Nova vest
Tenis

Subota, 03.07.2010.

19:20

Berdih - Nadal (TVB92, 15h)

Prvi teniser sveta Rafael Nadal i češki igrač Tomaš Berdih u nedelju od 15h igraće finale Vimbldona, a taj meč u direktnom prenosu možete gledati na TVB92.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

U dosadašnjih deset međusobnih okršaja Španac je slavio sedam puta, uključujući šest poslednjih mečeva i 14 setova. Na Vimbldonu su igrali 2007. godine, a tada je Nadal slavio sa 7:6 (7-1), 6:4, 6:2.

Sudar Berdiha i Nadala biće sudar dva različita stila igre. Čeh se odlikuje snažnim servisom, razornim forhendom i, generalno gledano, agresivnom i ravnim udarcima sa osnovne linije, dok mu je najslabija tačka kretanje po terenu.

Špancu su, upravo suprotno, kretanje i brzina među najvećim vrlinama, a udarci sa mnogo spina Nadalovi su zaštitni znaci. Ipak, ono što je u Nadalovoj igri u polufinalu sa Marijem bilo posebno impresivno jeste bekhend slajs. Slao je vrlo niske loptice, loptice koje su ’lizale’ vrh mreže, na koje odgovor u velikom broju slučajeva nije imao ni Škot, jedan od najsavitljivijih i najvećih atleta na ATP turu.

Biće interesantno videti kako će se Čeh izboriti sa tim slajsovima Nadala. Ono što je sigurno jeste da će Berdih nastojati da što je moguće više skrati poene, mnogo više nego što je to činio u duelu sa Đokovićem.

„Ovoga puta moram da igram agresivno jer je i on (Nadal) počeo da igra na taj način ovde. Moram da budem agresivan, da mu ne pružam mnogo prilika i da igram svoju igru“, izjavio je Berdih.

Čeh je ponovio ono što su brojni stručnjaci već primetili, a to je da igra Nadala mnogo evoluirala i da sada Španac igra neuporedivo ofanzivnije. To je naročito primetno u ključnim trenucima, na brejk loptama ili slično, kada Nadal skoro uvek kreće u napad.

Najbolji primer za to jeste set lopta za Marija u taj brejku drugog seta polufinala, kada je Nadal napao već riternom, da bi poen završio nimalo lakim bekhend volejom, što mu inače nije jača strana (ukupno je osvojio 23 od 26 poena na mreži).

Taj poen ilustruje i psihološku snagu Španca jer je neposredno pre toga odservirao dvostruku grešku. Sa druge strane, Berdih se tokom karijere dosta mučio sa psihološkom stabilnošću u odsudnim momentima.

Istina je da je taj aspekt igre umnogome popravio, ali u duelu sa Đokovićem neke od starih boljki izašle su na videlo. Ispustio je vođstvo od 6-2 u taj brejku, a retko kada je uspeo da napravi as ili servis-viner u teškim situacijama, što je vitalno za njegov način igre.

Berdih može bolje da servira nego što je to činio u prethodna dva meča i upravo to biće mu potrebno kako bi se takmičio sa Nadalom. Takođe, Čeh je teniser u čijoj igri mnogo toga zavisi od trenutne inspiracije i dešava mu se da uđe u stanje uma u kojem ’pogađa sve’(što bi rekao Conga, „kao na igrici“).

Ako do toga dođe, Nadal bi mogao da ima problema, u prošlosti ih je imao, pa bi bio prinuđen da menja taktiku i da još češće napada. Ali, to je već sve u domenu „šta bi bilo kad bi bilo“.

Čeh iza sebe ima pobede nad drugim i trećim teniserom na svetu, pa je logično da mu je samopouzdanje u porastu.

„Postoji stvarna šansa da se pobeđuju svi ti najbolji igrači. Već sam zabeležio mnogo pobeda i bio bolji od nekih vrhunskih tenisera. To mi je donelo dosta samopouzdanja koje ću poneti sa sobom u finale. Daću sve od sebe na terenu“, kaže Berdih.

U svoja prethodna tri finala Nadal je igrao protiv Rodžera Federera, a sada će za završni okršaj imati novog rivala.

„Uvek je Rodžer bio tu, sedam godina. To je neverovatno, a sada igram protiv potpuno drugačijeg igrača, Tomaša Berdiha i čudno mi je. Biće to zanimljiv meč. Berdih ima moćan servis, hrabar je i igra odlično sa osnovne linije“, izjavio je Španac.

Berdih igra svoje prvo Gren slem finale, a Nadal se bori za osmu titulu na turnirima ’velike četvorke’, drugu na Vimbldonu. Razlika u iskustvu je evidentna i Čehu bi trema na početku mogla znatno da smanji šanse za trijumf, pogotovo što je prvi set od velikog značaja i može potpuno da odredi dalji tok meča.

Put do finala, Rafael Nadal:
Kei Nišikori – 6:2, 6:4, 6:4
Robin Hase – 5:7, 6:2, 3:6, 6:0, 6:3
Filip Pečner – 6:4, 4:6, 6:7 (5-7), 6:2, 6:3
Pol-Anri Matje – 6:4, 6:2, 6:2
Robin Soderling – 3:6, 6:3, 7:6 (7-4), 6:1
Endi Mari – 6:4, 7:6 (8-6), 6:4

Put do finala, Tomaš Berdih:
Andrej Golubjev – 7:6 (7-5), 6:2, 6:2
Benjamin Beker – 7:5, 6:3, 6:4
Denis Istomin – 6:7 (1-7), 7:6 (7-5), 6:7 (8-10), 6:3, 6:4
Danijel Brands – 4:6, 7:6 (7-5), 7:5, 6:3
Rodžer Federer – 6:4, 3:6, 6:1, 6:4
Novak Đoković – 6:3, 7:6 (11-9), 6:3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve