Slovenija u evro zoni

Pre samo petnaest godina, Slovenija je bila samo "najsevernija republika jugoslovenske federacije". No, na samitu u Briselu u četvrtak, lideri Evropske unije daće, uslovno rečeno, "vrhunsku pohvalu" Sloveniji, zelenim svetlom za njen ulazak u Evropsku monetranu uniju, odnosno evro-zonu.

Info

Izvor: BBC, B92

Četvrtak, 15.06.2006.

14:58

Default images

Pre samo petnaest godina, Slovenija je bila samo "najsevernija republika jugoslovenske federacije". No, na samitu u Briselu u četvrtak, lideri Evropske unije daće, uslovno rečeno, "vrhunsku pohvalu" Sloveniji, zelenim svetlom za njen ulazak u Evropsku monetranu uniju, odnosno evro-zonu.1. januara 2007. Slovenija će postati prva bivša komunistička država koja će imati evro kao zvaničnu valutu. Litvanija je ovog puta odbijena zbog previsoke inflacije.

Veće nove članice Unije - poput Poljske i Mađarske - moraće da sačekaju kraj decenije pre nego što uđu u EMU.

Direktor industrijskog koncerna Gorenje, Franjo Bobinac, kaže da je uvođenje evra pitanje nacionalnog prestiža:

"Mislim da je to odlično za imidž zemlje", kaže on. "Mi smo mala država, sa svega dva miliona stanovnika. Zato smo prinuđeni da prvo 'prodamo' imidž i identitet zemlje da bismo tek zatim mogli da prodajemo naše kompanije, proizvode i druge usluge koje nudimo."

Slovenačke kompanije, poput Gorenja, moraće da potroše i do milion evra da bi se pripremile za uvođenje nove valute. No, pošto se skok cena čini neizbežnim, pretpostavlja se i da će radnici tražiti veće plate.

Žan Zeban je predstavnik sindikata u Gorenju:

"Nadam se da nećemo zauvek dobijati manje plate. Trebalo bi da dobijemo više, kao na primer radnici u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj."

Slovenija je već sada najbogatija među nekadašnjim komunističkim državama koje su ušle u Evropsku uniju. Sve one obavezale su se da će ispuniti stroge uslove za prihvatanje evra, koji se pre svega odnose na strogu kontrolu nad inflacijom, dugovima i budžetskim deficitom.

Slovenački ministar finansija Andrej Bajuk već je izračunao da je uvođenje nove vlaute dobro za zemlju, iako je i njemu samom potreban kalkulator za prebacivanje cena iz tolara u evre.

Besplatni kalkulatori

Vlada je saopštila da će svaka porodica dobiti besplatan kalkulator, kako bi sprečila da prodavci na malo zloupotrebe komplikovanu promenu valuta i neopravdano povećaju cene:

"Moramo da podelimo sa 239.67 i još nešto... Jednostavno zaokruživanje cena bi moglo da dramatično podigne inflaciju. Najbolja kontrola na jednom otvorenom, slobodnom tržištu je sam potrošač", kaže Bajuk.

Cene u Sloveniji su istaknute i u tolarima i u evrima još od marta ove godine, što je mnogo ranije nego u drugim zemljama koje su usvojile evro.

Breda Kutin je predsednik Udruženja potrošača Slovenije kaže da je „isticanje cena u dve valute oruđe kojim će ljudi lakše naučiti cene robe i usluga koje koriste svaki dan, a ne samo kada putuju ili odlaze na odmor. To je vrsta kontrole koja će ljudimo pomoći da saznaju pravu cenu robe u evrima."

Četvrtina populacije - penzioneri

Svaki četvrti Slovenac je penzioner, a vlada će, da bi ispunila uslove za evro, morati da izvrši brojne reforme ekonomskog sistema - uključujući i penzijskog osiguranja.

Vinko Gobec iz Udruženja penzionera kaže da je to korak predaleko:

"Veoma sam razočaran time što neki evropski zvaničnici insistiraju na reformi penzijskog osiguranja. Umesto toga, treba nam dobra ekonomska politika. Nema nikakvog smisla tragati za rešenjem širih problema preko grbače starih i bolesnih."

Ipak, očekuje se da će svi Slovenci, i stari i mladi, izaći na ulice 1. januara kako bi proslavili ulazak te bivše jugoslovenske republike u "najekskluzivniji evropski klub".

Poslanici Evropskog parlamenta podržali uvođenje evra

Pozadina novèiæa od jednog evra - Triglav
Sa 490 glasova za, 13 protiv i 63 uzdržana, Evropski parlament je podržao širenje evro-područja na Sloveniju, koja je 2. marta zamolila Komisiju i Evropsku centralnu banku za ocenu ispunjavanja uslova za puno uključivanje u evropsku finansijsku i monetarnu uniju.

Obe institucije su objavile svoj izveštaj i predložile da Sloveniji bude odobreno uvođenje evra u januaru 2007. Prema izveštaju , Slovenija ispunjava kriterijume zadate Poveljom kao što su visok stepen stabilnosti cena,  proračunska stabilnost bez talasanja, dvogodišnje članstvo u mehanizmu deviznih tečajeva, usklađenost pravnog sistema sa Mastrihtskim ugovorom, kao i nezavisna Centralna banka i privredna razmena.

Konačnu odluku o ulasku Slovenije u evro-područje doneće Savet finansijskih i privrednih ministara država-članica EU, na zasedanju 11. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: