Info

Petak, 27.07.2007.

15:37

NVO po evropskim standardima

Nacrt zakona o udruženjima prati evropske standarde.

Izvor: Tanjug

Default images

Nacrt zakona o udruženjima koji daje dobar normativni okvir za razvoj civilnog sektora u našoj zemlji, zadovoljava evropske standarde i kvalitetan je doprinos razvoju demokratije u Srbiji, ocenili su danas predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija na skupu u Beogradu.

Predstavnici OEBS-a i Saveta Evrope (SE) izrazili su očekivanje da će tekst zakona biti usvojen u postojećoj verziji, koja je, kako su ocenili, "iako ograničena okvirima Ustava, zadovoljavajuća i u skladu sa standardima Evrope".   

Današnja javna rasprava je pokazala da, posle sedam godina pokušaja da se dođe do novog zakona, najnovija verzija ima velike šanse da se u postojećoj formi nađe pred narodnim poslanicima.     

Nacrt tog zakona, koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u čijoj izradi su učestvovale i nevladine organizacije, trebalo bi da posle javne rasprave bude pretočen u vladin predlog, a da zakon Narodna skupština usvoji u septembru.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da bi ovaj zakon trebalo da na sveobuhvatan način reši položaj nevladinog sektora u našoj državi. 

"To je značajno za nevladin sektor, ali i za državu i naše društvo, čiji se razvoj teško može zamisliti bez tog sektora", dodao je on. 

Prema rečima Markovića, iako u odnosu na zemlje u okruženju kasnimo sa donošenjem tog zakona, "mi smo u prednosti, jer smo sve primedbe i nedostatke uočene u zakonima tih zemalja praktično predupredili odredbama našeg zakona".

Ukazavši da je suština demokratije da građani iznose svoje mišljenje, v.d. šefa Misije OEBS-a u Srbiji Entoni Pahigian kazao je da odnos između nevladinog sektora i vlade predstavlja "pravi barometar demokratije tog društva".

"Nacrt ovog zakona poboljšava položaj tog sektora u vašoj zemlji i govori o samoj vladi i njenom poimanju demokratije", istakao je on.

Pahigan je izrazio očekivanje da će zakon u ovoj formi biti uskoro i usvojen u skupštini Srbije. 

Prema rečima specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Saveta Evrope i šefa Misije SE u Beogradu, Denisa Hubera, civilno društvo je jedan od stubova svakog demokratskog društva.

On je naglasio da je SE od početka uključen u izdradu zakonskog teksta i da su do sada stručnjaci te međunarodne organizacije dali tri ekspertska mišljenja (2002., 2003. i prošle godine). 

"Što se duže radilo na zakonu tekst je bio sve bolji, a najnoviji nacrt je, po mišljenju stručnjaka SE, u potpunosti zadovoljavajući i zadovoljava evropske standarde", istakao je Huber. 

Prema njegovim rečima, Srbija je jedina u istoriji SE koja je svoj civilni sektor uključila u predsedavanje SE.

Ombudsman Saša Janković je ukazao da je taj zakon "kvalitetan doprinos razvoju demokratije u Srbiji". 

On je najavio da će svoje konačno mišljenje o tom nacrtu dati nakon okončanja javne rasprave.  

Predstavivši novine u novom zakonu, Živka Vasilevska iz Centra za razvoj neprofitnog sektora je navela da je upis udruženja u registar dobrovoljan, da se potreban broj osnivača sa 10 smanjuje na tri, kao i da maloletnici i stranci mogu da budu osnivači udruženja. 

Osim klasičnih načina sticanja imovine udruženja, novina je da se ona može sticati i obavljanjem privredne, poslovne ili druge komercijalne delatnosti kojom se stiče dobit. 

U zakonu je, međutim, predviđena i zabrana raspodele te dobiti i imovine.

Takođe, samo Ustavni sud može da proceni da li nekom udruženju treba zabraniti delovanje, i to samo iz razloga koje predviđa Ustav. 

Postojeća udruženja moraju da usklade svoje statute i druge opšte akte sa novim zakonom. 

Vasilevska je navela da  je iz budžeta Srbije u prošloj godini izdvojeno 42 miliona evra za donacije nevladinim organizacijama, dok je za ovu godinu predviđeno 54 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: