Sport u 2011. godini, tenis

Sportska redakcija B92 nastavlja sa godišnjim pregledima dešavanja u svetu sporta. Nakon podsećanja na najvažnije momente iz auto-moto sporta i košarke, pred vama je osvrt na tenisku 2011. godinu. Čovek koji je obeležio sezonu za nama definitivno je Novak Đoković – on je osvojio tri Grend slem turnira, pet takmičenja iz Masters serije i postao je najbolji teniser na svetu. Janko Tipsarević napokon je osvojio prvu titulu, zatim i drugu, a na kraju je bio i učesnik završnog Mastersa u Londonu.

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2012.

17:55

Default images

Rafael Nadal ponovo je bio najbolji na Rolan Garosu, Rodžeru Federeru pripao je finiš sezone, ali prvi put od 2002. godine nije osvojio nijedan GS trofej. U ženskoj konkurenciji četiri najveća trofeja osvojile su četiri razlilite teniserke – Klajsters, Li, Kvitova i Stosur.

Srbija je ispala u polufinalu Dejvis kupa, a ’salataru’ je osvojila Španija. Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić postao je novi predsednik Teniskog saveza Srbije, Andre Agasi primljen je u Kuću slavnih itd.

To su samo neki od momenata koji su obeležili 2011. godinu, a u daljem tekstu ponovo ćemo zajedno proći kroz sezonu za nama.

Januar

Na početku 2011. godine Švajcarac Stanislas Vavrinka osvojio je titulu u Čenaju, a Robin Soderling bio je najbolji u Sidneju. U Dohi je trijumfovao Rodžer Federer, ali malo ko mogao je da pretpostavi da će to Rodžeru biti poslednja titula sve do pred kraj godine.

Mađarica Greta Arn osvojila je trofej na startu sezone u Oklendu, a Petra Kvitova najavila je fantastičnu sezonu pobedom u Brizbejnu.

Sledeće nedelje, poslednjoj pred Australijan open, Žil Simon pobedio je Viktora Troickog u finalu turnira u Sidneju, a David Ferer došao je do svoje druge titule u Oklendu.

U Sidneju je najbolja bila Kineskinja Na Li, a u Hobartu je trofej uzela Jarmila Grot.

Na prvom Grend slemu u godini slavio je Novak Đoković pobedivši u finalu Endija Marija – srpski teniser time je započeo jednu od najboljih sezona u istoriji tenisa. Novak je u Melburnu pružio spektakularnu igru koju smo krstili „totalnim tenisom“, a posebne zasluge za Đokovićev preporod išle su na računa doktora Igora Četojevića.



Janko Tipsarević ispao je u drugom kolu od Fernanda Verdaska iako je imao tri meč lopte, a Viktor Troicki predao je meč osmine finala Đokoviću posle jednog seta.

Jelena Janković i Ana Ivanović nisu uspele da doguraju do druge nedelje takmičenja u Melburnu, a Bojana Jovanovski ispala je u drugom kolu od Zvonarjove.

Na Australijan openu pažnju na sebe skrenuli su neki novi klinci, a detaljnije smo analizirali igru Aleksandra Dolgopolova, Miloša Raonića i Bernarda Tomića.

U ženskoj konkurenciji Belgijanka Kim Klajsters osvojila je svoju prvu titulu u Melburnu, a Karolina Voznijacki ponovo je ostala bez Grend slem titule.

Posle brojnih peripetija i međusobnih optužbi Slobodan Živojinović ostao je na čelu Teniskog saveza Srbije.
U nedelji posle Australijan opena, koja najboljim teniserima služi za odmor, odigrana su tri turnira – Ivan Dodig trijumfovao je u Zagrebu, Kevin Anderson je osvojio ’prvenac’ baš u rodnom Johanesburgu, a najbolji u Santijagu bio je Španac Tomi Robredo.

U ženskoj konkurenciji prve nedelje februara igran je FED kup, a Srbija je dobila Kanadu sa 3:2.

Naredne sedmice Robin Soderling odbranio je titulu u Roterdamu, Nikolas Almagro bio je najbolji na Brazil openu, a Miloš Raonić potvrdio je potencijal titulom u San Hozeu, prvom u karijeri.

Uprkos mogućnosti da Rolan Garos bude premešten, drugi Grend slem turnir u sezoni ostao je na istom mestu, odlučila je Francuska teniska federacija.
Levoruka Petra Kvitova pobedila je Kim Klajsters u finalu turnira u Parizu, a najbolja u Pataji bila je Danijela Hantuhova.

Robin Soderling nastavio je sa sjajnim igrama, pošto je slavio u Marselju, Endi Rodik je u Memfisu u finalu zaustavio Miloša Raonića, a najbolji u Buenos Ajresu bio je Nikolas Almagro.

Karolina Voznijacki osvojila je titulu u Dubaiju, a u Memfisu je isto pošlo za rukom Magdaleni Ribarikovoj.

Povratnik Huan Martin del Potro savladao je Janka Tipsarevića u finalu turnira u Delrej Biču, a David Ferer je u Akapulku uzeo 11. trofej u karijeri. Novak Đoković je do treće uzastopne titule u Dubaiju došao pobedom nad Rodžerom Federerom.

Vera Zvonarjova je pobedom u Dohi prekinula dug period bez titule, a najbolja u Akapulku bila je Žisela Dulko.

Mart

Ivo Karlović je u Dejvis kup meču sa Nemačkom odservirao najbrži servis u istoriji, a Srbija je eliminisala Indiju u Novom Sadu sa 4:1.

U Kuala Lumpuru Jelena Dokić je posle devet godina došla do trofeja, a Anastasija Pavljučenkova dobila je Jelenu Janković u meču za titulu u Montereju.

Neverovatna serija pobeda Novaka Đokovića nastavljena je i u Indijan Velsu trijumfom nad Nadalom u finalu, a francuski „L’Ekip“ već tada je naslutio šta će se događati do kraja godine.



U ženskoj konkurenciji slavila je Karolina Voznijacki, pobedom nad Marion Bartoli u finalu.

April

Završnica turnira u Majamiju, ’petog Grend slema’, odigrana je početkom aprila, a u ženskoj konkurenciji Viktorija Azarenka dobila je u finalu Mariju Šarapovu.

Novak Đoković je nastavljao da seje strah ATP turom – u Majamiju je ponovo savladao Nadala u finalu i zabeležio je 24. uzastopnu pobedu od početka sezone.



Inostrani mediji utrkivali su se u pohvalama Novaku, a „Vašington post“ konstatovao je da je vreme da „svet nauči srpski jezik“. Kolumnista hrvatskog „Jutarnjeg lista“ Boris Dežulović napisao je zanimljivu kolumnu o Đokoviću, a Novak je najavio da će pobediti Nadala i na šljaci.

Viktorija Azarenka i Karolina Voznijacki osvojile su titule u Marbelji i Čarlstonu, Rajan Sviting bio je najbolji u Hjustonu, a Pablo Anduhar u Kazablanci.

Đoković je rešio da propusti turnir u Monte Karlu, a u Kneževini je sedmi put uzastopno slavio Rafael Nadal.

Srpska FED kup reprezentacija plasirala se u Svetsku grupu pobedivši Slovačku u Bratislavi sa 3:2.
Ana Ivanović podsetila se trijumfa na Rolan Garosu 2008. godine, a Nadal je 500. pobedom u karijeri ušao u finale turnira u Barseloni. Dan kasnije Rafael Nadal osvojio je titulu u Kataloniji.

Julija Gerges pobedila je Voznijacki u finalu turnira u Štutgartu, a najbolja u Fesu bila je Italijanka Alberta Brijanti.

Krajem aprila obeleženo je 18 godina od napada na Moniku Seleš u Hamburgu.

Maj

Početkom maja Novak Đoković osvojio je titulu na Srbija openu, Huan Martin del Potro bio je najbolji u Eštorilu, a Nikolaj Davidenko je u Minhenu došao do 21. trofeja u karijeri.

Anabel Medina-Gariges pobedila je u Eštorilu, a Roberta Vinči bila je najbolja u Barseloni.

Svoj fantastični niz Novak Đoković nastavio je trijumfom u Madridu, pošto je i u trećem uzastopnom finalu pobedio Rafaela Nadala. Posle tog meča analizirali smo faktore koji su doprineli da Novak pobedi Nadala na šljaci.



Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra ostali su bez titule u prestonici Španije, a u ženkoj konkurenciji najbolja je bila Petra Kvitova. Sedmi uzastopni trofej u sezoni Novak Đoković osvojio je u Rimu, ’žrtva’ je ponovo bio Rafael Nadal, a strani mediji konstatovali su da Novak postaje „noćna mora“ za Nadala. To je bio Novakov 37. turnir u nizu i povod za rekapitulaciju dotadašnjih uspeha.

Deca iz sela Prilužje kod Vučitrna na Kosovu i Metohiji spremila su Đokoviću zastavu Srbije dugu 50 i široku pet metara. Posle Rima, a pre Rolan Garosa, još jednom smo analizirali Đokovićevu igru.



Titulu u ženskoj konkurenciji osvojila je Marija Šarapova pobedom nad Samantom Stosur.

Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u finale Svetskog kupa u Diseldorfu, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izabran je za predsednika Udruženja teniskih profesionalaca Srbije (UTPS).

Trofej u Strazburu osvojila je Andrea Petković, a pobednica u Briselu bila je Karolina Voznijacki. Titulu u Nici osvojio je Nikolas Almagro.

Jun

Početkom juna došao je kraju niz Novaka Đokovića od 42 uzastopne pobede od početka sezone. Bolji od srpskog tenisera u polufinalu Rolan Garosa bio je Rodžer Federer.



Posle poraza Novak je izjavio da je razočaran, ali da neće žaliti, a ubrzo je otkazao učešće na Kvinsu.

U finalu je Rafael Nadal dobio Federera za svoju desetu Grend slem titulu, a u ženskoj konkurenciji Kineskinja Na Li savladala je Frančesku Skjavone u finalu.



Triijumf Li u Parizu izazvao je oduševljenje širom Azije, čak i u zemljama u kojima tenis nije među najpopularnijim sportovima.

Nenad Zimonjić zaustavljen je u finalu u miksu sa Katarinom Srebotnik, a u dublu sa Ljodrom poražen je u polufinalu.

Janko Tipsarević izgubio je od Federera u trećoj rundi, a Viktor Troicki prvi put u karijeri plasirao se u osminu finala nekog od Grend slem turnira.
Međutim, tamo je ispustio dva seta prednosti u duelu sa Endijem Marijem, kao i brejk viška u odlučujućem setu.

Jelena Janković ispala je u četvrtom kolu od Anastasije Pavljučenkove, a Ana Ivanović je već u prvoj rundi poražena od Šveđanke Johane Larson. Na početku je eliminisana i Bojana Jovanovski, od koje je bolja bila Andrea Petković.

Tokom Rolan Garosa zbog pokušaja nameštanja mečeva doživotno je suspendovan Austrijanac Danijel Kelerer, popularan pod nadimkom „Ludi Deni“.

Teniseri su se potom preselili na travnatu podlogu, a sredinom juna dogodio se incident, kada hrvatska policija nije dozvolila ulazak u Dubrovnik jahti "Dijana" u vlasništvu porodice Novaka Đokovića.

Teniski savez Srbije i američka menadžerska kuća IMG nastavili su saradnju.
Endi Mari pobedio je Žo-Vilfreda Congu u finalu Kvinsa, a titulu u Haleu osvojio je Filip Kolšrajber. U Kopenhagenu je najbolja bila Karolina Voznijacki, a trofej u Birmingemu uzela je Nemica Sabina Lisicki.

Andreas Sepi pobedio je Janka Tipsarevića u finalu turnira u Istbornu, tj. srpski teniser predao je meč zbog povrede u trenutku kada je gubio sa 5:3 u trećem setu. U ženskoj konkurenciji slavila je Marion Bartoli, a titule u Hertogenbošu uzeli su Dmitrij Tursunov i Roberta Vinči.

Legendarni Pit Sampras izjavio je da je Novak Đoković postao veliki igrač, što će Srbin i dokazati na Vimbldonu.

Jul

Pobedom nad Congom u polufinalu Vimbldona Novak Đoković postao je prvi teniser na svetu, a inostrani mediji bučno su ispratili ustoličenje novog kralja.

Dva dana kasnije Đoković je trijumfom nad Rafaelom Nadalom osvojio svoju treću Grend slem titulu. Boris Beker rekao je da Đoković „poseduje“ Nadala, a svetski mediji opširno su se bavili Đokovićem i posle finala.



Đoković je u izjavi za B92 poručio svojim navijačima da slave, a u Beogradu mu je 100 hiljada ljudi priredilo spektakularan doček ispred Narodne skupštine Srbije.

Novakov istorijiski uspeh analizirali smo u temi „Kako je san postao stvarnost?“

Najveće iznenađenje bio je mladi Bernard Tomić, koga je tek u četvrtfinalu zaustavio Đoković. Srpske teniserke nisu oduševile na Vimbldonu – Jelena Janković i Bojana Jovanovski eliminisane su već u prvom kolu, a Ana Ivanović je u trećoj rundi izgubila od Petre Cetkovske.

Titulu je osvojila Petra Kvitova briljantom igrom i pobedom nad Marijom Šarapovom u finalu.



Janko Tipsarević zbog povrede je predao meč prvog kola Ivu Karloviću, a Viktor Troicki izgubio je od Jen-Hsuna Lua u drugoj rundi. Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra ispali su u polufinalu dublova.

Usledio je nastavak takmičenja u Dejvis kupu, a Srbija se plasirala u polufinale pobedom nad Švedskom. Žrebom je odlučeno da srpski FED kup tim 2012. igra prvo kolo sa Belgijom u gostima.
Trofej u Njuportu osvojio je Džon Izner, Robin Soderling trijumfovao je u Baštadu, a najbolji u Štutgartu bio je Huan Karlos Ferero. Marija Hose Martines Sančes bila je prva u Bad Gaštejnu, dok je Anabel Medina-Gariges slavila u Palermu.

Roberta Vinči uzela je titulu u Budimpešti, Gael Monfis razišao se sa trenerom Rašidom, a Andre Agasi primljen je u „Kuću slavnih“. Žil Simon osvojio je titulu u Hamburgu, Mardi Fiš odbranio je trofej u Atlanti, a teniseri Crvene zvezde postali su šampioni Srbije.

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnim jedan član statuta TS Srbije na izbornoj skupštini 25. januara, a TSS je odgovorio na optužbe.

Aleksandr Dolgopolov savladao je Marina Čilića u finalu turnira u Umagu, a titula u Gštadu pripala je Špancu Marselu Granoljersu.

Avgust



Početkom avgusta počeo je da radi B92 specijal „Tenis Masters 2011“, u kojem smo do kraja godine imali brojne zanimljive sadržaje.

Na samom početku specijala bavili smo se povratkom Huana Martina del Potra posle povrede, kao i večitim pitanjem „Federer ili Nadal?“. Takođe, analizirali smo postoji li „velika četvorka“ svetskog tenisa i još mnogo toga.

Serena Vilijams se titulom u Stenfordu vratila među prvih 100 na svetu, a Marija Šarapova ponovo je bila prva na Forbsovoj listi najplaćenijih sportistkinja.

Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra u Vašingtonu su osvojili prvu zajedničku titulu, a Robin Hase slavio je u Kicbilu.

Novak Đoković dobio je nagradu od ATP-ja za prvo mesto na svetu, a srpski teniser je trijumfom u Montrealu ušao u istoriju kao prvi igrač koji je u jednoj sezoni osvojio pet turnira iz Masters serije.
Zimonjić i Ljodra osvojili su trofej i u Montrealu, a Janko Tipsarević ispao je u polufinalu od Mardija Fiša. Serena Vilijams bila je najbolja na Rodžers kupu u ženskoj konkurenciji, koji se igrao u Torontu.

Naredne nedelje Novak Đoković je predao finale Sinsinatija Endiju Mariju, a u finalu je zaustavljena i Jelena Janković, kao i dubl Zimonjć/Ljodra.

Skupština Teniskog saveza Srbije usvojila je odluku da se ispravi član 37 Statuta, koji nije bio u skladu sa Ustavom Srbije.

Miloš Raonić objavio je da će propustiti i US open jer se oporavlja od povrede, a Mardi Fiš je bio pobednik US open serije. Džon Izner slavio je u Vinston-Sejlemu, u Nju Hejvnu najbolja je bila Karolina Voznijacki, a Sabina Lisicki bila je šampionka u Dalasu.

Septembar

Novak Đoković nije prestajao da hara teniskim svetom. Osvojio je i US open, pošto je u finalu pobedio Rafaela Nadala sa 3-1 u setovima. Strani mediji potom su skoro jednoglasno konstatovali da Novaku nema ravnog.



Legenda svetskog tenisa Džon Mekinro rekao je da je Đoković posle Vimbldona podigao tenis na neki novi nivo, a komentator Evrosporta Sajmon Rid proglasio ga je najboljim u istoriji.

Takođe, posle US opena mogli ste da pročitate i našu analizu Novakove igre, kao i Đokovićev intervju za B92.

Prema rezultatima brojnih anketa, najbolji meč u sezoni dogodio se u polufinalu, kada je Đoković u duelu sa Rodžerom Federerom preokrenuo posle 0-2 u setovima, spasao dve uzastopne meč lopte i došao do pobede. Prvu od dve meč lopte Đoković je spasao spektakularnim riternom, o kojem su svi govorili danima. Posle meča Novak je izjavio da mu je to najveći trijumf u karijeri, a Federer je rekao da smatra da je pobeda trebalo da pripadne njemu.



Zavidan uspeh u Njujorku postigao je i Janko Tipsarević, koji se prvi put plasirao u četvrtfinale nekog od GS turnira, ali bio je primoran da preda meč Đokoviću zbog povrede.

Viktor Troicki razočarao je porazom u prvom kolu od Alehandra Falje, a Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra izgubili su u trećoj rundi.

Jelena Janković ispala je u trećem kolu od Anastasije Pavljučenkove, bolja od Ane Ivanović u osmini finala bila je Serena Vilijams, a mlađa Vilijamsova izbacila je na startu i Bojanu Jovanovski.

Obelodanjeno je da Venus Vilijams boluje od “sindroma Sjegren”, a titulu u ženskoj konkurenciji osvojila je Australijanka Samanta Stosur.

US open su, između ostalog, obeležile i brojne predaje mečeva, a Robin Soderling objavio je da ima mononukleozu.
Nakon Njujorka usledilo je polufinale Dejvis kupa sa Argentinom, a ‘gaučosi’ su prošli u finale Đokovićevom predajom Del Potru.

Barbora Zahlavova-Stricova trijumfovala je u Kvebek Sitiju, a najbolja u Taškentu bila je Ksenija Pervak. Žo-Vilfed Conga je u Mecu osvojio prvi turnir posle skoro dve godine, a Florijan Majer je u Bukureštu uzeo prvi trofej u karijeri.

Pobednica u Seulu bila je Marija Hose Martines Sančes, a u Gvangdžou najbolja je bila Šenel Šipers.

Jelena Dokić vratila se u očevu kuću u Srbiju, a Damir Dokić izjavio je da nikada nije bio srećniji.

Oktobar

Početkom oktobra Janko Tipsarević osvojio je prvu titulu u karijeri, pošto je u finalu turnira u Kuala Lumpuru dobio Markos Bagdatisa.



Janko je posle finala izjavio da mu je sledeći cilj plasman u Top 10, a ženski turnir u Tokiju osvojila je Agnješka Radvanjska.

Endi Mari je trofejom u Bangkoku započeo uspešnu turneju po Aziji, David Savić doživotno je suspendovan, a Dinara Safina najavila je da će uskoro završiti karijeru.

Radvanjska i Mari nastavili su sa odličnim igrama – Poljakinja je slavila u Pekingu, a Škot je bio najbolji u Tokiju. Šampion u Pekingu u muškoj konkurenciji bio je Tomaš Berdih.
Endi Mari je u Šangaju osvojio treći uzastopni trofej, a Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra zaustavljeni su u finalu. Petra Kvitova osvojila je trofej u Lincu, a najbolja u Osaki bila je Marion Bartoli.

Janko Tipsarević u Moskvi je osvojio i drugu titulu, pošto je u srpskom finalu savladao Viktora Troickog. Posle titule, Janko se zahvalio svima koji su verovali u njega.

U ženskoj konkurenciji u Moskvi slavila je Dominika Cibulkova, a Viktorija Azarenka bila je najbolja u Luksemburgu. Titulu u Stokholmu uzeo je Francuz Gael Monfis.

Janko Tipsarević nije uspeo da osvoji treću titulu u nizu, pošto je u finalu Sankt Peterburga izgubio od Marina Čilića. Dušan Lajović na istom turniru stigao je do četvrtfinala, a najbolji u Beču bio je Žo-Vilfed Conga.

Novak Đoković okončao je šestonedeljnu pauzu pred turnir u Bazelu, a Petra Kvitova osvojila je završni WTA turnir u Istanbulu.

Novembar

Nenad Zimonjić i Mikael Ljodra osvojili su turnir u Bazelu, a Rodžer Federer je u singlu došao do pete titule u rodnom gradu.

Marsel Granoljers bio je najbolji u Valensiji, a Ana Ivanović slavila je na Baliju. Ana je potom izjavila da može ponovo da uđe u Top 10.

Žensko tenisko udruženje (WTA) proglasilo je Petru Kvitovu najboljom teniserkom u 2011. godini, a Češka je sa njom na čelu osvojila FED kup.

Posle ispadanja u polufinalu Bazela, Novak Đoković zbog povrede se povukao sa turnira iz Parizu pred četvrtfinalni meč sa Congom. Usledile su prozivke stranih medija da je Novak u prestonici Francuske igrao jedino zbog novčanog bonusa, a Đoković je izjavio da su ga prethodnih nedelja pratile brojne izmišljotine.
Rodžer Federer nastavio je sa sjajnim igrama i osvojio je titulu u Parizu, a potom je izjavio da Novak deluje malo umorno.

Janko Tipsarević zvanično je dobio status rezerve za završni Masters u sezoni. Na Mastersu u Londonu Đoković je dobio Berdiha, a zatim je izgubio od Davida Ferera i Tipsarevića. Posle toga je Novak izjavio da mu nedostaje glad za pobedama.

Tipsarevič je odlično iskoristio priliku nakon povrede i odustajanja Endija Marija – nesrećno je izgubio od Berdiha i dobio je Đokovića. Zimonjić i Ljodra takođe su ispali u grupi.

Federer je pobedom nad Congom u finalu osvojio 70. titulu u karijeri, a mi smo posle Mastersa analizirali igru svih učesnika.

Kao što je bilo najavljeno, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 24. novembra zvanično je postao predsednik Teniskog saveza Srbije.

Decembar

Pobedom Rafaela Nadala nad Huanom Martinom del Potrom Španija je osvojila Dejvis kup peti put u istoriji. Uprkos titulu, Albert Kosta podneo je ostavku na mesto selektora.

Posle Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), Novaka Đokovića je za najboljeg tenisera u 2011. proglasila i Međunarodna teniska federacija (ITF).

Časopis “GQ” dodelio je Đokoviću priznanje za “asa godine”, a srpski teniser je u 2011. zaradio neverovatnih 11 mliona dolara.

Đoković je igrao i dva najbolja meča na turnirima u organizaciji ATP-ja, a bio je učesnik i u oba najbolja meča sezone na Grend slem turnirima.

Kolumnista portala tennis.com Stiv Tignor je nedavno sezonu koju je odigrao Novak Đoković u 2011. godini proglasio za treću najbolju u Open eri. Isti autor smatra da je Janko Tipsarević teniser koji je najviše napredovao u prethodnoj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: