Peta etapna pobeda Marka Kevendiša

Britanac Mark Kevendiš zabeležio je i petu etapnu pobedu na ovogodišnjem Tur d’Fransu, pošto je trijumfovao u grupnom sprintu, u 19. etapi voženoj u Abuenasu.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2009.

18:51

Default images

Sa usponom druge katregorije na Kol de l’Espinet, samo 16 kilometara od cilja, etapa vožena u petak bila je idealna da se neko od vozača odvoji i pobegne ostatku trkača. Međutim, svi vodeći vozači su se trudili da sačuvaju snagu za subotu, kada je na programu veoma teška etapa do Mont Ventoa.

Vodeći u generalnom plasmanu Španac Alberto Kontador sačuvao je prednost od 4:11 minuta u odnosu na drugoplasiranog Endija Šleka iz Luksemburga, pošto su zajedno prošli kroz cilj, u grupi od 39 vozača.

Međutim, rupa u toj grupi omogućila je sedmostrukom pobedniku Tura amerikancu Lensu Armstrongu da u borbi za treću poziciju poveća svoju prednost u odnosu na Britanca Bredlija Viginsa za četiri sekunde i sada ih u generalnom plasmanu deli 15 sekundi.

Grupa od 20 trkača odvojila se vrlo ranoj fazi, 178 kilometara duge etape od Buržoa Želoa do Obena, ali obzirom da je svih 11 timova, koji nisu do sada zabeležili trijumf na ovogodišnjem Turu, želelo pobedu, brzo su bili sustignuti od strane ostalih vozača.
Beta
Kevendiš je našao dovoljno snage da savlada 14 kilometara dug uspon zajedno sa glavnom grupom dok je njegov tim Kolumbija pratio Lorena Lefevra i Alesandra Balana koje su napali na samo 1.200 metara od cilja. Potom je usledila poznata scena u kojoj je na 300 metara od cilja napred pojurio red sprintera od kojih je najuspešniji bio Kevendiš koji je uspeo da nadmaši rivala Norvežanina Tora Hushovda za dužinu bicikla, dok je treči bio vozač Milrama Nemac Džerald Ciolek.

Kevendiš je tako postao najuspešniji Britanac u istoriji Tur d’Fransa, pošto je nadmašio Barija Hobana koji je u karijeri osam puta bio etapni pobednik na Turu. Međutim, Hushovd još uvek ima prednost od 25 poena u trci za zelenu majcu, dve etape pre kraja ovogodišnjeg Tura.

Grupa od 20 biciklista koja se odvojila u ranoj fazi bila je predvođena Australijancem Kadelom Evansom koji je pokušao da popravi svoj, do sada, slab nastup na Tur d’Fransu. Evans, drugi u generalnom plasmanu 2007. i 2008. godine startovao je u petak kao 29. sa zaostatkom od 38:20 minuta za vodećim Kontadorom.

Poslednjih pet odbeglih vozača, među kojima je bio i Britanac David Miler uhvaćeni su neposredno pred uspon na Kol de l’Arenijer zahvaljujući naporima ekipa Rabobank i Milram. Francuz Lefevre okušao je svoju sreću odmah pošto je počeo uspon, a ubrzo mu se pridružio i aktuelni svetski šampion Balan iz Italije. Ovaj dvojac je stvorio prednost od 20 sekundi pre nego što je Kevendišev tim Kolumbija omogućio grupni finiš u kome je Britanac bio najbrži.

Ovogodišnji Tur d'Frans završava se u nedelju u Parizu.

Rezultat 19. etape:
1. Mark Kevendiš (V. Britanija) 3:50,35
2. Tor Hushovd (Norveška)
3. Džerald Siolek (Nemačka)
4. Greg Van Avermat (Belgija)
5. Oskar Freire (Španija)
6. Žerom Pino (Francuska)
7. Fumijuki Bepu (Japan)
8. Nikolas Roč (Irska)
9. Kristof Le Mevel (Francuska)
10. Martijn Maskant (Holandija) svi u vremenu pobednika

Generalni plasman:
1. Alberto Kontador (Španija) 77:06,18
2. Endi Šlek (Luksemburg) +4,11
3. Lens Armstrong (SAD) +5,21
4. Bredli Vigins (V. Britanija) +5,36
5. Andreas Kloden (Nemačka) +5,38
6. Frank Šlek (Luksemburg) +5,59
7. Vinćenco Nibali (Italija) +7,15
8. Kristijan Vande Velde (SAD) +10,08
9. Kristof Le Mevel (Francuska) +12,37
10. Mikel Astarloza (Španija) +12,38

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: