Nova vest
Košarka

Petak, 29.01.2016.

20:00

EL: Treća pobeda u nizu, Zvezda gleda ka Top 8!

Crvena zvezda pobedila je u Pioniru Lokomotivu Kubanj u petom kolu grupe E Top 16 faze Evrolige – 80:66.

Izvor:

Autor:

EL: Treća pobeda u nizu, Zvezda gleda ka Top 8!
StarSport

Ekipa Dejana Radonjića zabeležila je treći trijumf u nizu i sada ima pozitivan skor od tri pobede i dva poraza, dok je tim iz Krasnodara doživeo drugi neuspeh.

Zvezda u narednom kolu elitnog takmičenja gostuje poslednjeplasiranoj Darušafaki (4. februar), a zatim dočekuje Cedevitu (11. februar), pa ima dobru šansu da se dodatno približi plasmanu među osam najboljih timova Evrope.

Srpski i regionalni šampion odigrao je još jedan fenomenalan meč u Evropi, pošto je nošen podrškom standardno krcatog Pionira u potpunosti nadigrao ruskog predstavnika. Sjajno su crveno-beli započeli meč, predvođeni trijom stranaca Kvinsi Miler-Tarens Kinzi-Majk Cirbes stvorili su osetniju prednost, koju su uspešno sačuvali do samog kraja.

Već posle nekoliko minuta igre domaći sastav imao je dvocifrenu prednost, najviše zahvaljujući agresivnoj i snažnoj odbrani, kao i minijaturama Milera, da bi na odmor otišao sa 13 poena viška. Gosti su u nastavku nastavili da forsiraju šut za tri poena, zbog nemogućnosti da dođu do reketa, ali opet nisu uspevali da pogode (6/29), a Zvezda je pametno čekala svoje šanse i upisala novi veliki trijumf.

Upravo je Miler bio najbolji pojedinac meča sa 24 poena (4/8 za dva, 4/5 za tri), pet skokova i tri ukradene lopte, a ništa lošiji nisu bili ni Majk Cirbes sa 18 poena (9/15 za dva) i devet uhvaćenih lopti, odnosno Tarens Kinzi sa jednim manje (7/11 za dva), uz četiri asistencije i tri skoka.

Kod gostiju se najviše istakao Entoni Rendolf sa 22 poena (5/12 za dva, 1/4 za tri) i tri skoka, Malkom Dilejni upisao je 16 (1/2 za dva, 1/6 za tri, 11/13 bacanja), a dvocifren je bio još jedino Viktor Klaver sa 15 poena (2/3 za dva, 3/4 za tri), uz deset skokova.

Evroliga – grupa E – Top 16 faza:

Crvena zvezda – Lokomitiva Kubanj 80:66
Unikaha – Anadolu Efes 75:85
Panatinaikos – Darušafaka 82:79

četvrtak:
Fenerbahče – Cedevita 86:73

Tabela:
1. Fenerbahče 5/0
2. Anadolu Efes 3/2
3. Crvena zvezda 3/2
4. Lokomotiva Kubanj 3/2
5. Unikaha 2/3
6. Panatinaikos 2/3
7. Cedevita 2/3
8. Darušafaka 0/5

Seriju koševa u Pioniru otvorio je Majk Cirbes pogotkom iz karakterističnog horoga, da bi posle dobre odbrane prvu trojku na meču postigao Kvinsi Miler. Usledilo je zakucavanje Tarensa Kinzija, posle nove sjajne timske odbrane, a, posle prvog koša gostiju, zatim je Miler upisao koš pod faulom i uspešno realizovao dodatno slobodno bacanje, za odličan početak domaćeg tima (10:2).

Nastavila je domaća ekipa sa dobrom igrom na obe strane terena, Mier je pogodio novu trojku, ali su ovoga puta i gosti imali odgovor preko Viktora Klavera. Ipak, već u sledećem napadu Kinzi je uspešno realizovao dva slobodna bacanja, da bi zatim sudije, ničim izazvane, došle u prvi plan.

Najpre su, posle propuštene prilike iz kontre Stefana Jovića, svirale nesportski faul Branku Laziću, iako je Entoni Rendolf pre toga napravio očigledne korere, a onda Zvezdinom kaptenu svirali još jedan sumnjiv faul. Međutim, ekipa Dejana Radonjica nije promenila način igre, pre svega u odbrani, pa je, posle ukradene lopte Lazića i novog zakucavanja Milera, trener gostiju morao da reaguje tajm-autom (19:9).

Bracokasov tajm-aut nije doneo nikakav boljitak u igri njegovog tima, a dominaciju strana Zvezde nastavio je Cirbes. Vezao je nova dva pogotka, ali se nedugo zatim pojavio prvi problem za domaćina jer je Lazić morao da napusti parket zbog tri lične greške.

Posle rotacije Radonjića, Lokomotiva je iskoristila prvi pad u igri Zvezde i serijom od 10:2, posle trojke Rajana Brekofa i pet uzastopnih poena Malkoma Dilejnija, pa je i trener crveno-belih morao da reaguje minutom odmora. Na terenu se uskoro po prvi put našao i Marko Gudurić, a posle tehničke greške Dilejnija, zbog prigovora, pogodio je oba slobodna bacanja. Tačku na fenomenalnu prvu četvrtinu stavio je Kvinsi Miler. Najpre je pogodio svoju treću trojku, a zatim fenomenalnim ulazom došao do svog već 14 poena, bez promašaja iz igre – 33:21.

Druga četvrtina počela je greškom Nemanje Dangubića prilikom izvođenja auta, pre nego što se Vasilije Micić istakao sjajnom blokadom. Međutim, ponovo je Zvezda dozvolila protivniku previše lakih skokova u sopstvenom reketu, pa su Andrej Zubkov i Klaver upisali prve poene u drugih deset minuta.

Posle nekoliko promašaja na obe strane, uključujući i prvi Milera, crveno-beli su posle nešto više od tri i po minuta igre uspeli da ubace loptu u obruč, preko Cirbesa. Miler je nastavio tamo gde je stao u prvoj deonici, pogodio je teško pologanje pošto je sebi stvorio prostor, a posle novog promašaja gostiju za tri poena usledio je televizijski tajm-aut (37:25).

Radonjić je iskoristio priliku da vrati Kinzija na teren, da bi Marko Gudurić, kao nekoliko puta ove sezone, iznudio faul prilikom šuta za tri poena, a onda bio uspešan u sva tri navrata. U poslednja dva minuta prvog dela igre, gosti su pokušali da smanje zaostatak, ali ih je, pre svih, u tome sprečavao Kinzi (13 poena). Nešto sporiji period igre obeležila su slobodna bacanja za ekipu iz Kubanja, da bi, posle promaša Micića za tri i ofanzivnog skoka Vladimira Štimca, Micić sjajnim polaganjem završio prvo poluvreme – 50:37.

Drugo poluvreme Zvezda je počela serijom od 5:0, polaganjem Cirbesa i pogotkom Nemanje Dangubića sa preko devet metara, za maksimalnih +18. Međutim, već u sledećem napadu Rendlof takođe pogađa za tri, zatim Dilejni koristi dva od tri slobodna bacanja, a onda Rendolf kažnjava neopreznost domaćina i zakucava (55:44).

Nastavili su crveno-beli da greše u seriji, pošto su Cirbesu svirani novi koraci, a mini seriju gostiju prekida Kinzi košem sa distance. Lokomotiva se i na startu treće četvrtine mučila u šutu za tri poena, a Migel Peres-Peres nastavio je da 'trenira strogoću' na Majku Cirbesu. Posle koraka, pogrešnog auta, i ne dosuđenog vraćanja lopte na svoju polovinu od strane gostiju, 'poništili' su trojku Kinzija zbog faula Nemca. Ni to nije poremetilo domaćina, pa je posle ukradene lopte Jovića, i polovičnog učinka srpskog reprezentativca sa linije bacanja, Zvezda ponovo imala 14 poena viška (58:44).

Posle tajm-auta Bracokasa, Dilejni je upisao svoj deveti poen sa linije bacanja, od ukupno 11, da bi posle trojke Brekofa morao da reaguje i trener domaćina (58:49). Novi nalet gostiju, ovoga puta, zaustavio je Kinzi, pošto je pogodio dva od tri slobodnjaka, posle faula Dilejnija, a zatim i novu dvojku iz naskoka (62:50).

U preostalih dva i po minuta treće četvrtine Zvezda je ponovo uspela da preuzme kontrolu. Drugi promašaj Milera sa linije bacanja Cirbes je pretvorio u ofanzivni skok i lagane poene, dok su gosti, s druge strane, nastavili sa promašajima sa distance i greškama u nizu, ali je velikog udela u tome imala i odbrana crveno-belih. Poslednji koš pred odlučujućih deset minuta postigao je Miler, odlično isprativši promašaj Cirbesa – 67:54.

Poslednja četvrtina počela je odličnom rolom Cirbesa i Milera u odbrani, ali je Micić zatim nepropisno vodio loptu. Ipak, do prvih poena u poslednjih deset minuta stigla je Zvezda, Gudurić je lepo iskoristio prazan prostor i pogodio uz faul, ali nije uspeo da pogodi i dodatno slobodno bacanje. Posle nova dva faula za domaćina u fazi napada, Rendolf i Klaver poentiraju za Lokomotivu, a odgovara Štimac (71:58).

U prvoj polovini poslednje četvrtine obe ekipe se nisu proslavile, ređali su se promašaji na obe strane, a jedine poene upisao je Dilejni, posle promašenog zakucavanja Klavera. Mučenje svog tima u fazi napada nije uspeo da prekine ni Cirbes sa posta, ali jeste već u sledećem napadu, kada je snažno zakucao posle dodavanja Jovića (73:60).

Nastavili su gosti da sile šut za tri poena, ali ne i da ga pogađaju, pa je Zvezda na nešto više na tri minuta do kraja imala solidnu prednost. Iako se nastavilo sa greškama na obe strane, to je svakako više odgovaralo domaćima, koji su se pre svega koncentrisali na odbranu, koja im je na kraju i donela novu veliku pobedu.

Sve je praktično bilo gotovo kada je Kvinsi Miler pogodio svoju petu trojku za 14 poena prednosti (76:72), da bi do kraja susreta erupciju oduševljenja izazvao Stefan Jović zakucavanjem, a zatim i asistencijom za Majka Cirbesa – 80:66!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

352 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu