Nova vest
Tenis

Petak, 03.04.2009.

21:03

Đoković u finalu Majamija!

Srpski teniser Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera rezultatom 3:6, 6:2, 6:3 i tako se plasirao u finale turnira iz Masters serije u Majamiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Oba tenisera pravila su veliki broj grešaka, a tome je je doprineo i veoma jak vetar. Ključni period bio je od sredine drugog do sredine trećeg seta, kada je Novak od rezultata 3:6, 3:2 izjednačio u setovima i poveo 4:0. Federer je vratio jedan brejk, ali je Đoković u poslednja dva servis-gema izgubio samo jedan poen. Novak će u finalu igrati sa Endijem Marijem.

Vetar je u Majamiju jako duvao i početak meča obilovao je greškama obojice tenisera. Švajcarac je bolje riternirao (slajs, dugoputujuće i duboke loptice i sl.) i već u četvrtom gemu došao do brejk lopte. Đoković je poslao loptu u aut iz bekhenda i Federer je poveo 3:1.

Stekao se utisak da je brejk došao ni iz čega – borba se nije ni rasplamsala, a Švajcarac je bio u prednosti.

Novak nije mnogo zaostajao u igri, ali je u odlučujućim momentima više grešio. Pri rezultatu 4:1 vodio je 40:15, ali je potom izgubio četiri poena u nizu – 5:1 za Švajcarca.

Đoković vraća jedan od brejkova i potom uzima svoj servis-gem. Imao je Đoković priliku da se potpuno vrati u set (vođstvo 15:30), ali je odigrao nekoliko nekontrolisanih udaraca – 6:3 za Federera posle 31 minuta igre.

Đoković je u prvom setu izgubio samo četiri poena manje (29-25). Zaključak je očigledan – Federer je u prelomnim poenima bio strpljiviji i bolji.

Novak već na startu drugog seta pravi brejk. Nije odustao od agresivne igre i fanstastičnim riternom iz forhenda dolazi do vođstva 2:0. Meč je imao čudan tok – smenjivali su se vrlo kvalitetni poeni i velike greške, doduše uglavnom uzrokovane vetrom.

Đoković na 3:0 spasava jednu brejk loptu, ali u narednom servis-gemu Švajcarac pravi brejk posle duple servis greške Đokovića. Federer je u tim momentima bio mudriji i igrao je manje riskantne udarce po jakom vetru.

Usledio je, ispostaviće se, ključni gem – Novak je imao 0:40, ali je Švajcarac anulirao sve tri brejk lopte (dve odličnim servisima). Potom je Đoković prokockao još jednu sopstvenom greškom, ali konačno koristi petu priliku za 4:2.

Do kraja seta Federer je mnogo grešio, a Novak je bio na visini zadatka – 6:2 i 1-1 u setovima.

Fenomenalnu seriju osvojenih gemova Đoković nastavlja i u odlučujućem setu. Federer u tim trenucima nije ličio na sebe, pravio je ogroman broj grešaka iz forhenda i nikako nije uspeva ponovo da 'uđe' u udarac.

Frustriran lošom igrom, Federer pravi nekarakterističan gest – posle još jednog lošeg forhenda iz sve snage baca reket na zemlju i lomi ga. Glava reketa je posle udarca bila toliko iskrivljena da bi i mnogo temperamentniji Marat Safin pozavideo Federeru. Pogledajte taj detalj:



Đoković je pri rezultatu 4:0 odigrao vrlo loš gem i dvema duplim servis greškama olakšao rivalu da vrati jedan od brejkova.

Ipak, posle toga Novak je ponovo zaigrao na višem nivou i u poslednja dva servis-gema izgubio samo jedan poen – 3:6, 6:2, 6:3 posle sat i 46 minuta igre.



Đokvić je tako treći put u deset međusobnih susreta savladao Federera.

Direktni poeni/neiznuđene greške: Đoković 20/30, Federer 22/47

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

435 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu