Nova vest
Fudbal

Nedelja, 20.06.2010.

17:52

Novi Zeland 'otkinuo' bod svetskom prvaku

Fudbaleri Italije i Novog Zelanda odigrali su nerešeno 1:1 (1:1) u drugom kolu F grupe Svetskog prvenstva, pa obe ekipe sada imaju po dva boda.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Novozelanđani su došli u vođstvo posle sedam minuta golom Šejna Šmelca, a ’azuri’ su do boda došli pogotkom Vinćenca Jakvinte u 29. minutu iz penala.

Italija je sve vreme napadala, ali čini se da su bliži preokretu bili u prvom nego u drugom poluvremenu, kada su pretili uglavnom šutevima iz daljine.

Ekipa Marčela Lipija ponovila je greške iz prvog meča sa Paragvajem, pošto je, ne računajući period od 20-ak minuta u prvom poluvremenu, delovala bezidejno, a igrači se nisu dovoljno dobro kretali kako bi probili ‘bunker’ Novozelanđana.

Tim iz Okeanije iznenađujuće je postigao gol posle samo sedam minuta igre – posle dubinske lopte Eliota, Kanavaro je nehotice butinom ‘dodao’ loptu do Šmelca, koji je sa 3m pogodio mrežu. Možda je i golman Federiko Marketi mogao bolje da interveniše, ali izabrao je da ostane na liniji i to je koštalo njegov tim.

Od tada Italijani preuzimaju totalnu kontrolu nad igrom, a Novi Zeland nije delovao naročito sigurno u fazi defanzive uprkos povećanom broju fudbalera u zadnjoj liniji.

Prilike su se ređale, najbliži pogotku bio je Montolivo, koji je udarcem sa 20-ak metara pogodio stativu, a i Kjelini je posle kornera prebacio gol sa 5m.

Ipak, ‘azuri’ u 29. minutu stižu do izjednačenja – Smit je u kaznenom prostoru povukao De Rosija, sudija je svirao penal, a siguran izvođač jedanaesterca bio je Vinćenco Jakvinta.

Do kraja poluvremena odbrana Novog Zelanda delovala je ranjivo, ali je izdržala bez nove kapitulacije. U nastavku je viđena drukčija slika jer je ekipa Rikija Hiberta bila odlično postavljena i nije dozvoljavala Italijanima da stvore ozbiljnije prilike.

Izuzetak je bio udarac rezerviste Di Natalea početkom drugog dela igre, ali tada je golman Paston sjajno reagovao. Lipi je u igru uveo i Pacinija, ali ni to nije mnogo promenilo.

Novi Zeland je imao dva solidna pokušaja – prvo je Vicelićev udarac završio malo pored stative, a onda je Kris Vud prevario Kanavara i takođe šutirao malo pored stative Marketijevog gola.

Paston je sa druge strane ukrotio odbar pokušaj Kamoranezija, Novozelanđani su bili koncentrisani prilikom prekida i disciplinovanom igrom su zasluženo došli do boda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve