Đoković – Federer 4:6, 3:6

Rodžer Federer je pobedio Novaka Đokovića sa 6:4, 6:3 na Završnom mastersu u Londonu.

   4:6, 3:6  
3. kolo SET GEM
ĐOK 0 0
FED 2 0
4:6, 3:6 - Kraj! Federer je u polufinalu
Lagano je došao Rodžer do 0:30. A onda ogroman aut za 0:40 i tri meč lopte za Švajcarca...

Uspeo je da dobije i taj naredni poen i pobedi posle 72 minuta igre.
4:6, 3:5 - Federer ne posustaje
Rodžer Federer je odigrao još jedan savršen gem i sada je na korak do pobede.
Mnogo poznatih na tribinama
Mnogo poznbatih lica je u publici. Tomas Muster, bivši broj 1, glumac Vudi Harlison, Ber Grils... Mogli su da uživaju u dobrom tenisu...

Photo by Tess Derry/PA Images via Getty Images
4:6, 3:4 - Đoković još u igri, smanjio je prednost Švajcarca
Nekoliko lepih poena, posebno taj volej za 40:15. Uspeo je Novak da dobije ovaj veoma bitan gem i smanji na 4:3, ali treba pod hitno da vrati brejk minusa.
4:6, 2:4 - Rodžer potvrdio brejk
Čini se da Federera sada ništa ne može da zaustavi. Lako je došao do 40:0, potom je pogrešio za 40:15. Ništa zato, dobio je naredni poen i sve je bliži trijumfu. Novak nema mnogo vremena da se trgne.
4:6, 2:3 - Brejk za Federera, Novak mnogo greši
Iz greške u grešku i Federer je lako, previše lako dobio nove tri brejk prilike, 0:40.

Uspeo je Novak forhendom da smanji na 15:40, ali onda i Nova greška i Federer ima brejk i u drugom setu.
4:6, 2:2 - Novak ne koristi prvu brejk loptu
Čini se da imamo više borbe na servis Švajcarca nego u prvom setu. Na 30:30, usledio je odličan Novakov forhend viner za prvu brejk loptu u meču!

Federer je "pogodio" as, Novak tražio čelendž, uspešno. Ali šta je potom pogodio Federer iz forhenda! Sama linija, Novak je jedva vratio, ali usledio je volej Federera za izjednačenje. Potom novi dobar servis Švajcarca, pa još jedan i imamo - 2:2.
4:6, 2:1 - Proradili Novakovi forhendi
Dva sjajna forhenda Đokovića na startu gema za 30:0. Dubok bekhend doneo mu je 40:15, ali Rodžer je uzvratio bekhend dijagonalom za 40:30. Potom je još jednim forhend vinwerom stigao Novak do poena i gema - 2:1.
4:6, 1:1 - Više borbe na servis Federera
Uplašio nas ne Novak u prvom poenu ovog drugog gema. Kao da je malo iskrivio lakat pri pokušaju da uzvrati udarac Federera. Posle 30:0, Rodžer greši, 30:15. Međutim, Novak nema dobru dubinu udaraca, često su to kratke lopte iz kojih protivnik često stiže do lakih vinera.

Na 40:15 je uzvratio odlično, Rodžer nije mogao da odgovori, 40:30. Onda je Novak odigrao pod noge Federera.

Ipak, Švajcarac je stigao do prednosti, a onda je odservirao u t liniju za 1:1
4:6, 1:0 - Novak spasao dve brejk lopte
I ponovo je Federer u početnom gemu seta došao do prilike za brejk. Dve brejk lopte, 15:40.

Prvu nije iskoristio, forhend dijagonala je završila u autu. Potom je Novak uspeo da ga natera na grešku na mreži, slab je to bio napad Švajcarca, 40:40.

Novom greškom iz forhenda, Rodžer je dao prednost Novaku. Ali nema prvog servisa... Usledila je greška Đokovića iz forhenda za novo izjednačenje.

Posle sužeg vremena, usledio je jedan dobar prvi servis, a onda i dobar poen Novaka za početni gem drugog seta!
Edberg u Federerovoj loži
4:6 - Federer dobio set
Sjajno igra Federer, naročito kada servira. Odličan početni udarac mu uliva dodatnu snagu, lakše dobija poene. Lako je stigao do 40:0 i tri set lopte. Set je završio as servisom, prvi set je dobio posle svega 36 minuta - 4:6.

12 :7 u Vinerima za Federera, 1:6 u greškama. Jasno je zašto je dobio set.
Federer ume ozbiljno da uzvrati na servis
4:5 - Novak dobio servis, ali Federer servira za set
Greške, greške... Dve na početku gema za 0:30. Pogodio je prvi servis Novak za 15:30, potom je Švajcarac poslao lopticu u aut za 30:30.

Forhend dijagonala je bila preteška za Federera, lopticu je poslao u mrežu, potim je servis u telo doneo novi poen Srbinu za 4:5.
3:5 - Rodžer servis fantastično
Federer ne popušta na servisu, jedva da je promašio neki prvi servis od početka meča. Sve ide brzo, petim asom je stigao do 40:0, a onda i servis vinerom iz kik servisa došao do gema - 3:5.
3:4 - Novak drži priključak, ali vreme je da pokuša da vrati brejk
Novak je drugim as servisom u meču došao do 30:0, ali je Federer sjajno uzvratio, prvo iz riterna, a potom izumakavši se na forhend. Pokušao je izlaskom napred, ali ga je Novak uhvatio na "ničijoj zemlji" za 40:30, a potom je odservirao precizno za 3:4.
Nadmudrivanje na mreži
2:4 - Federer ekspresno
Ubedljiv servis gem za Švajcarca, bez izgubljenog poena.
2:3 - Novak smanjio prednost Švajcarca
Dosta oscilacija ima u Novakovoj igri na startu meča. Lako je Đoković došao do 40:0, potom su usledila dva promašaja za 40:30, a onda je Srbin dobio nadmudrivanje na mreži i smanjio na 2:3.
Više ovakvih poena, Novače
1:3 - Federer potvrdio brejk
Utisak je da Federer bolje servira od početka meča. Ipak, Novak je uspeo da dođe do 15:30, ali opet je sa dva servis vinera Švajcarac stigao do 40:30. I još jedan Novakov aut i sada je Federer potvrdio brejk - 1:3.

Photo by Julian Finney/Getty Images
1:2 - Brejk za Federera s nulom!
Dve duple servis greške na startu gema za Novaka, 0:30. Tri ukupno od početka meča. Potom je Federer sjanim bekhendom došao do tri brejk lopte, 0:40! Dug poen, opet ga je dobio Švajcarac, evo prvog brejka u meču. Užasan gem za Đokovića.
1:1 - Dva asa Federera
Dosta greše i jedan i drugi na početku, što je razumljivo. Nisu dovoljno zagrejani, još traže udarce. Federer je pogodio as za 40:15, potom još jedan i Švajcarac je lako stigao do 1:1.
1:0 - Uzbudljiv gem na startu, Novak spasao brejk loptu
Odlično je Novak otvorio meč, servis vinerom. Potom je fenomenalno iskombinovao paralelu i dijagonalu iz bekhenda za 30:0. Morao je da odigra dublji volej, Federer je stigao da vrati, a Đoković potom odigra, ali u mrežu.

Usledio je potom prvi as, 40:15, ali i dupla greška za 40:30. Federer je napao Novaka, nije uspeo Srbin da ga "pasira" na mreži, loptica je završila u autu.

Došao je Federer do brejk lopte, nekako je Novak delovao stegnuto u celom poenu, na kraju loptica je završila u autu. Ali sjajno je uzvratio Novak i to iz forhenda - izjednačenje! Federov lob je završio u autu, a potom još jednom pogrešio - 1:0.
Meč je počeo, Novak ga otvara servisom
Stanje u grupi "Bjern Borg"

Foto: B92
Temperatura raste, igrači su na terenu
I... Novak i Rodžer su izašli na teren. Sudija je Mohamed Lajani, a podbacivanje je dobio Federer koji je izabrao da prvi prima servis.
Igraju tačno četiri meseca posle. Uskoro izlaze na teren
Zanimljivo je i da su prošli put igrali 14. jula. Sada je 14. novembar. Četiri meseca kasnije, dva kralja svetskog tenisa ponovo oči u oči. Očekuje se da za koji minut izađu na teren O2 Arene...
Đoković četiri godine bez poraza od Rodžera
Federer je pobedio Novaka poslednji put pre četiri godine. I to baš ovde, u grupnoj fazi. Ali Novak nije mnogo čekao na revanš, dobio ga je na istom turniru u meču za titulu, 6:3, 6:4.
Njihovi mečevi u Londonu - u poslednja dva meč poena igrači su tražili čelendž
Dva sjajna poena ranije
Federer: Mnogo vode je proteklo rekom...
Rodžer je bio nešto rečitiji:

"Uzbuđen sam što se opet sastajemo. Moram da se koncentrišem na svoju igru, ono što radim najbolje. Bez obzira šta je kome potrebno, nadam se dobroj igri. Što se tiče našeg prošlog meča, sve sam to potisnuo u drugi plan. Mnogo vode je proteklo rekom od tog finala. Nisam se nadao da ću ga izbeći u grupi. Nisam pomišljao da se više nikad nećemo sastati. Dobro je da igram ponovo protiv njega jer mi je to šansa da uzvratim. Ipak, ja sam ovde da igram na ATP tur finalu, a ne zbog finala Vimbldona", jasan je Federer.
Šta kaže Novak?
Novak je svestan da mora da odigra dobro protiv Švajcarca.

"I dalje sam u turniru. Sa Rodžerom igram meč na sve ili ništa. Pobednik ide u polufinale. Poraženi se neće kvalifikovati. Sve je prosto", rekao je Đoković uoči ovog duela.
Šta još kaže statistika?
Brojke kažu i da je Novak Đoković dobio devet od poslednjih 11 mečeva sa Federerom. Takođe, dobio je tri od ukupno pet njihovih okršaja na ATP tur finalu, poslednji put 2015. godine.

Rodžer je rekorder po broju pobeda na završnim turnirima, ima ih ukupno 58. Ivan Lendl ima 39, Novak deli treće mesto sa svojim bivšim trenerom, Nemcem Borisom Bekerom (po 36). Pobedi li Novak večeras, ostaviće iza sebe najmlađeg vimbldonskog šampiona.
Drugi najveći rivalitet na ATP turu
Samo su Novak Đoković i Rafael Nadal odigrali više mečeva mežusobno na ATP turu, 55. Ovo je 49. put da igraju Srbin i Švajcarac. Još jedan dokaz značaja "velike trojke" u istoriji svetskog tenisa.
Novak i Federer, prvi put posle Vimbldona
Novak Đoković i Rodžer Federer igraju jedan protiv drugog po 49. put. Zanimljivo je da se nisu sastajali još od 14. jula i onog spektakularnog finala Vimbldona, jednog od najdramatičnijih mečeva do sada i možda i najboljeg u ovoj godini.

Novak je tada posle 12:12 dobio taj-brejk petog seta posle četiri sata i 57 minuta igre. U O2 Areni svakako neće igrati toliko dugo, ali očekuje se novi spektakl jer je ovo meč odluke u "Bjern Borg" grupi, tačnije bitka za poziciju broj dva u njoj.
Tim je i pored poraza prvi u grupi
Opširnije: Beretini se oprostio pobedom, Tim nezainteresovan pred polufinale
Švajcarski mediji hvalili Đokovića više nego Federera
On je "treći čovek" sa dva različita lica i najbolji teniser na svetu
Dobro došli u LIVE BLOG B92!
Novak Đoković i Rodžer Federer boriće se od 21h u londonskoj O2 areni za plasman u polufinale Završnog mastersa sezone.

Možda vas zanima

Podeli: