Nova vest
Tenis

Subota, 04.10.2014.

06:30

Novak u novom finalu Pekinga!

Najbolji teniser sveta zadržao je maksimalan učinak na ATP turniru u Pekingu i plasirao se u peto finale u karijeri.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Đoković je u polufinalu savladao Britanca Endija Marija sa 6:3, 6:4, posle nešto manje od 100 minuta igre.

Novak je tako nastavio niz nepobedivosti u kineskom gradu, sada ima 23 trijumfa bez poraza, uz četiri osvojene titule (2009, 2010, 2012. i 2013).

U drugom polufinalnom duelu u Pekingu sastaju se Martin Kližan i Tomaš Berdih.

Duel dvojice tenisera bio je 22. međusobni okršaj, a Đoković sada vodi sa 14-8 u pobedama.

Đoković je odigrao odličan prvi set i zahvaljujući brejku u osmom gemu uspeo da privede taj deo igre u svoju korist. Na startu drugog dela napravio je brejk i imao potpunu kontolu, ali je usledila mini kriza sredinom seta.

Ispustio je stečenu prednost, ali je vrlo brzo povratio i plasirao se u peto finale u Pekingu.

Tok meča:

Srpski teniser otvorio je duel svojim servisom i imao malih problema na početku. Endi je stigao do 15:30, ali je Novak vezao tri poena i poveo sa 1:0. Mari je odlično odgovorio, pogodio je tri vezana prva servisa – viner iz bekhenda i as bili su dovoljni za izjednačenje.

Đoković je treći gem započeo as udarcem, a treći poen trajao je čak 28 udaraca i završen je napadom našeg igrača. Još dva sigurna poena i vođstvo od 2:1.

Nismo dugo čekali da dobijemo još duži poen od onog malopređašnjeg, Endi je poslao bekhend u mrežu posle čak 31 udarca. To je uticalo na Britanca koji je napravio duplu servis grešku i uveo sebe u problem. Na 0:30 Đoković je promašio jednostavan forhend, kada je krenula Marijeva serija za 2:2.

Na red je došao i prvi gem bez izgubljenog poena Đokovića i vođstvo od 3:2.

Trenutno 11. teniser na ATP turu šesti gem krenuo je bolje od prethodnog, a viner iz forhenda po paraleli i dobar servis doneli su mu 30:0. Novak je uzeo jedan poen, ali posle dva snažna početna udarca Mari izjednačuje na 3:3.

Prvi put od početka meča Đoković je poen završio smeč udarcem, bila su mu potrebna dva da povede u gemu. Usledila je snažna bekhend paralela Endija, ali i napad našeg igrača iz forhenda. Novaka nije služio prvi, ali je odlično pogađao drugi servis gde za sada ima 7/7. Sačekao je greške protivnika i dobio najvažniji sedmi gem u setu – 4:3.

Kada su na terenu ova dvojica tenisera možemo očekivati duge razmene, a ponovo je jedna takva pripala Srbinu. Dobar start Đoković je iskoristio da stigne do 15:30, a posle greške Marija iz voleja dobio je prvu brejk loptu u meču. Tada je usledio najlepši poen na meču, Đoković je imao šansu, ali je Britanac dobio nadmudrivanje na mreži. Imao je Novak još jednu šansu koju je propustio greškom, ali je treću konačno realizovao zahvaljujući lošem bekhendu rivala. Imao je srpski teniser i sreće prilikom riterna, koji je u velikom lupu pao u poslednji metar terena.

Gem u kom je servirao za set Nole je počeo greškom koju često viđamo – lagan smeč izbacio je daleko u aut. Mari je to iskoristio napao riternom drugi servis i brzo došao do 0:30. Tada je naš igrač vezao as i poen kombinacijom servis-volej, a protivnik mu je novom greškom iz bekhenda dao set loptu. Revanširao mu se Novak, ali je vezao dva poena i poveo sa 1-0 (6:3).

Novak je ’momentum’ osvajanjem prvog dela igre preneo i u drugi, a odlična odbrana donela mu je 0:30. Endi je dva puta uzastopno pogrešio iz forhenda i poklonio brejk našem igraču – 1:0.

Đoković je produžio seriju osvojenih poena na osam, i asom iz drugog servisa poveo sa 2:0.

Igra Endija Marija potpuno se raspala u tim trenucima, pa je bukvalno poklanjao poene Novaku – prvo lagan volej u aut, a onda i druga dupla greška. Međutim, prvom teniseru planete pala je koncentracija u drugom delu gema i Mari je uspeo da smanji na 2:1.

Nole je na sve načine stizao do poena – drop šot je proradio, a posle smeča dobio je gem loptu. Mari tada pogađa pasing bekhendom i dolazi do 40:40. Još jedna razmena od 29 udaraca zabavila je publiku, ali Đokovićevom greškom Endi dobio prvu brejk šansu da se vrati, ali je pogrešio prilikom napada iz bekhenda. Propustio je i sledeću pogrešivši lob, da bi naš teniser odličnim napadim uspeo da desetominutni gem reši u svoju korist i ode na 3:1.

Mogao je srpski teniser da reši meč u narednom gemu, ali je propustio brejk loptu za 4:1. Mari je dobio izgubljeni poen na mreži, a onda i pogodio as za 3:2.

Đoković je upao u malu krizu sredinom drugog seta i počeo češće da greši. Jedna greška stavila ga je u situaciju da mora da spasava dve vezane brejk lopte. To je i učinio dobrim servisima, ali se britanski teniser izborio za još jednu i izjednačio na 3:3.

Dobrim servisima prvi put je poveo u meču – 4:3.

Važno je bilo da Đoković prekine lošu seriju, to je i uspeo i sa tri vinera, drugi put sa ’nulom’ izjednačio na 4:4.

Sačekao je Novak pad koncentracije rivala koji je znatno podigao nivo igre. Mari je napravio dve greške za 15:40. Tada je Đoković pokazao zašto je najbolji na svetu – Endi je napadao, udarao iz sve snage, ali jeSrbin sve stizao i uspevao da vrati. Posle dvadesetak udaraca sačekao je grešku i poveo sa 5:4.

Ovoga puta nije bilo greške, četiri poena i novo finale u Pekingu – 6:4!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve