FCC i Alpina grade autoput do Požege

Autoput od Horgoša do Požege gradiće konzorcijum španske firme FCC i austrijske kompanije Alpina, izjavio Velimir Ilić.

Info

Izvor: Beta

Petak, 03.11.2006.

09:31

Default images

On je kazao da je taj konzorcijum izabran na tenderu za dodelu koncesija za izgradnju jer je ponudio kratke rokove i najnižu cenu od 1,3 milijarde evra, u koju su uračunate kamate i PDV.

Vladina komisija i finansijski savetnici počeće pregovore sa firmama FCC i Alpina o odredbama koncesionog ugovora i, ako pregovori budu uspešni i ugovor sklopljen, radovi će početi na proleće.

Drugorangirani ponuđač na tenderu bio je srpski konzorcijum PORR, sledi konzorcijum Štrabag i Buig, dok je najnepovoljniju ponudu dostavio konzorcijum Vinči GNP.

Predmet koncesije su izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, dužine 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnja autoputa od Beograda do Požege, dužine 148 kilometara.

Autoput Horgoš-Požega trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice do crnogorskog primorja, ukupne vrednost oko 3,5 milijardi evra, dok bi deonica kroz Srbiju trebalo da košta oko 1,5 milijardi evra.

Investicija gradnje autoputa orijentaciono je procenjena na 800 miliona evra, a vrednost će biti precizirana koncesionim ugovorom i zavisiće od tri elementa, broja godina na koliko se koncesija daje, prometa vozila i cena putarine.

Prema zakonu, koncesija može biti data na najviše 25 godina, a studija je pokazala da bi se sa sadašnjim prometom vozila na delovima tog puta koncesija mogla isplatiti za 23,5 godina. Ilić je naglasio da se očekuje sve veći promet vozila, što će omogućiti ili smanjenje cene putarine ili vremena na koje se koncesija daje.

Rok za izgradnju autoputa je četiri godine i gradiće se u tri faze - od Subotice do Novog Sada, od Beograda do Ćelija i od Beograda do Preljine, odnosno od Preljine do Požege.

Ilić kaže da je za Srbiju veoma važna izgradnja tog putnog pravca na Koridoru 10 i povezivanje srednje Evrope i južnog Jadrana i podseća da su najveći prihodi Srbije trenutno od Koridora. On je naveo da su mesečni prihodi od putarina 11 miliona evra

Pajtić: Neprihvatljiva koncesija

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je za građane Vojvodine i Srbije neprihvatljivo davanje koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

"To je neprihvatljivo, neracionalno i ne postoji ekonomsko opravdanje za taj projekat, koji je u suprotnosti sa interesima ne samo građana Vojvodine nego i cele Srbije", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da koncesionar stiče profit od onoga što građani Srbije izdvajaju iz svojih džepova, preko poreza i otplate kredita.

I predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš usprotivio se davanju koncesije i naveo da će budućeg koncesionara za izgradnju autoputa pozvati da se povuče iz tog posla.

"Ne može niko pod koncesiju dati ono što su građani Vojvodine gradili, a da Vojvodina od toga nema nikakve direktne koristi", rekao je Kostreš.

Kostreš je rekao da će davanje koncesije za Vojvodinu značiti gubitak 450 miliona evra u narednih 20 godina i da je to još jedan od pokazatelja da Vladi Srbije Vojvodina "služi kao kolonija iz koje će se iznositi novac".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: