Nova vest
Košarka

Utorak, 17.02.2015.

08:03

B92: Šta FIBA pita, a ABA krije?

Mediji najavljuju konačni obračun između FIBA i Evrolige u martu na Kongresu FIBA, a u novoj podeli karata nacionalna takmičenja bila bi ispred ABA lige.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Odnosi između čelnika FIBA, Evrolige i ABA lige ponovo su na velikom ispitu, a prepiska koja traje između Švajcarske, Barselone i Ljubljane intenzivirana je u prethodnih nekoliko meseci.

Takođe, spekuliše se i da FIBA pokušava da vrati u svoje okrilje takmičenje najboljih klubova Evrope, ali se i izbori za vremenske 'prozore' i četiri slobodna termina u kojima bi se tokom sezone igrale kvalifikacije reprezentacija za velika takmičenja, umesto tokom leta.

U celom sukobu velikih štetu bi mogli da pretrpe mali. Konkretno, ABA liga bi mogla da postane nerelevantno takmičenje, a veći značaj i prohodnost ka Evropi dobila bi nacionalna takmičenja. Spominje se i mogućnost da u slučaju većeg sukoba FIBA organizuje svoje takmičenje koje bi bilo pandan Evroligi u organizaciji ULEB.

Kako nezvanično saznaje B92, nakon sastanka koji je održan 26. novembra u Barseloni, kome su prisustvovali svi čelnici ULEB, ECA i ABA, održano je nekoliko sastanaka i više prepiski izmedu čelnika tih organizacija i FIBA, a sve u pokušaju da se pronađe zajedničko rešenje.

Ipak, kako saznajemo, nepoverenje između ovih organizacija i dalje je veliko. Čelnici ABA u dva navrata nisu odgovorili na upite FIBA, u kome su osnovna pitanja bila:

1. Da li ste priznati od nacionalnih takmičenja učesnika, uključujući Bugarsku i Mađarsku?

2. Po dogovoru iz 2006. godine usklađeni su kalendari i postignuti dogovori između ABA lige i nacionalnih liga. Taj dogovor je promenjen, da li po dogovoru iz 2006. godine nacionalne lige i dalje priznaju ABA ligu?

Kao drugu i važnu stavku, čelnici FIBA Patrik Bauman i Kamil Novak zatražili su uvid u vlasničku strukturu ABA Sidro d.o.o i odgovor na pitanje ko su osnivači lige? Takođe, pitali su i koja je uloga ABA – Sidro d.o.o u „ABA liga“ u formiranju pravila takmičenja i kalendara, a čelnici FIBA takođe žele da znaju i kakvi su odnosi između Evrolige i ABA lige.

B92 je ekskluzivno imao uvid u dokumenta i prepisku FIBA i ABA, koji jasno govore da čelnici FIBA dovode u pitanje legitimitet čelnika ABA koji u odgovoru, u koji smo takođe imali uvid, ne žele da otkriju vlasničku strukturu ABA Sidro d.o.o.

U pismu koje je potpisao jedan od čelnika ABA lige (Radovan Lorbek) navodi se da je format i kalendar takmičenja menjan nakon 2006. godine i sastanka u Kranjskoj Gori, ali da se niko od potpisnica ugovora nije nakon toga povukao iz tog sporazuma.

Lorbek je u odgovoru čelnicima FIBA naveo da je ABA-Sidro d.o.o privatna kompanija registrovana u Slovenačkom poslovnom registru, a navodi se i da su ti podaci poverljivi.

"Ukoliko bi obelodanili te podatke, naneli bismo veliku štetu kompaniji“, navodi se u pismu, u kome na kraju Lorbek piše da je ABA spremna da podeli te informacije sa FIBA, ali uz potpunu diskreciju.

Jasno je da se sprema veliki obračun u kome će srpski klubovi tokom marta morati vrlo umešno da se odrede prema sukobu u kome su stavovi jasni: FIBA želi više termina za mečeve nacionalnih timova, ali i povratak vrlo unosnog klupskog takmičenja pod svoje okrilje. Nije isključena i mogućnost formiranja dva elitna takmičenja, poput situacije sa početka 21. veka kada su postojale SUPRO liga u organizaciji FIBA i Evroliga koju je tih godina napravio Đordi Bartomeu.

Za srpsku košarku postoji samo jedno i ključno pitanje – na koju stranu krenuti?

Pročitajte i odgovor iz ABA lige za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu