Srpski fudbal: Rekonstrukcija

Pišući tekst o potrebi za hitnim i korenitim promenama u srpskom fudbalu ovog marta, znao sam da nam slede još teži dani. Ali, ne verujem da je iko verovao da će postati ovoliko loše ovako brzo. Naš omiljeni sport više nije u konopcima, sada je na podu ringa, a sudija je u odbrojavanju već stigao do sedam.

Srbija
Podeli

Stanje u srpskom fudbalu postalo je neodrživo na manje-više svakom nivou. Reprezentacija i dalje tumara, bez igre i rezultata. Klubovi su doživeli novo otrežnjenje u letnjem periodu, kojim je potvrđeno njihovo mesto, znatno ispod srednje evropske klase. Domaće prvenstvo počelo je serijom skandala. Rat saopštenjima velikih pokriva dramatične priče u malim klubovima – jednog više nema, drugi je jedva sastavio 11 igrača za nastup u prvom kolu.

Igrači nam napuštaju zemlju još kao tinejdžeri za mali deo stvarne vrednosti, a svaki fudbalski grabljivac obleće oko njih i njihovih porodica ubeđujući ih da im misli dobro. Fudbalski radnici uplašeno čekaju kraj meseca, nadajući se da će dobiti platu.

Na sve to se javnost deli, umesto da bude jedinstvena u osudi svih skandala koji nas okružuju, i pretpostavlja klupsku i regionalnu pripadnost opštem interesu. Danas je gore nego juče, juče je bilo gore nego pre dve nedelje, a tada je bilo gore nego pre 6 meseci, kada su nam se reprezentativci pognutih glava vratili iz Zagreba.

Pre skoro pola godine maksimirska tragikomedija bila je idealan trenutak da se deluje, ali ga nismo iskoristili. Dozvolili smo sebi da uđemo u novu klupsku sezonu i da izgubimo još nekoliko prilika za ozbiljan rad sa reprezentacijom, koja bi već u sledećim kvalifikacijama mogla da donese rezultat koji je izostao u ovom i prošlom ciklusu. Svako dalje odlaganje više će koštati naš fudbal.

Odlazak Tomislava Karadžića i Siniše Mihajlovića, kao paradigmi sunovrata srpskog fudbala, podrazumeva se. Ali, odlazak tih ljudi ne sme da bude cilj. Jedna od najvećih mana srpskog društva je to što se sve shvata lično. Možda je Miha dobro birao, rezultati i atmosfera su katastrofalni. Možda je Tole sproveo toliko dobrih stvari, fudbal nam je niže nego ikad. Možemo da smenimo sedam predsednika i osam selektora, dokle god u našem fudbalu vlada sadašnji nakaradni sistem vrednosti, situacija se neće popraviti.

Isto važi i za klupska rukovodstva i same klubove. Kada pričamo o onima koji su u državnom, mešovitom ili nedovoljno precizno određenom vlasništvu, mora nas zanimati kako njihovi zvaničnici rade svoj posao i na šta troše novac, jer ga dajemo mi, poreski obveznici. Slična pitanja nećemo postavljati vlasnicima privatnih klubova, ali neophodno je jasno razgraničiti ko sme da ima profesionalni fudbalski klub i koje obaveze slede uz to vlasništvo.

Zato je jedino rešenje postavljanje kompletnog sistema na valjani način. Kada se sistem postavi kako treba, personalna rešenja biće manje važna. Ima u samom fudbalu dobrih primera, u ovom tekstu potražite odeljke o Sautemptonu i posebno o Svonsi Sitiju, a u ovom možete da krenete odakle želite.

U neka srećnija vremena sportski novinari odigrali su ogromnu ulogu u razvoju fudbala širom planete. Moj kolega Gabrijel Ano odigrao je ključnu ulogu u profesionalizaciji francuskog fudbala, a zatim postavio temelje onoga što danas svi sa radošću pratimo pod imenom – Liga šampiona. Danas novinarstvo nije ni blizu tih slavnih dana, ali upravo zbog toga smatramo da je naša obaveza da pomognemo koliko god je moguće.

Zbog toga će sportska redakcija B92 u narednom periodu, kroz niz tekstova, predstaviti seriju predloga posvećenih potpunoj rekonstrukciji srpskog fudbala, od vrha do dna. Pozabavićemo se svakim segmentom, od nacionalnog saveza i reprezentacije, preko klubova i domaćih takmičenja, do rada sa mlađim kategorijama. Pisaćemo o infrastrukturi i finansijama, odnosima sa međunarodnim organizacijama. Nećemo zaboraviti ni prava igrača, odnose sa medijima, ženski fudbal.

U izradi ovog kompleksnog predloga krenućemo od onoga što je osnova funkcionisanja fudbala u jednoj zemlji – klubova i lige, a završićemo onim što je na samom vrhu piramide fudbala u jednoj zemlji – seniorskom reprezentacijom.

Pred nama je duga akcija u kojoj će nam biti potrebna pomoć svih vas, onih koji na ovaj ili onaj način rade u fudbalu, kao i onih koji ga samo vole. Sasvim je sigurno da nikome nije drago što nam je najdraža igra dovedena u ovo tužno stanje.

Šaljite komentare, svoje predloge, analizirajte situaciju sa nama. Za razliku od uobičajenih vesti i tekstova, u ovoj sekciji nisu poželjni ostrašćeni i negativni komentari, niti bilo kakvo prepucavanje. Čitaoci će moći da vide samo konstruktivne komentare, prljavštine je sasvim dovoljno u tužnoj seriji saopštenja koja nas napadaju sa svih strana.

Budite uz nas u zajedničkoj borbi za ozdravljenje srpskog fudbala.

Sport

Rekonstrukcija, epizoda 2: Ligaški sistem

U prvom delu našeg serijala Rekonstrukcija srpskog fudbala sagledali smo probleme koje izaziva prevelika koncentracija fudbala u metropoli jedne zemlje i utvrdili da širom jugoistoka našeg kontinenta, od Alpa do sirijske granice, traje proces decentralizacije fudbala, u kojem Srbija već prilično zaostaje.

Vladimir Novaković ponedeljak 9.09. 16:22 Komentara: 53

NFL: Rejvensi, Najnersi, Falkonsi... ili možda Sihoksi?

Posle osam meseci agonije ljubitelji NFL-a konačno su dočekali septembar. Duelom branioca titule Baltimor Rejvensa i Denver Bronkosa u noći između četvrtka i petka (02:30) počinje nova sezona.

Kao i svaka prethodna, obećava neizvesnu borbu za plasman u plej-of i kasnije Superboul, koji će se ove godine igrati u Nju Džersiju na stadionu Džajantsa i Džetsa 2. februara 2014.

Među glavnim favoritima su, pored aktuelnog šampiona Baltimora kojeg očekuje era bez Reja Luisa i Eda Rida, te prošlosezonskog finaliste San Francisko 49ersa, još Hjuston Teksansi, Atlanta Falkons, Denver Bronkosi, Grin Bej Pekersi i Sijetl Sihoksi.

Aleksandar Kovačević četvrtak 5.09. 14:30 Komentara: 43

Prelazni rok 2013: Završni račun

Prelazni rok u većini fudbalske Evrope završen je u ponedeljak u ponoć, a svet je poslednjeg dana iz minuta u minut pratio kako stotine miliona evra menjaju vlasnike, a o interesovanju svedoči i to što je to najposećenija vest na našem sajtu u poslednjih nekoliko meseci.

Miloš Šaranović utorak 3.09. 18:32 Komentara: 11

Sasvim loše leto za Partizan, a krivaca nigde!?

Prilično je izvesno da srpski klubovi neće još dugo biti među najvećim potrošačima u prelaznom roku, zbog vrednosti lige nema ih ni među najuspešnijim prodavcima. Prelazni rok u Srbiji ne spada u atraktivnije, ipak, ono što je tokom leta uradio FK Partizan, odnosno uprava beogradskog kluba, zaslužuje kratku analizu.