Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 01.10.2012.

13:45

Skok iz svemira na TVB92!

Realizaciju misije Red Bull Stratos, skok iz svemira Feliksa Baumgartnera, naredne nedelje ekskluzivno ćete moći da gledate na televiziji B92.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Skok sa visine od 36.576 metara biće realizovan 8. oktobra čim se budu stvorili svi uslovi da se Baumgartner prvo vine na tu visinu iz Rozvela, u Novom Meksiku, a potom izvede slobodni pad.

Potvrda termina usledila je pošto su sada svi sistemi spremni za Baumgartnerov skok sa ivice svemira i pošto je svemirska kapsula uspešno prošla simulacioni test na velikoj visini, jer je bila oštećena u julu posle finalnog probnog skoka.

Finalno odbrojavanje za Baumgartnerov istorijski skok sa ivice svemira počeo je prošlog ponedeljka kada je tehnički direktor projekta Red Bull Stratos Art Tomson objavio da je svemirska kapsula popravljena i da svi sistemi rade. Tako je ostalo još samo nedelju dana do pokušaja austrijskog ekstremnog sportiste da postane prva osoba koja će slobodnim padom probiti zvučni zid i postaviti četiri svetska rekorda tokom tog procesa. Prilikom svog supersoničnog puta ka Zemlji, leteće brzinom ispaljenog metka.

Avijatičarski pionir Baumgartner i Red Bull Stratos tim se već godinama pripremaju da obore rekord za najviši skok, čime bi stavili senku na rekord napravljen pre 52 godine. Rekord je tada postavio Džozef Kitindžer, koji je, inače, Baumgartnerov savetnik u misiji Red Bull Stratos.

B92 će vas narednih dana obaveštavati o zanimljivim detaljima misije koju ćete ekskuzivno moći da pratite na našoj televiziji. Do tada, u našoj rubrici ’Intervjui’ možete da pročitate intervju sa Baumgartnerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve