Federer lako sa Davidenkom

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 08.09.2007.

23:45

Default images

Prvi nosilac Rodžer Federer pobedio je Rusa Nikolaja Davidenka rezultatom 7:5, 6:1, 7:5 u meču polufinala US opena i tako obezbedio četvrto uzastopno finale u Njujuorku. Prethodne tri godine je trijumfovao, a rival u ovogodišnjem finalu biće mu Novak Đoković. Švajcarac je poboljšao svoj besprekorni skor protiv Davidenka na 10-0, a meč je bio veoma čudan, prepun obrta i sa čak 14 brejkova.

Kao i obično, Rus bi se 'stegao' svaki put kada bi imao priliku da ozbiljnije ugrozi Federerov prolaz, što je ovaj znalački koristio i bez većih problema zabeležio pobedu nakon 141 minuta igre.

Davidenko je bolje počeo i zahvaljujući Federerovim greškama napravio brejk na samom startu.

Ako su nas nečemu naučili prethodni dueli Rodžera Federera i Nikolaja Davidenka, to je da Rusu ne znači mnogo ni kada stekne prednost brejka. Tako je bilo i ovoga puta, Švajcarac sjajnim forhend 'vinerom' materijalizuje petu brejk loptu i dolazi do 3:3.

Prvi nosilac zatim uzima još dva gema, ali Nikolaj odgovara istom merom i pogađajući samu liniju forhendom oduzima servis rivalu, a zatim bez izgubljenog poena dobija gem na svoj servis.
Ipak, stvari dolaze na svoje mesto, pošto Davidenko šalje 'pasing' u mrežu i gubi prvi set na turniru, ispostaviće se ne i poslednji.

Drugi set bio je gotov za samo pola sata, ali treba napomenuti da je ceo set bio tesan i da je četvrti nosilac u svakom gemu uzeo bar dva poena. Međutim, Federer je bolje odigrao ključne poene i stvorio nedostižnu prednost.

Davidenko je u prvom gemu trećeg seta spasao 0:40 i to mu vratilo želju da se bori. Rus je dobro igrao, došao u situaciju da servira za set pri rezultatu 5:3, ali su mu nervi ponovo popustili pred hladnokrvnim Švajcarcem. Imao je Nikolaj dve vezane set lopte u narednom gemu, ali je oba puta bespotrebno poslao loptu u aut, prvo iz riterna nakon drugog servisa, a zatim i posle dužeg nadigravanja sa osnovne linije.

Baš se na drugoj set lopti moglo videti zašto Rus nikada nije uspeo da pobedi Federera – imao je nekoliko solidnih prilika za napad, za njegov kvalitet i dovoljnih, nije ih iskoristio, a onda je kao kazna došla greška iz forhenda.

U sledećem gemu duplom servis greškom poklanja gem Švajcarcu, koji rutinski završava posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: