Nova vest
Odbojka

Četvrtak, 06.09.2007.

17:49

EP: Odbojkaši startovali pobedom

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Odbojkaška reprezentacija Srbije maksimalnom pobedom startovala je na Evropskom prvenstvu koje se igra u Sankt Peterburgu. ’Plavi’ su trijumfovali nad Holandijom rezultatom 3:0 po setovima 25:23, 25:21, 25:18. Meč je trajao samo 75 minuta. Naredni meč Srbija igra u petak od 18 časova protiv Nemačke.

Igru su diktirali iskusni Ivan Miljković sa 11 poena i Andrija Gerić sa 8, a šansu su maksimalno iskoristili Miloš Nikić (12 poena) i Bojan Janić (8 poena). Prvu meč loptu iskoristio je Ivan Miljković smečom po bloku Holanđana. Nikola Grbića je u četvrtak proslavio 34. rodjendan.

Selektor Srbije Igor Kolaković odlučio je da na teren izvede postavu - tehničar Nikola Grbić, primači Bojan Janić i Miloš Nikić, blokeri Andrija Gerić i Marko Podraščanin, libero Marko Samardžić i korektor Ivan Miljković. Ispostavilo se da je to bila veoma raspoložena postava. Primači, predvodjeni liberom, imali su sasvim dobar prijem, koji je kapitenu Grbiću omogućio da razigrava i korektora Miljkovića i njih, kao i srednjake Gerića i Podraščanina.

Uz to, dobro je radio blok, odbrana je bila angažovana, pa je Srbija imala dosta kontri, čija je realizacija bila na zavidnom nivou. Nekoliko igrača bilo je raspoloženo i na servisu, iz koga je protivniku poremećen prijem.

Na svih šest tehničkih tajm auta Srbija je imala vodjstvo. Najneizvesniji je bio prvi set, ali je srpski tim bio skoncentrisan u završnici i ispeo da realizuje drugu set loptu za 25:23 i 1:0. U drugom setu, na drugom tehničkom tajm-autu Srbija je imala 16:11, pa je bila u mogućnosti da mirnom, sigurnom igrom dodje do 25:21 i 2:0.

U trećem setu nije usledilo opuštanje, već naprotiv, najbolji period igre Srbije. Holandjani su bili nemoćni da obuzdaju snažne servise Podraščanina, a kada su i uspevali sačekao bi ih ili blok ili bi njihova lopta bila uhvaćena u polju, za kontre srpske reprezentacije.

Poveli su srpski odbojkaši u tom trećem setu sa 7:0, na prvi obavezan odmor otišli sa 8:2, a na drugom su imali 16:10. Holandjani su uspeli da se približe tek na 19:15, ali to je bio njihov maksimum protiv raspoloženih igrača Srbije. Na kraju je bilo 25:18 za maksimalnu, izuzetno važnu pobedu Srbije na pocectku EP.

Holandjani su nedavno, na pripremenom turniru u Poljskoj, pobedili srpsku reprezentaciju, ali su "plavi" od tada, očigledno podigli formu i ispravili neke greške.

Duel Holandije i Srbije jedini je današnji meč u Grupi A. Srbija sutra igra sa Nemačkom, a Grčka sa Holandijom. U subotu Srbija i Holandija će biti slobodne, a igraju Nemačka i Grčka. U nedelju, Srbija će igrati sa Grčkom, a Holandija sa Nemačkom.

Tri ekipe iz grupe nastaviće takmičenje u četvrtfinaloj grupi, ukršaajući se sa tri ekipe iz Grupe C, u kojoj je danas Španija pobedila Sloveniju sa 3:1, a kasnije igraju Slovačka i Francuska.

Dvorana: Jubilejnij, Sankt Peterburg. Gledalaca: 900. Sudije: Sokulu (Turska), Hranić (Hrvatska).

Srbija: Kovačević, Janić 8, peković, Boškan, Stanković, Samardžić, Grbić 5, Nikić 12, gerić 8, Miljković 11, Starović, Pdraščanin 4.
Holandija: Van Gent, Freriks, Horstink 10, Van der Vel 5, Klok, Rauverdink, Snipe, Kojstra 12, Hoi, Olieman 8, Bontje 10, Tromel 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve