Nova vest
Košarka

Četvrtak, 12.11.2015.

20:40

EL: Maestralni Jović dirigovao pobedu Zvezde!

Crvena zvezda zabeležila je drugu pobedu u grupi A Evrolige, pošto je sjajnom partijom savladala Bajern u Minhenu u okviru petog kola – 90:79.

Izvor:

Autor:

Default images
StarSport

Kompletan tim srpskog šampiona odigrao je veoma dobro, ali se ipak posebno istakao maestralni Stefan Jović – koji je sa 19 asistencija postao novi rekorder elitnog takmičenja.

Crveno-beli su u Minhenu odigrali možda i najbolji meč u sezoni, uprkos velikim kadrovskim problemima, nisu se predavali posle lako ispuštene prednosti sredinom druge deonice, a važnu ulogu u velikoj pobedi odigrali su i Kvinsi Miler, Marko Simonović, Vladimir Štimac, kao i mlađani Nikola Rebić. Jedino što može da brine navijače crveno-belih je povreda kapitena Branka Lazića, koje je napustio parket krajem prvog poluvremena, čini se, zbog povrede prepone.

Nošeni podrškom gotovo hiljadu svojih navijača, koji su napravili dobru atmosferu u Audi domu, gosti su uspeli da nadoknade zaostatak od osam poena, nošeni Milerom, da bi preko Rebića i Simonovića stekli velikih deset poena prednosti, koje su rutinski sačuvali u preostalih 100 sekundi.

Ekipa Dejana Radonjića, koja sada ima skor od dve pobede i tri poraza, prekinula je seriju od tri neuspeha, ujedno zabeleživši veoma važan trijumf protiv glavnog konkurenta za plasman u Top 16 fazu sa kojim deli četvrtu poziciju.

S druge strane, tim Svetislava Pešiča zabeležio je treći poraz, pa sada ima skor 2-3.

Rekorder Jović je pored 19 uspešnih dodavanja imao i četiri poena, dok je najefikasniji u redovima pobedika bio Kvinsi Miler sa 22 poena (6/10 za dva, 3/8 za tri), šest skokova, tri blokade i dve ukradene, a upravo je on bio čovek koji je prelomio duel u korist svog tima. Najbolje ga je pratio Vladimir Štimac sa 18 poena (8/9 za dva), a čak 13 je ubacio u drugoj deonici, i pet uhvaćenih lopti, dok je Majk Cirbes zabeležio 14 poena (7/8 za dva).

Spomenuti Marko Simonović ubacio je 15 poena (3/3 za dva, 3/4 za tri) i tri skoka, dok je Nikola Rebić pokazao karakter posle nešto slabijeg izdanja u prvom poluvremenu i meč završio sa 11 koševa (1/1 za dva, 3/5 za tri).

Najefikasniji u ekipi Bajerna bio je naš Duško Savanović sa 19 poena (5/8 za dva, 3/5 za tri) i pet skokova, Džon Brajant postigao je 12, a jedini preostali dvocifreni bio je Aleks Renfro sa 11 koševa. Bris Tejlor dodao je devet, a Kej Si Rivers i Deon Tompson po šest.

Zvezda u narednom kolu gostuje Strazburu u Francuskoj, dok će Bajern biti domaćin Fenerbahčeu.

Dule u Minhenu počeo je greškom Kvinsija Milera, koji je posle izborene lopte od strane Majka Cirbesa na podbacivanju, neoprezno vratio loptu na svoju polovinu. Nekoliko uvodnih minuta obeležila je čvrsta igra na obe strane, a Zvezda je bila ta koja je nešto bolje ušla u meč. Posle tri minuta igre sve poene za tim Dejana Radonjića ubacili su Cirbes (šest) i Miler (tri), koji se istakao i sa tri blokade, pa je Svetislav Pešić morao da zatraži tajm-aut jer su Bavarci bili u zaostatku (5:9).

Ekipa iz Beograda ima u Bavarskoj podršku nekoliko stotina svojih navijača, a, u međuvremenu, ni tajm-aut Bajerna nije ništa značanije promenio, pošto su Tompson i ponovo Cirbes nastavili da povećavaju razliku u korist svog tima. Duško Savanović i Džon Brajant vratili su trojkama 'dah' domaćinu, ali su ubrzo odgovorili Tompson i Lazić. Međutim, Bajern je zatim uspeo da iskoristi pad u igri Zvezde, uz nekoliko neverovatnih grešaka i vratio se u meč serijom 11:2 – 19:19.

Ipak, period slabije igre nije obeshrabrio Beograđane, koji su nastavili sa agresivnom odbranom od starta druge deonice. Takav pristup doneo im je nekoliko bržih napada, a na startu drugih deset minuta istakao se Vladimir Štimac, koji je prošle sezone igrao upravo za Bavarce, i sa deset vezanih poena vratio prednost na stranu Zvezde. S druge strane, Anton Gavel je uz dosta sreće uspeo da ubaci četvrtu trojku za svoj tim, da bi Savanović prevario Tejića i zatim pogodio trojku, pa su domaći došli do prednosti (31:29).

Zvezda je nastavila da se muči u fazi napada, što su domaći dobro koristili i trojkom, svojom petom na meču, Aleksa Renfroa prvi put stekli osetniju prednost. Štimac i Rebić (0/2) su pogodili samo jedno od četiri bacanja, pa je Bajern nastavio da povećava svoju prednost (40:32). Zvezda je uspela do odlaska na odmor da koliko-toliko zaustavi nalet Bavaraca i održi priključak, ali je daleko veći problem izlazak iz igre kapitena Branka Lazića zbog povrede. Drugu četvrtinu obeležio ej Vladimir Štimac ubacivši čak 13 poena – 43:38.

Drugo poluvreme počelo je novim pogotkom Štimca, da bi na trojku Nihada Đedovića odgovorio Kvinsi Miler na isti način, za prvi pogodak svoje ekipe van linije 6,75 (1/7). Nedugo zatim Marko Simonović vezao je pet poena, onda je usledila trojka Nikole Rebića, a onda i pogodak Zvezdinog mladog plejmejkera uz faul, pa je Zvezda serijom od 7:0 stigla do preokreta (53:55).

Seriju gostiju prekinuo je Gavel sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja, a igra koš za koš nastavila se i u narednim napadima. Međutim, arbitri su sa nekoliko diskutabilnih odluka doprineli da Bajern povrati fokusi i trojkom Renfroa i dvojkom Brajanta ponovo steknu pet poena viška, ali je Miler odgovorio sa dve vezane trojke (20 poena), pa Zvezda pred odlučujući deonicu ima samo tri poena zaostatka– 66:63.

Poslednja deonica počela je sjajnom asistencijom Milera za Cirbesa, da bi posle veoma dobre odbrane Nikola Rebić pogodio svoju drugu trojku. Mini seriju crveno-belih prekinuo je Duško Savanović, a posle pogotka Tejlora za tri, desetog za Bajern, prednost je ponovo bila na strani domaćih. Na polovini poslednje deonice videli smo i jednu komičnu situaciju, kada je Miler, posle defanzivnog skoka, pokušao da zatraži tajm-aut. Na sreću, strelica je posle 'mrtve' lopte pokazala da je lopta za Zvezdu (71:70).

Nastavila se veoma velika borba na obe strane, a ponovo je Kvinsi Miler, ovoga puta fenomenalnim zakucavanjem posle promašaja saigrača, podigao svoj tim. Posle promašaja Savanovića sa linije bacanja usledila je nova asistencija Stefana Jovića, njegova 15 na meču, a lukavi Štimac pogađa i slobodno bacanje posle koša uz faul. Novu trojku za goste i novih +5 pogodio je Simonović sa gotovo osam metara, da bi posle 17 asistencije Jovića Rebić pogodio svoju treću trojku za 83:77.Nije stao Zvezdin plej, nastavio je da 'hrani' svoje saigrače, a Marko Simonović mu je odgovorio sa dve trojke i sve je bilo gotovo! Zvezda je upisala veliki pobedu u Minhenu – 79:90!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

598 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu