Nova vest
Pojedinačni sportovi

Ponedeljak, 06.05.2013.

21:33

Genije: O'Saliven odbranio titulu!

Roni O’Saliven odbranio je titulu prvaka sveta u snukeru pobedivši u finalu u Šefildu Barija Hokinsa sa 18-12 u frejmovima.

Izvor: AG

Autor: AG

Default images

Do pete titule prvaka sveta u isto toliko finala genije sa štapom je došao na izuzetno dominatan način iako skoro godinu dana nije igrao takmičarske mečeve!

Tokom celog 17-dnevnog turnira u legendarnom 'Krusibl' teatru O'Saliven nije izgubio nijednu sesiju i to pokazuje koliko je bio ubedljiv.

Bio je nekarakteritstično smiren i strpljiv, koristio je skoro svaku priliku da napravi velike brejkove i imao je konstantno neverovatnih 93-94% ubačenih kugli.

Bari Hokins, koji nikada ranije nije stigao dalje od drugog kola na Svetskom prvenstvu, pružio je jači otpor nego što se očekivalo. Igrao je verovatno najbolji snuker u karijeri upravo u finalu i da je bilo koga drugog imao za rivala verovatno bi osvojio najveći trofej u karijeri.

O’Saliven je u poslednju sesiju ušao sa kapitalnom prednošću od pet frejmova, a Hokins je dobio prva dva i smanjio na 15-12. Međutim, kao što je to činio tokom čitavog turnira, Roni je na sjajnu igru rivala odgovorio birljantnim potezima. Dobio je preostala tri frejma i zaokružio jedan od najvećih poduhvata u sportu uopšte.



Roni se na dodeli pehara zahvalio psihijatru Stivu Pitersu koji mu je puno pomogao na mentalnom planu, a prve čestitke primio je kao i prošle godine od sina Ronija juniora.

“Nije me niko ovoliko namučio. Jednostavno, nisam mogao da ga se otarasim. Ovo je bilo briljantno finale i drago mi je što sam bio deo njega”, rekao je O’Saliven koji je dodao da će igrati na manjim turnirima, ali nije isključio mogućnost da se vrati i ponovo brani trofej u Šefildu.

Bari Hokins iskreno je konstatovao da protiv Ronija nema leka kada ovako igra: “On je neverovatan. Kada on igra izgleda sve jednostavno i to je zastrašujuće za većinu igrača. Zbog toga mi je drago što sam igrao svoju igru i pomalo ga pritisnuo. Dao sam sve od sebe, ali napravio sam nekoliko grešaka više od Ronija, a to protiv njega ne smete da radite. Žao mi je zbog poraza, ali Roni je ubedljivo najbolji igrač sveta”, rekao je fantastični Hokins koji je postao miljenik publike.



Za osvajanje titule O'Saliven je nagrađen sa 250.000 funti, a Bari Hokins dobio je upola manje.

Roni centurion

Dominacija O’Salivena na ovogodišnjem šampionatu sveta može da se gleda i kroz rekorde u brejkovima koje je napravio.

Stigao je do 131. trocifrenog brejka u Krusiblu (Stiven Hendri 127), a ostvario je i čak šest trocifrenih brejkova u finalu što je takođe rekord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve