Nova vest
Tenis

Subota, 21.03.2015.

01:15

IV: Hrabri Raonić izbacio Nadala!

Šesti nosilac Miloš Raonić pobedio je Rafaela Nadala sa 4:6, 7:6 (12-10), 7:5 u polufinalu turnira iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images
Beta/AP

Malo je nedostajalo da prvi put od Australijan opena 2012. godine vidimo sve predstavnike “velike četvorke“ u polufinalu, ali je Raonić spasao tri meč lopte, odigrao je hrabro u ključnim trenucima i došao je do svog prvog trijumfa nad Nadalom u šestom pokušaju.

Za plasman u finalu Raonić će se boriti sa Rodžerom Federerom, koji je deklasirao Tomaša Berdiha.

Nadal je u nekoliko navrata bio blizu pobede – pre taj brejka drugog seta propustio je čak pet brejk lopti, a zatim u ’dodatnom gemu’ nije realizovao tri meč lopte. Čak i u trećem setu je Nadal prvi došao do brejk lopte, pri rezultatu 3:3, ali ni nju nije iskoristio.

Međutim, Španac je odigrao svoj najbolji meč u Indijan Velsu i na svim tim prilikama Miloš je bio na visini zadatka i servisom je ili osvajao poen ili stvarao inicijativu.

Do prelomnog poena Raonić je ipak došao uz pomoć sreće – na prvoj brejk lopti u 11. gemu za malo je promašio insajd-aut forhend, na drugoj je Nadal imao skoro dobijen poen, ali je jedan defanzivni Milošev udarac u nešto višem lûku završio u polju.

Sa Federerom je Raonić do sada igrao devet puta i dobio je samo jedan meč – prošle godine u Parizu. Od tada su igrali još dva puta, Rodžer je slavio na završnom Mastersu i na početku ove sezone u Brizbejnu.

Raonić se trijumfom nad Nadalom peti put u karijeri plasirao u polufinale nekog od Mastersa, do sada je dva puta igrao i finale, ali još nema titulu.

Nadal je bio superioran sve do završnice drugog seta i činilo se da će bez većih problema doći do pobede.

U prvom setu Rafa je već u trećem gemu napravio brejk bez izgubljenog poena, a igrao je neuporedivo bolje nego u prethodna dva meča sa Jangom i Simonom – servis ga je služio, forhend mu je bio ubitačan, a i kretanje je bilo na visokom nivou.

Zato je Nadal lako osvojio prvi set, a u drugom je mogao da prelomi meč – u prvom gemu propustio je brejk loptu, zatim još tri u petom gemu, a onda i jednu u devetom. Međutim, Španac tu uglavnom nije mogao mnogo toga da uradi jer je Raonić obično sjajno servirao na brejk loptama.

Sve do desetog gema drugog seta Nadal je potpuno kontrolisao meč, do tada je Kanađanin uzeo samo šest poena u gemovima na servis rivala. Međutim, pri vođstvu 5:4 Raonić je konačno pročitao nekoliko servisa Nadala i stigao do dve vezane set lopte. Na prvoj je izvrsno riternirao, ali je onda forhend poslao u mrežu, da bi usledio as Španca.

Nedugo zatim ušlo se u veoma uzbudljiv taj brejk u kojem su se smenjivali briljantni potezi i greške. Nadal je propustio tri meč lopte – dve je Raonić spasao servisima, a jednu hrabrim smečom sa osnovne linije.

Nervi su prvi popustili Špancu, pa je Raonić realizovao svoju treću set loptu u taj brejku i izborio je treći set (12-10).

Kanađanin je sada već potpuno bio u meču i brejk loptu u sedmom gemu spasao je munjevitim servisom. Činilo se da idemo ka novom taj brejku, ali u 11. gemu Raonić preuzima inicijativu i dolazi do brejk lopte.

Nadal je vodio poen, nije uspeo da ga završi i došao je red na Raonića da napadne, ali je njegov insajd-aut forhend završio za malo u autu. Međutim, Miloš stiže do nove šanse – ovoga puta Nadal je dobro napao forhendom po paraleli, činilo se da je to dovoljno za poen, ali je jedan defanzivni Milošev udarac u nešto višem lûku završio u polju.

U poslednjem gemu Raonić je bio nemilosrdan i bez problema je okončao meč za plasman u polufinale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve