Nova vest
Fudbal

Petak, 28.05.2010.

02:07

Edin Džeko, dijamant kojeg nećemo videti

„Dijamantu, dijamantu, dijamantu“, urlao je komentator Marjan Mijajlović posle sjajnog gola Edina Džeke protiv Belgije u kvalifikacijama za SP 2010. Međutim, bosanskohercegovačkog dijamanta nećemo gledati na Mundijalu u Južnoj Africi. Najbolji strelac Volfsburga, prošlogodišnjeg šampiona Nemačke, i jedan od najtraženijih centarfora Evrope ostvario je sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine istorijski rezultat plasmanom u baraž za SP ovog leta, ali su dva minimalna poraza od Portugala bila dovoljna da Džeko propusti smotru najboljih fudbalera današnjice.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu, a karijeru je počeo u lokalnom Željezničaru sa deset godina. Sa samo 19 napušta ’Grbavicu’ i odlazi u češke Teplice u kojima je za dve sezone postigao 16 golova. To je bilo dovoljno da ga primeti solidni Bundesligaš Volfsburg. Već po dolasku u Nemačku postao je hit, i sa pet golova i tri asistencije u prvih 11 mečeva proglašen je za najboljeg napadača polusezone.

’Vukovi’ su se plasirali u Kup UEFA i pojačali vezni red sa Zvjezdanom Misimovićem. Tada počinje bajka Edina i Volfsburga. Klub osvaja prvu titulu u istoriji, a Džeko sezonu završava sa 26 ligaških golova i deset asistencija na 32 utakmice. Sa još ukupno deset golova u nemačkom i Kupu UEFA Džeko je proglašen za igrača sezone u Bundesligi.

Usledila su interesovanja bogatih klubova, a najuporniji je bio Milan. Međutim, on je produžio vernost Volfsburgu do 2013. godine i ostao da debituje u Ligi šampiona. Iako njegov tim nije blistao, Džeko je svoju briljantnu godinu krunisao golom protiv jednog od najboljih klubova u istoriji, Mančester junajteda i to na ’Old Trafordu’.

Slična priča pratila je Džeka i u reprezentaciji tokom kvalifikacija za SP. Nikad talentovaniji tim zapadnog suseda predvodio je iskusni stručnjak Ćiro Blažević. BiH je kvalifikacije završila iza prvaka Evrope Španije, a Džeko, koji je na svom debiju u nacionalnom dresu protiv Turske postigao gol, ovaj ciklus je završio kao drugi najbolji strelac, rame uz rame Vejnu Runiju sa po devet golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu