Nova vest
Odbojka

Utorak, 13.05.2008.

11:18

FIVB doneo "istorijsku" odluku

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) odlučila je da i u naredne dve sezone omogući klubovima da angažuju neograničen broj stranaca. Predsednik FIVB-a Ruben Akosta želeo je već za sledeću sezonu da uvede pravilo o ograničenju broja stranih igrača u klubovima širom sveta.

Ipak, Administrativni bord Svetske odbojkaške federacije doneo je u ponedeljak odluku da se ograničenje uvede tek od sezone 2010/2011, i to tako da će klubovi i dalje moći da angažuju neograničen broj stranaca, ali da će samo po dva strana igrača moći da budu na terenu u istom trenutku.

Rukovodstvo FIVB-a je takođe ostavilo mogućnost nacionalnim savezima da domaćim klubovima omoguće još po jednog stranog igrača na terenu, ali i dodalo da bi idealan broj bio dva.

Odluka će biti obavezujuća za sve saveze od sezone 2010/2011. Sledeće sezone klubovi će i dalje moći da koriste neograničen broj stranaca, a u sezoni 2009/2010 novo pravilo će se koristititi parcijalno, odnosno kako ko želi.

Iz FIVB-a je ova odluka nazvana istorijskom.

"Prošlog novembra smo uočili problem, a u martu je Izvršni odbor i Administrativni Bord FIVB počeo da raspravlja o domaćim igračima, koji nemaju mogućnost da igraju u svojim nacionalnim šampionatima. Danas je Administrativni Bord FIVB doneo istorijsku odluku. Svaki klub će moći da ima koliko god poželi igrača, koji dolaze iz drugih federacija, pod uslovima koji su navedeni u Međunarodnom transfer sertifikatu (ITC). Naredne tri godine su prelazni period, da bi se došlo do pravila, po kome će na terenu biti samo dva strana igrača, a u isto vreme, svaka Nacionalna federacija će moći da odbori igranje još jednog stranog igrača, povećavajući tako broj na tri igrača sa Međunarodnim transfer sertifikatom", izjavio je Akosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve