Nova vest
Pojedinačni sportovi

Subota, 17.07.2010.

18:03

Vinokurovu 13. etapa „Tura“

Kazahstanac Aleksander Vinokurov pobednik je 13. etape ovogodišnje trke „Tur d’Frans“, koja je u dužini od 210,5 kilometara vožena od Rodesa do Revela.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Biciklista Astane je do prve etapne pobede posle diskvalifikacije sa „Tura“ 2007. godine došao u vremenu od 4:26:26 sata posle bega na 7,5 kilometara pre cilja.

Iza Vinokurova vođena je velika borba u sprintu, iz koje je kao pobednik izašao Mark Kavendiš iz HTC Kolumbije, sa 13 sekundi zaostatka u odnosu na Kazahstanca, a ispred velikog rivala Alesandra Petakija.

Posle veoma teške etape vožene u petak, u subotu je bio vidljiv umor kod većine vozača, a prvi beg je viđen već u prvih pet kilometara. U njemu su učestvovali Silvan Šavanel iz Kvik Stepa, vozač tima Skaj Huan Antonio Fleča i Pjerik Fedrigo iz Biboks Bujge Telekoma, dok ostatak pelotona nije ni pokušao da im odgovori.

Posle 20 kilometara vodeći trojac je uspeo da ostvari maksimalnu prednost od šest minuta, a tako je bilo sve do poslednjih 50 kilometara. Od tada je peloton podigrao ritam, predvođen vozačima HTC Kolumbije, i polako se prednost vodećih topila, a u poslednjih 20 kilometara se ušlo sa 30 sekundi zaostatka.

Peloton je sustigao vodeće na poslednjem usponu dana, a tada je poveo bivši svetski šampion Alesandro Balan iz tima BMC, ispred vozača Lamprea Damijana Kunega, Karlosa Bareda iz Kvik Stepa i bicikliste Ag2r La Mondijala Nikolasa Roa. Upravo tada je Vinokurov krenuo u napad, ispred Tomasa Veklera iz Biboksa, koji nije uspeo da održi kontakt sa Kazahstancem, dok je Kavendiš krenuo u sprint za drugo mesto.

Posle 13 etapa u vođstvu u generalnom plasmanu je i dalje biciklista Sakso Banka Endi Šlek, s 31 sekundom prednosti u odnosu na branioca titule na „Turu“ Alberta Kontadora. Njih dvojicu prati aktuelni olimpijski šampion Samjuel Sančes, koji ima zaostatak od dva minuta i 45 sekundi u odnosu na nosioca žute majice.

97. izdanje najprestižnije biciklističke trke na svetu se nastavlja u nedelju kada je na programu etapa u Pirinejima, od Revela od Oks-Troa Domena u dužini od 184 kilometra.

Rezultati 13. etape „Tura“:
1. Aleksandar Vinokurov (Kazahstan) Astana 4:26.26
2. Mark Kavendiš (Velika Britanija) HTC Kolumbija + 0:13
3. Alesandro Petaki (Italija) Lampre + 0:13
4. Edvald Boason Hagen (Norveška) Skaj + 0:13
5. Hose Hoakin Rohas (Španija) Kes d'Eparnj + 0:13
6. Džulijan Din (Novi Zeland) Garmin + 0:13
7. Antoni Žeslen (Francuska) Fransez de Žu + 0:13
8. Tor Hushovd (Norveška) Servelo + 0:13
9. Grega Bole (Slovenija) Lampre + 0:13
10. Lojd Mondori (Francuska) Agr La Mondijal + 0:13

Generalni plasman:
1. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank 63:08:40
2. Alberto Kontador (Španija) Astana + 0:31
3. Samjuel Sančes (Španija) Euskaltel-Euskadi + 2:45
4. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 2:58
5. Jirgen Van Den Bruk (Belgija) Omega-Farma Loto + 3:31
6. Livaj Lajphajmer (SAD) RadioŠek + 4:06

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve