Britanija uvodi lične karte

Britanska Vlada je predstavila novu kontroverznu ličnu kartu. Taj dokument bi prvo trebalo da bude izdavan stranim državljanima koji žive u Britaniji

Info

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

10:02

Default images

Pоtom bi trebalo da lične karte dobiju i Britanci koji rade na aerodromima i drugim mestima gde su neophodne pojačane mere bezbednosti, prenosi BBC na srpskom. Uz fotografiju, ime i datum rođenja nosioca, nova lična karta će sadržati mikročip sa otiscima prstiju, kao i druge biometričke podatke.

Predstavljeni tip lične karte za strance je uvod u predloženi program uvođenja obavezne lične isprave za sve Britance.

Vladin program je naišao na protivljenje i osude zbog zabrinutosti aktivista za ljudska prava i pojedinih političkih stranaka da bi uvođenjem ličnih karata došlo do kršenja građanskih sloboda stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija je među malobrojnim evropskim zemljama u kojima građanima do sada nisu izdavane lične karte, a identifikacija je obavljana na osnovu pasoša, vozačke dozvole ili drugih dokumenata, dodaje BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: