Nova vest
Pojedinačni sportovi

Sreda, 18.08.2010.

22:16

50 godina od projekta “Ekselzior”

Početkom ove nedelje navršeno je 50 godina od uspešno izvšenog projekta “Ekselzior“ i skoka Džozefa Kitindžera sa visine od 31.300 metara.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Od tada niko nije uspeo da nadmaši to što je Kitindžer postavio tog 16. avgusta 1960. godine, ali se do kraja ove godine svi nadaju uspešnom završetku „Red Bull Stratos“ projekta.

Taj projekat je predstavljen još početkom januara i u njemu će glavnu ulogu imati Austrijanac Feliks Baumgartner, a B92 je dobio ekluzivnu priliku da ga medijski prezentuje u Srbiji.

Pre više od 50 godina Kitindžer je bio imenovan za izvršioca projekta „Ekselzior“, a potom je izvršio seriju od tri skoka sa neverovatnih visina. Prvo je 16. novembra 1959. godine skočio sa 23.300, a taj skok se umalo nesrećno završio zbog problema sa opremom pa je Kitindžer ostao bez svesti.

Manje od mesec dana kasnije, 11. decembra Kitindžer je skočio sa 22.800 metara, a 16. avgusta izveo je sada već legendarni skok, koji je ostao upamen i po neverovatnoj brzini od 988 km/h kojom se spuštao pre nego što je na 5.500 metara otvorio padobran. Pored toga, Kitindžer je postavio nove rekorde po visini sa koje je skočio, dužini pada, kao i još mnoge druge.

Sada, 50 godina kasnije, Baumgartner će imati priliku da nadmaši sve što je Kitindžer, inače njegov stručni savetnik u “Red Bull Stratos” projektu, postigao. Realizacija projekta će se dogoditi do kraja ove godine u Severnoj Americi, a lokacija i vreme će biti određeni kada svi uslovi budu ispunjeni. Cilj misije „Red Bull Stratos“ je da postavi nove granice ljudske izdržljivosti koje nisu nadmašene pola veka, uprkos naučnim i medicinskim dostignućima.

B92 će vas u narednim nedeljama upoznati sa celim projektom i svim učesnicima uz eksluzivne intervjue sa ljudima koji su napravili istorijski pomak ili će to tek učiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve