Briljantni Nadal izjednačio Borgov rekord!

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 08.06.2008.

17:05

Default images

Španac Rafael Nadal pobednik je Rolan Garosa, drugog Gren slem turnira u sezoni. On je u finalu savladao prvog tenisera sveta Rodžera Federera rezultatom 6:1, 6:3, 6:0 za samo 1 čas i 48 minuta igre. Maljorčanin je tako izjednačio rekord Bjerna Borga po broju uzastopno osvojenih titula u Parizu, pošto je slavio četvrti put u nizu. Bila je ovo Nadalova 28. pobeda zaredom na Garosu, a još nema nijedan poraz. Jači otpor Federer je pružio jedino u drugom setu, ali je Rafael bio superioran u ostatku meča i na veličanstven način okončao dve najbolje teniske nedelje u životu.

Koliko je Nadal bio dominantan, najbolje možemo videti iz statistike – Španac je imao 46 direktnih poena i 7 neiznuđenih grešaka, a Rodžerov odnos bio je 31:35

Meč je počeo servisom Federera i nije bilo, fudbalskim žargonom rečeno, početnog ispitivanja snaga. Švajcarac je svom snagom zabio dve loptice u mrežicu, a Nadal je karakteristično klizao po terenu i od starta pružao maksimum.

Ključni udarac u prvom setu bila je Špančeva bekhend dijagonala. Rodžer je forsirao tu stranu rivala i tako pokušavao da pripremi situaciju za ’viner’, ali umesto toga su obično sledili kontraudari kojima je Nadal pravio direktne poene.

Maljorčanin je u svakom gemu na servis Federera imao brejk loptu. Prvi teniser sveta se jednom provukao preciznim servisima, ali u ostalim siutacijama nije imao rešenja – 6:1 za 32 minuta igre.
Krajem prvog i početkom drugog seta Federer je češćim izlascima na mrežu pokušao da promeni ritam, ali je uspešno završio samo 3 od 11 juriša napred. Bilo je 2:0 za Nadala (dva velika auta Rodžera iz forhenda), kada je Švajcarac zaigrao znatno bolje. Odigrao je nekoliko briljantnih kratkih dijagonala i forhendom i bekhendom, a zatim je savršeno izveo tri štop-voleja. Vredi reći da je Rodžer tek pri brejk lopti u četvrtom gemu uzeo prvi poen posle drugog servisa.

Samopouzdanje se povratilo Federeru, koji je ulazio u teren i uspešnije rešvao poene. Prelomna tačka drugog seta bio je sedmi gem, kada je Švajcrac imao brejk loptu. Igrao se dug poen, Nadal je posle duže razmene skratio lopticu, Federer je stigao na vreme, ali je bekhednom poslao lopticu u mrežu.

Federer je u narednom gemu spasao tri brejk lopte po istom principu - servis u dalju stranu, snažna paralela i potom realizacija. Ipak, Nadal je iskoristio četvrtu brejk loptu, ’pročitao’ je volej protivnika i paralelom došao do gema, a potom bez imalo problema i do vođstva od 2:0 u setovima.

Nadal je bio nemilosrdan, potpuno skoncentrisan u svakom trenutku, odlično se kretao i skoro uvek birao pravo rešenje (’pasing’ spinom, besprekorna forhend paralela...).

Španac je u istom tempu nastavio i u trećem setu, a Federer je potpuno klonuo duhom i izgubio koncentraciju. Nadal pravi brejk već na početku i ne prepušta rivalu nijedan gem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: