Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 10.12.2009.

08:57

MOK podelio medalje Merion Džons

MOK je u sredu dodelio novim vlasnicima tri olimpijske medalje koje je na letnjoj Olimpijadi u Sidneju 2000. u osvojila američka atletičarka Merion Džons.

Izvor: B92, Tanjug

Autor:B92, Tanjug

Default images

MOK čije je sedište u švajcarskom gradu Lozani, oduzeo je Džonsovoj 2007. trofeje na 100, 200 i 4x400 m (zlatne) i u skoku u dalj i u štafeti 4x100 m (bronzane) zbog upotrebe nedozvoljenih stimulativnih sredstava.

Zlatna medalja koju je osvojila Džons na 100 metara, najnovijom odlukom MOK postala je srebrna i dodeljena je tadašnjoj trećeplasiranoj Jamajčanki Tanji Lorens.
Ovakvo "solomonsko rešenje" je MOK doneo pošto je drugoplasirana i osvajačica srebrne medalje Grkinja Katarina Tanu, takodje bila umešana u doping, ali četiri godine kasnije na olimpijadi u Atini.

Tada četvrta Merlin Oti koja je tada nastupala za Jamajku sada je dobitnica bronzane medalje.

Portparol MOK Mark Adams je izjavio kako veruje da je ovo prvi put u istoriji modernih olimpijada da je zlatna medalja u jednoj disciplini neće biti dodeljena.

MOK je takodje odlučio da Polin Davis-Thompson sa Bahama, koja je u trci na 200 metara odvojila srebrnu medalju sada pripadne zlatna.
Susantika Džajasinge iz Šri Lanke je dobila srebrnu, a Jamajčanka Beverl Mekdonald bronzanu medalju.

Ruskinja Tatjana Kotova je od srede uveče nova vlasnica bronzane medalje u skoku u dalj.

Arbitražni sportski sud još uvek razmatra žalbe ostalih američkih takmičarski koje su nastupale sa Džonsovom u štafetnim trkama i izgubile medalje.
Do sada MOK nije doneo nekakvu odluku o tim medaljama.Džons je inače, odslužila kaznu šestomesečnog zatvora, na koju su se osudile američke vlasti zbog konzumiranja steroida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve