UN: Srbija napredovala na polju eUprave

Sektor za ekonomsko-socijalne odnose Ujedinjenih Nacija sproveo je dvogodišnje istraživanje o razvoju e-Governmenta u svetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

15:24

Default images

Prema njihovom izveštaju Srbija se nalazi na 51. mesto, od 190 zemalja koliko se nalazi na svetskoj rang listi, odnosno napredovala je za 30 mesta.

Time je Srbija svrstana među tri zemlje koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti, a zahvaljujući projektima koje je realizovano Ministarstvo za telekomunikacije, odnosno Uprava za digitalnu agendu.

“Digitalna agenda kao strategija za razvoj elektronskih komunikacija i informacionog društva u Republici Srbiji predviđa dalje jačanje eUprave i postavlja to kao jedan od razvojnih prioriteta za naredni period, a sve sa ciljem da se našim građanima omogući završavanje svih procedura kao dobijanje svih dokumenata preko interneta, iz kancelarije, od kuće, 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno, bez odlaska na šaltere i čekanja u redovima”, rekla je Jasna Matić, državna sekretarka za Digitalnu agendu.

Pomenuti izveštaj dostupan je ovde.

Inače, državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, postaće član Međunarodne broadband komisije, na poziv generalnog sekretara Međunarodne unije za telekomunikacije dr Hamadun Ture i direktorke UNESCO-a Irine Bokove.

Početkom aprila biće formirana i Nacionalna broadband komisija, a po ugledu na Međunarodnu, formiranu 2010. godine, koja se zalaže za neke od ciljeva kao što su širokopojasni internet kao univerzalna usluga, dostupnost interneta za više od 50 posto domaćinstava i internet penetracija od preko 60 posto, što bi na globalnom nivou trebalo ostvariti do 2015. godine.
Iste ciljeve promovisaće i Nacionalna komisija.

Istraživanje koje je sprovela konsultantska kuća Cullen International za potrebe Evropske komisije, pokazalo je da je Srbija prošle godine zabeležila značajan napredak u rastu fiksnog širokopojasnog pristupa u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: