Sonyjev telefon koji predstavlja sam vrh ponude kompanije kada su smartfon telefoni u pitanju smenjujući sa tog mesta prošlogodišnji model Xperia T.

Prvo što ćete primetiti kada ga uzmete u ruke jesu njegova veličina i pravougaon oblik, skoro identičan iPhoneu po obliku sa izuzetkom ivica koje su prilično oštre i samih dimenzija koje su znatno veće.

Iako na izgled glomazan, uređaj je moguće držati i koristiti bez većih problema i sa jednom rukom, delom zbog njegove težine od 140 grama ali i debljine koja iznosi svega 7.9 milimetara.
B92
Uprkos svojoj veličini (139 x 71 x 7.9 mm) telefon bez problema staje u prednji džep pantalona i ne stvara nikakvu nelagodu tokom kretanja, prvenstveno zbog svoje debljine.

Xperia poseduje Gorilla Glass na prednjim i zadnjim panelima što mu daje zaista atraktivan izgled, ali nakon svega par minuta korišćenja otisci postaju više nego vidljivi i potrebno je često brisati ekran kako bi se tragovi otklonili.

Samo kućište izuzetno je kvalitetno i bez sumnje podseća na Sony, pogotovo na starije proizvode koji su pravljeni sa velikom pažnjom i od najkvalitetnijih materijala u vreme kada je kompanija predstavljala sinonim za kvalitet i izdržljivost.

Jedino što se na crnom kućištu izdvaja jeste „power“ dugme koje je srebrne boje i koje se nalazi na sredini desne ivice. Ono što ponovo impresionira jeste pažnja koja je njegovoj izradi posvećena.
B92
Ispod „haube“ se nalazi Qualcommov Snapdragon S4 Pro quad-core procesor klokovan na 1.5GHz. U pitanju je čip koji koriste i LG Optimus G i Nexus 4, kao i HTC Droid DNA, što znači da na raspolaganju imate dovoljno snage za sve što ste naumili da uradite a u tome vam dodatno pomažei i 2GB RAM-a.

Xperia Z dolazi sa Androidom 4.12, što je pomalo šteta pošto se na tržištu već nalaze uređaji na Androidu 4.2, ali njegovo korišćenje je brzo i glatko, bez ikakvih prekida.

Kada je ekran u pitanju, zbog izostanka fizičkih dugmića na ekranu, staklo se pruža celom dužinom uređaja a korisnicima je na raspolaganju 5-inčni Full HD TFT displej rezolucije 1920 x 1080 piksela sa 441 ppi – što je znatno više u poređenju sa recimo, Galaxyjem S III.

Xperia Z poseduje Bravia engine 2 tehnologiju za poboljšanje kvaliteta slike i ona je zaista oštra i boje su jasne, ali pošto smo uređaj imali svega par sati u rukama nemoguće je reći kakav je utisak posle dužeg korišćenja telefona, ali nismo primetili da ga ove brojke ozbiljnije izdvajaju od ekrana sličnih uređaja.
B92
Ivice telefona prilično su minimalistički urađene i na prvi pogled teško je utvrditi gde se nalaze USB priključak i džek za slušalice. Oni su skriveni ispod panela i dodatno su zaštićeni vratancima zbog otpornosti Xperie Z na vodu i prašinu, dok se na zadnjoj strani primećuje samo kamera.

Telefon je u stanju da provede pola sata zaronjen u vodu, a posebna tehnologija omogućava njegovo korišćenje i sa vlažnim ekranom.

Ono što bi moglo da predstavlja problem jesu upravo vratanca koja su sa kućištem spojena komadićem gume, koja vrlo lako može da podlegne čestim korišćenju, pogotovo ona koja štite USB.

Ovo takođe može često punjenje dodatno zakomplikovati pošto je potrebno noktom dobro zagrebati po ivici kako bi se zaštita sklonila
B92
Telefon poseduje i Exmor RS kameru od 13 megapiksela koja pravi više nego odlične fotografije, a na raspolaganju je i fotografisanje u nizu (burst mode) – koje nudi slikanje fotografija od 9 megapiksela po 10 frejmova u sekundi.

Život baterije predstavlja problem za sve uređaje sa jačim procesorima, ali Sony tvrdi da njihov softverski mod Batery Stamina uspeva da prevaziđe te probleme. Batery Stamina bi u teoriji trebalo da po gašenju ekrana onemogući rad svih pozadinskih aplikacija kako bi se produžio život baterije od 2,330mAh.

Ovo međutim, može da predstavlja problem svim koji intenzivno koriste e-mail ili neku od socijalnih mreža, ali moguće je odabrati aplikacije koje želite da nastave sa radom po gašenju ekrana.

Nakon punjenja statistika na telefonu je pokazivala da puna baterija može da izdrži jedan dan i 5 časova, ali nažalost nismo bili u prilici da proverimo ove tvrdnje i duže testiramo bateriju.

Iako cene za Srbiju još nisu objavljene, moguće je očekivati cifru koja se neće mnogo razlikovati od cena ostalih premium uređaja na tržištu.
B92
Na papiru Sony Xperia Z izgleda kao izuzetan uređaj sa impresivnim tehničkim specifikacijama - a prilikom korišćenja to se pokazalo i u praksi tako da se ovaj telefon sa razlogom predstavlja vrh Sonyjeve ponude.

Međutim, iako impresivan, Xperia Z će vrlo brzo biti na ozbiljnom testu s obzirom na činjenicu da nas vrlo brzo očekuje odgovor ostalih proizvođača poput Samsunga koji bi uskoro trebalo da predstavi Galaxy S 4. Kako bi zaista uspeo da privuče nove korisnike, pored performansi i kvaliteta izrade, Sony mora ozbijlno da poradi na promociji svojih uređaja ali i softverskoj podršci, tako da se postavlja i pitanje, kada možemo očekivati apdejt za Android 4.2 pošto će svi ostali proizvođači svoje premium telefone sasvim sigurno slati sa njim.

Poored truda uloženog u svoje uređaje, Sony će morati dodatno da se potrudi kada su korisnici u pitanju kako bi Xperia Z zaista bila telefon kakav Sony želi da bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: