Prosinečki - povratak na "Marakanu"

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske Robert Prosinečki, koji je imenovan za trenera Crvene zvezde, vratio se na mesto najvećeg uspeha u karijeri.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.12.2010.

18:27

Default images

Iako je kao igrač pobrao mnogo komplimenata brojnih fudbalskih stručnjaka širom sveta, bio prvak sveta u konkurenciji mladih reprezentacija sa Jugoslavijom u Čileu i osvojio bronzu u dresu selekcije Hrvatske na Mondijalu u Francuskoj, karijeru Prosinečkog obeležila je titula klupskog šampiona Evrope sa Crvenom zvezdom 1991. godine.

Većina stručnjaka slaže se sa ocenom da je ta generacija "crveno-belih", koju je okupila ambiciozna uprava na čelu sa Draganom Džajićem, najjači tim svih vremena stvoren na jugoslovenskom tlu.

U tu ekipu Prosinečki je stigao kao neafirmisani igrač zagrebačkog Dinama, u kome ga je trener Miroslav Blažević ocenio netalentovanim. Igrama u Crvenoj zvezdi kreativni vezista na najbolji mogući način demantovao je trofejnog hrvatskog stručnjaka.

U dresu Crvene zvezde Prosinečki je, osim evropske titule, osvojio još tri pehara namenjena prvaku Jugoslavije i jedan nacionalni kup.
Osvajanju Kupa šampiona Prosinečki je dao nemerljiv doprinos tresući mreže Grashopersa, Glazgov Rendžersa i Dinama iz Drezdena.

U finalnom okršaju sa Olimpikom iz Marseja, odigranom 29. maja 1991. godine na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, nakon 120 minuta nije bilo golova, a u penal-seriji prvi gol za Zvezdu postigao je Prosinečki.

Raspad zemlje i ratni vihor rasturili su trofejnu generaciju Crvene zvezde, a Prosinečki je karijeru nastavio u Španiji, gde je nosio dresove dva najveća giganta - Real Madrida i Barselone.

Posle kraćih epizoda u Ovijedu i Sevilji odlučio je da se vrati u Hrvatsku i pomogne svom matičnom klubu Dinamu da se domogne Lige šampiona.

Prosinečki je za pet godina sa najtrofejnijim hrvatskim klubom uspeo dva puta da izbori plasman u elitno evropsko klupsko takmičenje.

Posle Dinama kratko je igrao za Hrvatski Dragovoljac iz Dugog Sela, a zatim u dresu engleskog Portsmuta, koji je u to vreme krčio put ka Premijer ligi. Poslednje dane igračke karijere proveo je u ljubljanskoj Olimpiji i Zagrebu.

Trenerskim poslom Prosinečki je počeo da se bavi pre četiri godine kao pomoćnik nekadašnjem reprezentativnom saigraču, a sada selektoru "vatrenih" Slavenu Biliću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: