Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.06.2010.

17:59

Grčka preokretom do prve pobede u istoriji

Fudbaleri Grčke pobedili su Nigeriju sa 2:1 (1:1) u drugom kolu B grupe Svetskog prvenstva i tako su zabeležili prvi trijumf na SP u istoriji ’Helade’.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Nigerijci su poveli golom Kalua Učea u 16. minutu, izjednačio je Dimitrios Salpingidis u 44. minutu, a preokret je kompletirao Vasilis Torosidis u 71. minutu.

Jedan od prelomnih trenutaka bilo je i isključenje Sanija Kaite u 33. minutu, nakon što je potpuno bespotrebno šutnuo Torosidisa.

Grčka sada ima tri boda i u poslednjoj rundi igra sa Argentinom, koja je zabeležila dve pobede. Nigerija, koja nije uzela nijedan bod, u poslednjem kolu sastaje se sa Južnom Korejom koja je sakupila tri boda.

Obe ekipe bojažljivo su počele meč, mada se činilo da Nigerija više ima kontrolu nad sredinom terena. Do vodećeg gola afričkog tima nije bilo prilika, a onda je u 16. minutu Kalu Uče direktno iz slobodnog udarca doneo prednost svom timu. Fudbaler Almerije uputio je loptu sa nekih 30-ak metara sa namerom da centrira, lopta je preletela Kacuranisa, Odemvingi ju je propustio, a lopta je završila iza leđa markiranog golmana Corvasa.

Izrazitijih šansi nije bilo ni u narednom periodu i delovalo je da su Nigerijci u velikoj prednosti sve do 33. minuta i trenutka ludila Kaite, poslem kojeg je dobio direktni crveni karton.

Od tog momenta Grčka je zaigrala neuporedivo bolje – lopta je išla brže, tačnije i tečnije, igrači su se bolje kretali bez lopte, što je rezultiralo sjajnim napadačkim izdanjem Grka kakvo smo do sada retko viđali.

Pred kraj prvog poluvremena ekipa Ota Rehagela došla je do izjednačenja, kada je lopta posle šuta Salpingidisa udarila Lukmana u petu i završila u golu. Pre toga su obe selekcije imale po jednu izglednu priliku, a propustili su ih upravo Salpingidis za Grke i Haruna za Nigerijce.

U 59. minutu oba tima imala su stopostotnu priliku – prvo je golman Enijama skinuo ’zicer’ Gekasu, a u kontranapadu je Corvas sjajno intervenisao posle šuta Jakubua, a Obasi je posle odbitka iskosa sa desne strane promašio prazan gol.

Enijama je u 67. minutu spasao siguran gol posle šuta Kirgijakosa, ali je četiri minuta kasnije postao tragičar meča – posle ne naročito snažnog šuta Ciolisa nije uspeo da uhvati loptu, a Vasilis Torosidis bio je najprisebniji i ’špicem’ je poslao loptu u gol.

Do kraja utakmice Grci su bili bolji rival i, atipično za svoj uobičajeni stil igre, napadima su čuvali suficit. Nigerijci su se trudili, ali sa igračem manje nisu mogli ništa više da urade i zabeležili su i drugi poraz na šampionatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu