Estonija – Srbija 71:70

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od Estonije u Talinu i ostala, barem za sada, bez plasmana na Svetsko prvenstvo.

 (14:16, 17:18, 18:20, 22:16)
  EST   SRB  
  71 : 70  
Jelovac promašio bacanje, Srbija izgubila!
Teodosić je želeo da bude heroj ali je promašio trojku. Lopta je došla do Jelovca, on se izvukao na šut za tri poena i izborio faul, pa ima tri slobodna bacanja za produžetak.

Jelovacje promašio treće bacanje, Srbija je izgubila.
Poslednja dva minuta:
Silazna putanja prilokom rampe nad Raduljicom i dosta sreće za Srbiju u ovoj situaciji, koja na 1:23 do kraja ima prednost od dva poena. Estonci su promašili oba slobodna bacanja, ali je Teo u pokušaju da sačuva loptu u svom posedu poklonio istu protivnicima za nikad lakše poene i 68:68.

Jelovac je bio aktivan na ofanzivnom skoku i na 35 sekundi do kraja obezbedio novi napad Srbiji, ali ju je Teodosić izgubio.

Na 15 sekundi Reste je ostao sam kao "duh" i pogodio trojku, pa doneo prednost od tri poena pred poslednji napad Srbije koja ima 10 sekundi za napad za izjednačenje.
38' Kulamae se raspucao, Estonija bolja u ovim trenucima
Kulamae pogađa za dva i donosi novo izjednačenje. Tepić se zabija u reket i gubi loptu, a Đorđević je brzopotezno vratio Teodosića u igru. Novo vođstvo 17. poenom Jelovac donosi Srbiji, a Kulamae ne planira da stane i poravnava rezultat na 66:66 na dva minuta pre kraja.
36' Drama u finišu
Kitsing je još jedanput ostao sam i pogodio novu trojku. Na sreću po "orlove" Jelovac je pogodio van linije 6,75 i doneo novo izjednačenje pred vrlo verovatnu dramu u finišu meča. Na sreću po Srbiju Estonija nije iskoristila dva napada za novu prednost, a vođstvo Srbiji vratio je Teodosić slobodnim bacanjima. Na četiori 4 minuta do kraja Srbija vodi 64:62, ima tri načinjena faula, dok su Estonci ispunili bonus.
34' Estonci uhvatili priključak, traže vođstvo
Loša sekvenca Raduljice. Miroslav je napravio faul na šutu za tri poena, a Kitsing je promašio jedno bacanje, da bi zatim napravio korake prilikom pivota na niskom postu u napadu. Najiskusniji košarkaš Estonije Kangur je pogodio za dva i smanjio na 56:59, pa je Đorđević odreagovao tajm-autom. "Orlovi" su promašili dva napada, preko Teodosića i Milosavljevića, a Kitsing je pogodio trojku i izjednačio na 59:59, koliko je ostalo na šest minuta do kraja utakmcie posle novog promašaja Teodosića.

Kapiten Srbije šutira 4/10 i ima 7 asistencija.
32' Trojka Tea, Estonci uzvratili istom merom
Teo pogađa trojku, svoju četvrtu za 14. poen na meču, ali Kulamae dolazi do iste cifre svojom trojkom i dobrim odgovorom Estonaca, koji su ponovo na minus pet. Posle odlične timske akcije lopta je došla do Raduljice, koji je položio loptu o tablu za 52:59.
30' Prednost od 5 poena pred poslednjih deset minuta
Novi poeni Jelovca, ovoga puta sa linije penala, ali Estonija je ušla u ritam, pa za tri pogađa i Talts. Milosavljević upisuje 16. poen, Simonović ne pogađa trojku, a Birčević pravi glup faul u bonusu i poklanja bacanja Estoncima, koji prilaze na tri poena minusa. Na 14 sekundi do kraja treće četvrtine Tepić je izborio bacanja za +5, a do isteka vremena Estonci nisu pogodili, pa je ostalo 49:54.
28' Jelovac dvocifren, Srbija održava prednost
"Festival" faulova u poslednjih par minuta u kojima ni jedni ni drugi ne uspevaju da pogode sva moguća bacanja. Teodosić nije uspeo da pogodi novu trojku, ali su na isti način uzvratili Estonci. Jelovac upisuje deseti poen, dok na drugoj strani trojku pogađa Kitsing, koji ima osam poena, za 45:48.

Foto: FIBA
26' Prazan hod Estonije, Srbija mic po mic povećava prednost
Prazan hod na obe strane koji više odgovara Srbiji, s obzirom da i dalje ima prednost. Ilija Đoković menja Avramovića, pa je sada on bekovski par Teodosiću. Odlična sekvenca Jelovca, koji je zabeležio blokadu u odbrani i nove poene u napadu, pa naši povećavaju prednost, 39:45.
24' Milosavljević dobar i u napadu i u odbrani
Novo vođstvo Srbiji donosi kapiten sa linije slobodnih bacanja, a svoj 13. poen upisuje Milosavljević dobrim prodorom. Gagi igra i odličnu odbranu, pa Sok traži tajm-aut pri rezultatu 39:43.
22' Bizarna scena na početku drugog poluvremena
Bizarna situacija na startu drugog poluvremena. Na satu je prošlo 18 sekundi, ali je napad Srbije zaustavljen jer je vreme za napad isteklo. Estonija je kaznila konfuziju naših i košem Nurgera postigla poene, ali je Teodosić pogodio trojku "kao kap" posle nekoliko sekundi. Kapiten ima devet poena i najefikasniji je posle Milosavljevića. Teo je izgubio loptu, ali se Srbija dobro vratila u odbranu i sprečila kontru Estonije, koja je ipak došla do poena pri isteku napada, 37:37.
Počelo je drugo poluvreme
Poluvreme: Srbija ima +3, ali ne pokazuje šta može
Od najskorijeg tajm-auta Đorđevića Srbija je zaigrala malo bolje, Milosavljević je postigao trojku, Jelovac dvojku, a Birčević ni treći put iz izgledne pozicije nije poentirao, pa je zatim ispao u odbrani i napravio faul, svoj drugi. Na 25 sekundi do kraja prvog poluvremena Milosavljević je još jednom iskoristio lošu odbranu Estonaca i došao do 11. poena, ali mu je za poslednjih pet sekundi pobegla lopta, pa se na odmor otišlo sa 31:34.
18' Teodosićeva magija za +5
Novi skok u napadu za Estonce, treći u kratkom periodu, i serija od 7 neuzvraćenih poena za izjednačenje naterali su selektora Srbije na novi tajm-aut. Posle odmora Milosavljević je pogodio trojku, Srbija je odigrala dobru odbranu, ali je momentum uništio Raduljica faulom u napadu. Šesti poen Jelovca posle nove lepe Miloševe asistencije donose Srbiji 32:27.
16' Problem sa realizacjiom sve očigledniji
Najefikasniji Estonac Kulamae postiže drugu trojku iz isto toliko pokušaja, pa devetim poenom smanjuje na 25:27. Gagić pravi treću ličnu nedugo nakon što se vratio u igru, Teodosić izlazi, a Tepić nastavlja da promašuje.
14' Srbija ima problem sa zicerima
Posle serije Srbije selektor Estonije zatražio je tajm-aut, posle kojeg je domaćin olako došao do poena. Đorđeviću se to nije svidelo i odmah je odreagovao svojim minutom odmora, posle kojeg je Teodosić uposlio Milosavljevića za lake poene i +7. Drel, talentovani 18-godišnjak, iskoristio je Teodosićevu grešku i upisao prvi koš iz igre, a Tepić nije realizovao zicer posle maestralnog pasa bivšeg pleja Klipersa, pa je ostalo 20:25.
12' Simonovićeva rampa, pa Teodosićevo umeće
Jelovac otvara drugu četvrtinu poenima, a uz Avramovića na bekovskim pozicijama tu je opet i Teodosić. Odličan potez Simonovića, koji je probio pored čeone linije, a zatim uposlio Raduljicu. Estonija ne odstupa od svoje igre i šutiranja trojki, dok Srbija pokušava da što je češće moguće igra u tranziciji. Jelovac ne uspeva da pogodi posle evidentnog faula koji nije sviran, ali na drugoj strani Simonović monstruozno "lepi" protivnika i lopta završava kod Teodosića, koji hladnokrvno pogađa za tri i vođstvo od 23:16.

Foto: FIBA
10' Loša igra Srbije, ali i vođstvo posle 10 minuta
Prazan hod na obe strane i dosta promašenih šuteva koji su jedva dolazili do obruča. Tu seriju prekida Kitsing novom trojkom za njegovu ekipu za samo -2 pred poslednji napad u prvoj četvrtini, koji je okončan faulom nad Raduljicom. Srpski centar je promašio oba slobodna bacanja, a Estonci nisu iskoristili preostale 4 sekunde, pa je ostalo 14:16 posle prvih deset minuta.
8' Estonija traži šansu šutem, Srbija i dalje u prvoj brzini
Kulamae postiže trojku za svoj peti poen i vraća Estonce na minus 1.U narednom napadu Teodosić dodaje Jelovcu koji lepo čita odbranu Estonije i dolazi do lakih poena, a Estonci nastavljaju da šutiraju i, uglavnom, promašuju trojke. Avramović je na parketu kako bi preuzeo organizaciju napada od Teodosića, koji je izašao za Tepića. "Orlovi" koriste ispunjen bonus protivnika i preko slobodnih bacanja dolaze do 14:10.
6' Teo sa puno samopouzdanja, Srbija vodi
Druga lična Birčevića u petom minutu utakmice, posle prve asistencije Teodosića i prvih poena upravo bivšeg krilnog centra Partizana za 7:6. Teodosić je iz jednog napada naskočio iz driblinga u ranom napadu i pogodio svoju prvu trojku, u svom stilu, te doneo prednost našima. Dobrom timskom akcijom Raduljica postiže lake poene ispod koša i Srbija pravi seriju, 7:11.
4' Gagić aktivan ali neefikasan, Srbija i dalje gubi
Do prvih poena izabranici Saleta Đorđevića dolaze posle kontre i faula nad Milosavljevićem. Dragan je imao čist zicer, ali je pre toga bio fauliran, pa je do svoja prva dva poena došao sa linije slobodnih bacanja. Srbija je "zategla" odbranu a do novih poena dolazi preko Gagića, koji je veoma aktivan ispod protivničkog obruča, pa "orlovi" smanjuju prednost protivnika na 6:4.
2' Loš početak "orlova"
Estonci pokazuju da nisu došli samo na revijalni meč iako su već ispali iz kvalifikacija. Dolaze do vođstva od 6:0, a Srbija ništa ne može da pogodi na početku. Birčević i Teodosić su promašili otvorene trojke, dok je Gagić na niskom postu iz nekoliko pokušaja ostao bez poena, pa je ostalo 6:0 za domaćina.
Meč je počeo!
Prva petorka Srbije:
Selektor Đorđević se odlučio da sa sledećom petorkom započne meč: Teodosić – Tepić – Milosavljević – Birčević – Gagić.
Dobrodošli!
Dobrodošli u uživo prenos meča koji može Srbiju odvesti na Svetsko prvenstvo 2019. u Kini, u kojem se naši reprezentativci sastaju sa Estonijom u Talinu.
Zagrevanje u Talinu
Teodosić posle pauze ponovo u dresu Srbije!
Trening pred meč "orlova"
Tabela:

Možda vas zanima

Podeli: