Nova vest
Pojedinačni sportovi

Nedelja, 12.04.2009.

10:43

Veterani osvajaju Mont Everest

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Devet alpinista iz 25-članske ekspedicije koja se 1979. godine upisala u istoriju kao prvi jugoslovenski tim koji je osvojio vrh Himalaja, Mont Everest, krenuli su ponovo u osvajanje najvišeg vrha na svetu. U nov alpinistički podvig sa ljubljanskog aerodroma "Jože Pučnik" krenuli su veterani alpinizma Tone Škarja, Andrej Štremfelj, Tomaž Jamnik, Bojan Polak, Dusan Podbevšek, Viki Grošelj, Ivan Kotnik, svi iz Slovenije, Stipe Božić iz Hrvatske i Muhamed Šišić iz BiH.

Vođa ekspedicije je 72-godišnji Tone Škarja.

Stipe Božić koji je pre 30 godina ovekovečio prvi uspon na filmskoj traci i ovog puta će kamerom partiti najnoviji himalajski podvig. Njegov dokumentarni film bi trebalo da bude prikazan u septembru ove godine u Cankarjevom domu u Ljubljani.

Alpinisti su 1979. godine osvojili Himalaje u specijalnoj duploj visinskoj obući slovenačke firme Alpina koja je i za ovaj uspon izradila obuću za njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Pojedinačni sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve