Košarka 68

Utorak, 17.02.2015.

08:03

B92: Šta FIBA pita, a ABA krije?

Mediji najavljuju konačni obračun između FIBA i Evrolige u martu na Kongresu FIBA, a u novoj podeli karata nacionalna takmičenja bila bi ispred ABA lige.

B92: Šta FIBA pita, a ABA krije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Terenac

pre 9 godina

Strašna je pomisao da postoji dilema izmedju ABA lige koju igraju najbolji timovi u regionu plus Solnok i Levski koji plaćaju to i srpske lige koja se bukvalno igra u salama OŠ, bez ikakve opreme koja je potrebna jednoj hali. Smešne i neosnovane su tvrdnje da ABA uništava našu košarku. Baš suprotno. Ta liga tera naše timove da budu bolji, da održe svoja mesta.
Tvrdnje čoveka koji se potpisuje kao @Divos su razlog zašto uvek srpska košarka i Srbi izvuku deblji kraj. Najgora stvar je što je čovek ubedjen da nacionalne lige koje se finansiraju iz budžeta imaju budućnost za razliku od privatnih liga??? A šta opstaje, nešto što se samo podmiruje ili nešto što zahteva državni novac???
Potrebno je samo setiti se ko je pobedio u tom obračunu 2001. i na čijoj strani su pare i evropski velikani.

Без дилеме: ФИБА

pre 9 godina

Начин на који функционише приватно такмичење Жордија Бартомеу је превазиђен, нефункционалан и финансијски бедан. Европска кошарка мора да се вести у окриље ФИБА јер то је једини начин да поново гледамо регуларно такмичење. Бартомеу и дружина нису оправдали очекивања ни по једном основу!

Roots natty roots

pre 9 godina

ABA liga je ugušila srpsku košarku, tako da sada imamo samo 4 kluba koja nešto igraju, dok nam se KLS liga svela na čistu formalnost. Svi bi ste vi da budete tolili stručnjaci i da se prepucavate za glasove ovde, ja samo govorim činjenice. Nije podizanje kvaliteta klubova dovođenje par amerikanaca i drugih internacionalaca, i onda kao igramo nešto, titule, čuda... Najviše ispaštaju mladi igrači jer se jednostavno mnogo sporije razvijaju, jer nam je liga takva kakva je.

Divos

pre 9 godina

Видећемо како ће ићи ова прича у вези могућег сукоба ФИБЕ и УЛЕБ-а.
У Европи опет перспективу имају само националне лиге, приватне лиге сигурно не. Тако ће и ова приватна лига коју неки зову погрешно регионалном потрајати дог буде профита или интереса оних који руководе лигом.
Реално, квалитетом слаби, губи рејтинг у Европи, тренутно је по снази 8. у Европи (за поређење српска ЈУБА лига пре уласка у ову АБА причу 2004-е беше 4 или 5. по снази у Европи), пад квалитета АБА ће се наставити, и ако настави рецимо да јача као задњих година румнуска лига (коју многи овде потцењују) ће за 3-4 године бити по снази испред АБА.
Иако су српске екипе 12 година у овој приватној лиги апсолутно доминантне, за српску кошарку од ове лиге никакве користи није било, али јесте пуно штете.
Сада је ситуација осетљива, ваља пажљиво пратити развој ситуације, проценити да ли српски клубови уопште имају шанси да обезбеде потребне буџете који ће се временом тражити у некој УЛЕБ-овој ЕЛ "богатих", која би требала бити пандам НБА, а код коначних одлука водиља мора бити, не краткорочни интерес 1 или 2 клуба, него дугорочни интерес српске кошарке

Ubiće te romantika, Kure

pre 9 godina

Jasno je da FIBA nema mnogo šansi protiv ULEBA. Da imaju moć i pravo da budu krovna organizacija košarkaškog sporta, gde god se on igrao, i na bilo kom nivo(kao što je FIFA), ne bi im se desilo da početkom veka neko napravi privatno takmičenje. Kasnije kad je ULEB prihvatio da im da neki deo kolača, FIBA je prepustila tradiciju osvojenih trofeja, priznanja itd.
Meni lično smeta što nema više pehara koji su dobijali šampioni Evrope, što igra svako ko skupi keš na gomilu. Nemojmo da gledamo selektivno da je Evrolige samo PAO, CSKA, Real...i te kako je tu bilo raznih London Towers-a, Poljaka, Finaca itd.
Švake godine imamo lakrdiju ko će igrati Euroligu, kao deca kad se posvađaju oko lopte, pa bude puj pike ne važi. Toliko o veličini ABA lige. Liga koja je trebalo da oživi nekad najbolju ligu posle NBA, postala je liga "može da bidne, al' ne mora da znači. ABA liga donosi kvalitet, ali da li je igranje u istoj garant stabilnosti i uspona? Da li postojao danas Hemofarm, da li je Zvezda pre Čovića postala moćniji klub ili otišla u stečaj(iako je potrcala medju prvima.Sagadin)? Gde su evropski prvaci Split, Bosna, Cibona?
Kažu mnogi stali smo na pogrešnu stranu, i treba mudro videti gde imao uticaj. Da tako je. Logika je bila ajmo ka Fibi (Bora Stanković, do 2001. četiri puta svetski prvaci...). I zajebali smo se.
Panatinaikos i Makabi u tom momentu isto se odlučuju za FIBA, i igraju Suproligu, posle prelaze u ULEB, ali oni posle nisu imali tretman kao neki drugi. Jasno je zašto. Hteo sam samo da podsetim da nije sve crno-belo.
p.s. ovo na kraju nema veze sa navijačkim tripom :D

peachwise

pre 9 godina

ABA liga je koliko toliko respektabilno takmicenje kojeg se treba drzati i kroz koje mozemo u EL.

To da kroz nacionalno prvenstvo neko dobije mesto u EL je utopija grobara i Vujosevica koji je nacionalnu ligu uspeo da pretvori u cirkus sa onim sakoima, povlacenjem tima, ucenama igraca oko reprezentacije, kumovskim sudjenjem.

Tesko da bi nasa kosarka napredovala ukoliko bi se igralo samo nacionalno prvenstvo i ako bi imali jednog evroligasa. Jaz izmedju tog tima i ostalih bi bio ogroman i u parama i u kvalitetu (lici na neka prosla vremena). U sustini iza svega i eventualne ponovne podrske Srbije FIBI se krije interes Partizana i nista drugo.

mare

pre 9 godina

Pa koje su to gluposti, da se ne zna vlastnička stuktura firme ABA Sidro d.o.o.

Evo ovu so vlastnici
Vlastništvo sa 6,67% udjelom imajo :
- KK Partizan, KK Crvena Zvezda, KK Budočnost, KK Zadar, KK Split, KK Cibona,
Vlastništvo sa 20% udjelom imajo
- KK Olimpija, KK Bosna
Vlastništvo sa 3,3% imajo fizična lica
- Lorbek, Lisac, Sagadin, Radič, Miličevič i Bilič.

To je to.

Kriik

pre 9 godina

Par stvari.. aba podigla kvalitet KKP? Koliko je KKPartizan podigao kvalitet lige?
Sta ce nam privatna takmicenja? Djordi, Lisac, Sagadin??? Vlasnici liga? Ma daaajte. Fiba je bila staromodna (Bora) I pametnjakovic privatizuje evropsku kosarku?

role

pre 9 godina

Samo lud covjek moze pomisliti da ce najbolji klubovi Evrolige preci pod okrilje FIBE.Zasto su je onda uopste napustali!?Napustili su je da bi zaradili vise para i ne vidim razlog zasto bi opet isli pod skute posrednika koji ce ih opet gulit finansijski.Ovaj dio oko prednosti nacionalnih liga u odnosu na regionalnu je sega..mozda ce se odnositi na tu neku FIBINu Evroligu, koja ce po kvalitetu biti na nivou Ljetnih igara mjesnih zajednica.
Naravno, ABA ga je generalno ugasila, jer ce ovi iz ULEBa praviti neku poluovrenu ligu bogatih i nas iz regiona nikada tamo nece primiti.Naravno, to se kosi sa svim postulatima sporta i sportskog vitestva ali to je neka druga tema.

boki

pre 9 godina

FIBA prosto ne moze da se sad nosi sa ULEB-om.2000 kad je FIBA bila jaka i glavna, ULEB koji je bio u nastanku i povoju,im je uzeo klupska takmicenja.Mi smo tad napravili gresku,koja se moze i oprostiti jer ko je mogao ocekivati da ce FIBA tad da izgubi u tom duelu.Sad FIBA ovakva kakva je slaba,i ULEB koji sve ima,od novca,nagrada,sponzora,organizacije klupskih takmicenja,podrske najvecih klubova,bilo bi glupo da sad podrzimo FIBU.Ali kakvi smo blesavi sve je moguce.FIBA prosto ovim pokusajem,pisa uz vetar.Ovo sto pokusavaju je po meni smesno,ali dobro,vazno je da supci udaraju uvek preko nasih ledja i regiona.A ULEB ako mu je cef povecace prvu fazu na 32 kluba,a ABA ligi moze da da 3+1 ucesnika u EL.Prosto.

dejan

pre 9 godina

Ok, jasno je svima da nemamo para da razvijemo nasu ligu da u nekim narednim godinama bude po kvalitetu blizu ABA, ali da li to automatski znaci da treba i to malo kapaciteta koje imamo usmerimo u razvoj drugih liga ? Da li drzave clanice EU (ne govorim o tome da li mi treba da tezimo gore vec pomenutoj EU ) ne rade na razvijanju svojih ekonomija jer im je u interesu da sve svoje napore usmere u napredak EU. Koliko se ja secam, kada je osnovana ABA, nasa liga je bila ubedljivo najjaca i najposecenija u regionu i da takodje nije postojala velika zainteresovanost za gomilu duela iskljucujuci npr duele sa Cibonom, a da su takodje samo Partizan i Zvezda bez greske punili svaku halu u kojoj su gostovali. Ne razumem strah da cemo ubiti nasu kosarku ako se okrenemo nasoj kosarci. Necu sada da govorim o nekima koji ovde govore sa podsmehom o npr Kosjericu, Tamisu...Srbija nije samo Beograd, a sport u Srbiji nisu samo Zvezda i Partizan.

dex

pre 9 godina

@realno

Pre ABA lige, nas sampion je gubio po 30 razlike od Solea. Dolaskom kvalitetnih utakmica, i nasi timovi su ojacali. Ne znam koliko su to Vojvodina i Hemofarm bili jaki kad Partizanova titula nije dolazila u pitanje.

lolek

pre 9 godina

Zasto bi jedna organizacija polagala monopolsko pravo na ceo sport u celom svetu? Ista prica za fudbal i ostale sportove. Znaci, ako se meni igraju klikeri, ne priznaje mi se da mogu da igram sem ukoliko mi klikeraska asocijacija ne odobri. Sta je sledece po njihovom planu? Da se proglasi ilegalnim svako igranje kosarke ili namestanje kosa iza kuce sem ako nisi platio licencu? Ovi zive u starom svetu iz 70-ih koji se vec promenio u drugim ekonomskim oblastima jos u 90-im. Predvidjam slicnu situaciju u fudbalu vec za 10-ak godina. Nazalost, za malu Srbiju, kao ni za ostale malene susede, nema mnogo mesta u novom svetu. Zato izaberite sebi neki od jacih klubova za koji cete navijati u Evroligi i Ligi Sampiona izdanje 2025 jer se to takmicenje vise nece igrati po nasim krajevima.

Zvezda ponos Srbije

pre 9 godina

Nas je u ponor gurnuo Danilović kada je glasao za FIBA umesto ULEB kako bi dobio mesto u upravnom odboru. To je ULEB i zvanično rekao da su vrlo razočarani tim potezom i da će u skladu sa tim biti i odnos prema srpskoj košarci. I tada smo izgubili poštovanje i zbog toga je prvak Srbije izgubio direktno mesto u EL. Čović zadnjih godina pokušava da popravi odnose sa ULEBom ali evo sada opet priče o otcepljenju od Evrolige baš u trenutku kada se uvodi finansijski fer plej koji partizan ne ispunjava i neće moći da igra EL skoro ni po jednom kriterijumu. Vrlo zanimljivo da se baš u tom trenutku javlja ova priča.

realno

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!
(dex, 17. februar 2015 10:56)

Šta nam je to dobro donela Aba liga ? Pre te lige imao si odličnu našu ligu sa Hemofarmom,Fmp,Zvezdom,Partizanom,Vojvodinom...a sad se sve svodi da dajes Cedeviti ,Olimpiji da imaju sa kim da igraju jer oni nemaju 2 krstena kluba za svoju ligu....ej igra ti Solnok kojem se pred kraj prošle sezone ne dolazi pa otkažu utakmicu,ili Levski ...da ne spominjem onu jednu sezonu sa Makabijem...a o menjanjima pravila tokom sezone po 3 puta,kako odgovara vlasnicima lige,nema smisla ni pričati....uglavnom,gasi ovaj mutant od lige i da se okrenemo našim klubovima i našoj ligi

....

pre 9 godina

mogli bi i da preispitaju učešće zvezde poslednje 2 godine u Evroligi....naprasna promena pravila gde prvi iz regularnog dela ne ide u Evroligu (Igokea) i odustajanje Cibone prošle godine ...i naravno davanje LEVSKOM :))) prava da igra kvalifikacije za EL umesto Partizana....

tehnika

pre 9 godina

Ne da Srbin Jugo ligu pa makar jeli travu.
(Bob, 17. februar 2015 10:44)
poenta svega....hrvat,slovenac da imaju sa kim da igraju svoju ligu,ne bi nas ni pogledali (nešto slično je bilo u vaterpolu)

mihajlo

pre 9 godina

Uvek smo bili na strani FIBE, zato nas evroliga i nije puno ni semkala. Da budemo tamo kde imamo A licencu i svoje ljude. Moj izbor Fiba.

sasa

pre 9 godina

kakve veze fiba ima sa euroligom?
okupili se burzujski klubovi i pikaju svoj basket.
ta euroliga je dodelila dva mesta aba ligi. fiba tu nema uticaja, ili tacnije, imaju malo vise uticaja na euro ligu nego na nba.
nama niko ne brani da ne igramo aba ligu, samo tada necemo igrati euroligu. prosto.
na nama je odluka da li cemo gledati oly, cska, pao i ostale ili klubove iz norveske i finske.

kolekg

pre 9 godina

Zasto Srbija ne bi imala 5 klubova u Aba ligi,posto i sa 4 ima najbolji koeficjent.Treba izbrisati gornju granicu za broj klubova iz jedne zemlje.Na taj način bi Srbija mozda imala i 6 klubova u Aba sto bi bilo kao domaca liga pojacana sa jacim klubovima iz regona.

DrMegaDunum

pre 9 godina

Vidim da svi pricaju kako ce Uleb da pobedi Fibu i da ce velikani da stanu uz Uleb, a ja mislim da ce da stanu uz PARE i ko ih daje vise. Tako da nisam bas siguran u pobedu Uleba, ipak Evroliga nije bas toliko profitabilna i zavisi samo od sponzora iz Turske.

rajk

pre 9 godina

Aba liga je odlicna stvar steta sto ne postoji i u fudbalu. Price kako ona unistava nasu kosarku su gluposti eto u fudbalu je nema pa smo sami se unistili. Potrebna je i druga i treca Aba liga gde bi igrali ostali nasi klubovi a nasu ligu pretvoriti u razvojnu ligu i nesto slicno jer drugog smisla nema. Para niko trenutno nema u regionu kriza je pa i za kosarku ali nikad nije ni bilo pa se igrala super kosarka

врабац у руци или голуб на грани

pre 9 godina

Preko Abe 2 nasa tima mogu u Evroligu, a preko domacice bi mogao samo jedan u Fibinu.
(Euforija, 17. februar 2015 10:42)

Видим да си коментар писао у еуфорији. Да си био трезвен не би написао ову глупост. Преко домаће лиге имали бисмо сигурног представника у Евролиги. Преко АБА лиге то није случај. Сети се прошле године.

У сваком случају ово је сукоб ФИБЕ и УЛЕБ-а. Може да се деси да АБА буде колатерална штета.

Иван

pre 9 godina

Шта бирати? Теоретски, то је лак одговор: само гледај шта раде Италијани. Жабари имају увек обе опције, у сваком тренутку је неко добар с Русима, а неко са Американцима, што би се рекло. Плус су добро обавештени. Али код нас баш и није тако. Можда ће Партизан због беспарице, а новац је услов за УЛЕБ, први подржати ФИБА, али то је само можда. Ипак, Саша Ђорђевић се јасно определио за домаћу лигу, а против јадранске. С обзиром на то да он по мени представља тренутно владајућу систем (не појединца) у српској кошарци, рекао бих да ћемо у коло са старом, добром ФИБА-ом. Ваљда су он, Бодирога и Томашевић боље обавештени о актуелним збивањима од нас. Не иде џаба Бодибонд у управу ФИБА.

А што се тиче такмичења са Црнокосама: све је то релативно. Ако не буде АБА лиге, многи који у њој играју а нашег су порекла, заиграће лако у Црнокосој, па ће и то бити много јаче такмичење него што је сада. Шта брига играча да ли прелази пут од 150 метара из аутобуса до дворане у Паризу или исту раздаљину од аутобуса до дворане у Крушевцу.

Shadow

pre 9 godina

Ja sam lično uvek za ABA ligu a nikako za nacionalna takmičenja koja su jednostavno preslaba i sa premalo kvalitetnih klubova. To ne važi samo za Srbiju, to važi za sve republike u regionu. Zato i postoji ABA liga, da bi se kvalitet koncentrisao na jednom mestu! A kao što Aca reče u nekom od prethodnih komentara, u EL mogu da učestvuju dva Srpska kluba, ali isto tako ne mora nijedan... Nemaš nikakvu garanciju. Ali to ti je sport! Ako kvalitetom zaslužuješ da igraš EL, ti moraš da budeš među dva najbolja kluba u ABA. To je sport, to je ta draž, time se diže kvalitet. Svako ko je za nacionalna takmičenja, taj mnogo greši... Bila bi liga kao u fudbalu gde se sve svodi na dva kluba... A ostali ne mogu ni da primirišu!

bum tras

pre 9 godina

Uzivacemo dok igramo sa crnokosom i konstantinom. ok nasa liga je zakon,ali ad ce ljudi shvatiti da mi kao zemlja nemamo finansije za jaku nasu ligu.

Aca

pre 9 godina

Po mom mišljenju, ABA ipak diže kvalitet košarke u regionu pa i u Srbiji, ali se ne slažem sa nekim komentarima da nam obezbeđuje 2 predstavnika u EL. Može da se desi ni jedan.

Božić

pre 9 godina

Turkish Euroligue je budućnost klupske košarke. Cilj je da se zatvori po principu NBA. Jedino za šta se vredi boriti su dva mesta za Crvenu Zvezdu i partizan. Sav talenat bi trebalo da se usmeri u ta dva kluba. Zaboravite ABA i srpsku ligu.

Srđan

pre 9 godina

Ko god misli da ABA liga nije dobra, da se srpska klupska košarka time slabi, a jačaju hrvatska ili slovenačka, nije u pravu. Pogledajte kako je izgledala nacionalna liga od 1980. do 1990. godine, što je bilo zlatno doba klupske YU košarke. Tih godina od srpskih klubova konkurentni za vrh bili su samo Partizan i Zvezda, i to ne svake godine.
Zna se čiji je ABA projekat, ali interes publike i sponzora u Srbiji se za košarku vratio zbog ABA lige. Mislite da bi novac ušao u klub iz Valjeva da nije ABA? Mislite da bi bilo novca onih godina za Radnički? (To je, istina, potrošeno krajnje kretenski.) Mislite da bi Miško R. ovako projektovao Megu za ligu koja se gleda samo u Srbiji?
U Srbiji ne mogu da budu više od 3 ili 4 košarkaška centra, nikad ih nije ni bilo. Pa jedan Borac iz Čačka koji je bio rasadnik talenata borio se za opstanak u jugoslovenskoj ligi!
Ako se ABA liga ukine, u Srbiji će ostati samo Partizan i Zvezda, a i oni će biti slabiji nego što su sad.
Ekipa iz KSS je frustrirana jer nema kontrolu nad najvažnijim takmičenjem, ali ukidanje ABA lige bilo bi vrlo kontraproduktivno po našu košarku.
Istina, nas se tu vjerovatno ništa neće pitati. Stvari se odlučuju u trouglu ABA-FIBA-ULEB, ali besmisleno je priželjkivati kraj ABA.

dppss

pre 9 godina

Da li Nemci imaju ligu sa Lux., Belgijom? Da li Francuzi igraju sa Špancima, Italijani, Litvanci??? Jedino ovaj Balkan i malograđanština sa Mađarima, Bugarima i drugom boranijom! Dobro se zna ko je potrčao prvi u Goodyear ligu ( tim sa dva imena)

crni_redstar

pre 9 godina

zvezda,partizan,metalac,mega,fmp,vojvodiina,konstantin...kad se ovo pogleda mnogo deluje nezanimljivo prvenstvo. jes da je aba prsla,ali opet duplo je jaca od nase lige.

mik

pre 9 godina

Vidim da se ovde potencira sukob FIBA-ABA,što nema veze sa mozgom. Glavni sukob je ULEB-FIBA,gde je ABA sitni igrač koji se ne pita uopšte. E sada,ULEB kontroliše klubsku košarku u Evropi u potpunosti,a FIBA ne može da se pomiri sa tim jer se njen uticaj sveo samo na reprezentacije. Po mom mišljenju ULEB je nedodirljiv jer ima potpunu podršku svih najvećih klubova i svih jakih liga sa područja Evrope,tako da FIBA to ne može mnogo da uradi. A što je još zanimljivo,ULEB ima veliku podršku NBA lige,koja je slična ULEBu,samo sa one strane Atlantika. Sve u svemu FIBA hoće novu "podelu karata",a ULEB neće da popusti i da da deo svojih ovlašćenja FIBAi. Jedino što FIBA može da uradi je da vrši pritisak na sudije i igrače,ali mislim da je sudijama milije da sude za veću lovu EL,nego da ih FIBA ucenjuje učešćem na SP i OI. Što se igrača tiče,oni će biti uz klubove(ULEB) jer klubovi su ti koji ih plaćaju.

Covke.Kosovo, pametnom dovoljno

pre 9 godina

Dva razloga: Prvi jer kako kaze gospodin ne sme da otkrije vlasnike lige jer boga putaj ko stoji iza toga a pritom zvezda bojkotuje ovu ligu. Drugi razlog je sto uporno govorimo Lopovi iz evrolige itd. Pa ajde onda da napustimo te lopove.

VLADIMIR

pre 9 godina

Vidim neki dobri POZNAVAOCI kosarke potcenjuju Konstantin iz Nisa Tamis iz Panceva Pa verovatno i Vojvodinu iz Novog sada, Vrsac itd. A pandam im je verovatno: KRKA iz NOVOG MESTA, IGOKEA IZ lAKTASA, Levski iz Sofije, Siroki Brjeg itd da ne nabrajam te kosarkaske GIGANTE. Pa nasa liga sa Zvezdom ,Partiznom MEGOM, METALCEM , Vojvodinom Vrscem FMP, Spartakom Konstantinom ..... Bila bi nba liga u odnosu na aba ligu (sa preostalim klubovima: Olimpija, Cedevita, Cibona, Buducnost + beznacasjna kosarkaska boranija). Zato dragi moji POZNAVAOCI kosarke - cenite vise sebe i okanite se vec jednom one narodne; u tudjeg tatka sladja patka.Pa kad bi nasi napustili ABA ta bi se tvorevina raspala za godinu dve.

Stella

pre 9 godina

FIBA nema nikakvu perspektivu. Mi smo svojevremeno napravili krucijalnu gresku kad smo stali na stranu FIBA, umesto da smo usli u ULEB i kroz njega forsirali svoje interese. Ne treba istu gresku praviti ponovo - buducnost je tamo gde su pare, najjaci klubovi i najbogatiji sponzori.

goran

pre 9 godina

a partizan su znali da ucjenjuju ako ne igra aba ligu da nece moci da igra euruoligu?????
da li iko moze da peonadje i postavi divcevu konferenxiju za novinare kada se povlacio iz partizana?

Shadow

pre 9 godina

Nažalost, sve što budu uradili Evropski čelnici košarke, neće sigurno biti zarad boljeg kvaliteta i boljeg takmičenja, već isključivo finansijski aspekt u kojem će naravno male i siromašne države (samim tim i klubovi) ispaštati. Kao što je odavno urađeno sa ligom šampiona u fudbalu gde je danas nemoguće da neki klub iz siromašne zemlje dogura daleko, a kamoli osvoji takmičenje. Nažalost, sve se danas vrti oko novca i to je to...

provincija

pre 9 godina

Kakva god i cija god, ABA liga je podigla kvalitet nase kosarke.
Ovako bi se sve svelo na finale plej ofa i celogodisnje prepucavanje Covica i Vujosevica.

Navijac iz fotelje

pre 9 godina

Ko bi igrao takmicenje pod patronatom FIBA.Prvaci Ceske,Slovacke,Farskih ostrva, Danske, Norveske. Sigurno nece Real, Barsa,OLY,PAO, CSKA

GSM

pre 9 godina

Za sada ne treba raditi ništa. Ništa se neće rešiti već u martu, pritisak FIBA će tek da se povećava. Ukoliko se izborimo za 2 predstavnika u EL, a sve vodi ka tome za sada, treba pustiti Bartomeua da se bakće sa FIBA, da nam se ne ponovi scenario sa početka veka. Bez Španaca(koji će sigurno tražiti velike ustupke jer njima trenutna situacija najviše odgovara), Grčkih rivala i CSKA svaki pokušaj FIBA je osuđen na propast, a Turci će naravno uz ULEB- da ne bude da su bacili tolike milione bezveze. Kao što se može videti na kraju krajeva naš prostor za manevrisanje uopšte nije toliko veliki, mada bi u FIBI sigurno imali mnogo bolji tretman, nebi nam naplaćivali ubistvo našeg navijača, a Bodiroga bi se založio sigurno za bolju poziciju naših ekipa.

Krtica

pre 9 godina

Ova košarka postaje pravo smiješan sport.Postat će kao boks,milijon organizacija i svaka tumači svoja pravila... Onda recite da je rukomet i EHF neozbiljan.

zika slika

pre 9 godina

pregazice ih EL ko plitak potok. U danasnjem sportu kljucne reci su novac, marketing i profesionalizacija svih aspekata takmicenja, a tu ih EL sije za 2 koplja, isto kao i ABA nasu ligu

Nolan

pre 9 godina

ULEB je nepogrešiv izbor, zna se gde će stati svi velikani. FIBA Evroliga je prošlost. Stati po bilo koju cenu na stranu ULEB-a i odbraniti ABA ligu koja je bolja od bilo koje nacionalne lige.

ULEB

pre 9 godina

Na koju stranu da krenemo? Vrlo lako, jednom smo napravili grešku i priklonili se FIBA, ako je opet napravimo ne znam stvarno šta da mislim. ULEB je jača organizacija od FIBA Evrope i ne vidim kako će i na koji način da privole Real, Barsu, Makabi, CSKA i ostale velikane da igraju FIBA Evorligu. Jedino da gurno ogromne pare što je nerealno i neodrživo.

Sobzirom da je Bodiroga otišao da radi u FIBA Evropa opasno smo se primakli da se ponovo pređemo.

Milosh

pre 9 godina

Ja mislim da je vrlo jasno na koju stranu krenuti. Sigurno ne treba podrzati ove iz Evrolige ciji je apsolutno jedini interes zgrnuti sto vise para i po svaku cenu. Tesko moze FIBA biti gora od njih po tom a i po mnogim drugim pitanjima.
ABA liga je vec prica za sebe. Ovo sada kako je, ne valja. Upravo je zbog tog novca marginalizovana uloga kosarke sa Balkana u Evropi. Mislim da to mora da se promeni, pa makar se i vratili potpuno tim nacionalnim takmicenjima ako vec nema drugog resenja.

Haos

pre 9 godina

FIBA ima mogućnost uspeha samo privuce najjace klubove Evrope. Trenutno mi ne deluje da su to u stanju. Nisu uspeli ni 2001 godine kada je ULEB bio tek na početku i opet ih je pobedio... Ne kažem da nemaju u FIBA plan, ali busenje ABA lige, a ignorisanje VTB u isto vreme mi govori da nemaju kapaciteta da se suprotstave ULEB na pravi nacin. Ako budu imali paralelno takmicenje onda je velika šansa da ce živeti taman godinu dve dok se ne uvidi besmislenost istog i eto opet ukidanja. Ja sam za jednu jaku Evroligu ko god je organizuje, ali nemam poverenja da je FIBA u stanju da sruši ULEB.

smeško

pre 9 godina

kako god bilo mi ćemo opet najgore proći. na čelnicima saveza a i klubova je važna odluka koga odabrati. nemamo prava na grešku, videlo se kako smo prošli pre desetak godina i kako smo tretirani posle toga...

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Za srpsku košarku postoji samo jedno i ključno pitanje – na koju stranu krenuti? 

Srpskoj kosarci se okrenuti! Dosta vise ove lige koja je obesmislila ostale nacionalne lige.

Kolubarac

pre 9 godina

ABA liga je cerka Eurolige i to je jasno kao dan.Ako padne EL pasce i ABA a to se nece skoro desiti.Nemoze FIBA da spava zimski san 10g i kad se probudi kaze,ok od danas smo mi glavni.Lepo nek plate Spancima 100 milki evra sto su se setili i sto vode EL 15g i to vrlo uspesno i zdravo.Te pare nemaju i ne daju.Srpski klubovi bar ova cetiri jedinu perspektivu imaju u regionu.Te price da se razvijaju manje sredine i nasa liga ne pije vodu,jer para nema ni Partizan koji je najuspesniji na ovim prostorima.Bolje da 4 kluba prezive nego nijedan jer Srbija je odavno bankrotirala za sve a kamoli za sport.

Vlad Rad

pre 9 godina

Nije mi jasna ova priča u našim medijima poslednjih nedelja. Valjda je odavno jasno da je Fiba izgubila bitku, da se Uleb pita za klupsku košarku i da će Evroliga ostati ovakva i narednih godina. Da li je to dobro, ne komentarisem, ali je činjenica. I za nas je bolje da se ništa ne menja, jer ovako imamo šansu za čak dva tima u najjačen klupskom takmičenju u Evropi, a plašim se da bi svaka promena bila loša za našu košarku.

dex

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!

provincija

pre 9 godina

Kakva god i cija god, ABA liga je podigla kvalitet nase kosarke.
Ovako bi se sve svelo na finale plej ofa i celogodisnje prepucavanje Covica i Vujosevica.

Vlad Rad

pre 9 godina

Nije mi jasna ova priča u našim medijima poslednjih nedelja. Valjda je odavno jasno da je Fiba izgubila bitku, da se Uleb pita za klupsku košarku i da će Evroliga ostati ovakva i narednih godina. Da li je to dobro, ne komentarisem, ali je činjenica. I za nas je bolje da se ništa ne menja, jer ovako imamo šansu za čak dva tima u najjačen klupskom takmičenju u Evropi, a plašim se da bi svaka promena bila loša za našu košarku.

Navijac iz fotelje

pre 9 godina

Ko bi igrao takmicenje pod patronatom FIBA.Prvaci Ceske,Slovacke,Farskih ostrva, Danske, Norveske. Sigurno nece Real, Barsa,OLY,PAO, CSKA

dex

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!

GSM

pre 9 godina

Za sada ne treba raditi ništa. Ništa se neće rešiti već u martu, pritisak FIBA će tek da se povećava. Ukoliko se izborimo za 2 predstavnika u EL, a sve vodi ka tome za sada, treba pustiti Bartomeua da se bakće sa FIBA, da nam se ne ponovi scenario sa početka veka. Bez Španaca(koji će sigurno tražiti velike ustupke jer njima trenutna situacija najviše odgovara), Grčkih rivala i CSKA svaki pokušaj FIBA je osuđen na propast, a Turci će naravno uz ULEB- da ne bude da su bacili tolike milione bezveze. Kao što se može videti na kraju krajeva naš prostor za manevrisanje uopšte nije toliko veliki, mada bi u FIBI sigurno imali mnogo bolji tretman, nebi nam naplaćivali ubistvo našeg navijača, a Bodiroga bi se založio sigurno za bolju poziciju naših ekipa.

bum tras

pre 9 godina

Uzivacemo dok igramo sa crnokosom i konstantinom. ok nasa liga je zakon,ali ad ce ljudi shvatiti da mi kao zemlja nemamo finansije za jaku nasu ligu.

Krtica

pre 9 godina

Ova košarka postaje pravo smiješan sport.Postat će kao boks,milijon organizacija i svaka tumači svoja pravila... Onda recite da je rukomet i EHF neozbiljan.

mik

pre 9 godina

Vidim da se ovde potencira sukob FIBA-ABA,što nema veze sa mozgom. Glavni sukob je ULEB-FIBA,gde je ABA sitni igrač koji se ne pita uopšte. E sada,ULEB kontroliše klubsku košarku u Evropi u potpunosti,a FIBA ne može da se pomiri sa tim jer se njen uticaj sveo samo na reprezentacije. Po mom mišljenju ULEB je nedodirljiv jer ima potpunu podršku svih najvećih klubova i svih jakih liga sa područja Evrope,tako da FIBA to ne može mnogo da uradi. A što je još zanimljivo,ULEB ima veliku podršku NBA lige,koja je slična ULEBu,samo sa one strane Atlantika. Sve u svemu FIBA hoće novu "podelu karata",a ULEB neće da popusti i da da deo svojih ovlašćenja FIBAi. Jedino što FIBA može da uradi je da vrši pritisak na sudije i igrače,ali mislim da je sudijama milije da sude za veću lovu EL,nego da ih FIBA ucenjuje učešćem na SP i OI. Što se igrača tiče,oni će biti uz klubove(ULEB) jer klubovi su ti koji ih plaćaju.

Kolubarac

pre 9 godina

ABA liga je cerka Eurolige i to je jasno kao dan.Ako padne EL pasce i ABA a to se nece skoro desiti.Nemoze FIBA da spava zimski san 10g i kad se probudi kaze,ok od danas smo mi glavni.Lepo nek plate Spancima 100 milki evra sto su se setili i sto vode EL 15g i to vrlo uspesno i zdravo.Te pare nemaju i ne daju.Srpski klubovi bar ova cetiri jedinu perspektivu imaju u regionu.Te price da se razvijaju manje sredine i nasa liga ne pije vodu,jer para nema ni Partizan koji je najuspesniji na ovim prostorima.Bolje da 4 kluba prezive nego nijedan jer Srbija je odavno bankrotirala za sve a kamoli za sport.

Aca

pre 9 godina

Po mom mišljenju, ABA ipak diže kvalitet košarke u regionu pa i u Srbiji, ali se ne slažem sa nekim komentarima da nam obezbeđuje 2 predstavnika u EL. Može da se desi ni jedan.

Haos

pre 9 godina

FIBA ima mogućnost uspeha samo privuce najjace klubove Evrope. Trenutno mi ne deluje da su to u stanju. Nisu uspeli ni 2001 godine kada je ULEB bio tek na početku i opet ih je pobedio... Ne kažem da nemaju u FIBA plan, ali busenje ABA lige, a ignorisanje VTB u isto vreme mi govori da nemaju kapaciteta da se suprotstave ULEB na pravi nacin. Ako budu imali paralelno takmicenje onda je velika šansa da ce živeti taman godinu dve dok se ne uvidi besmislenost istog i eto opet ukidanja. Ja sam za jednu jaku Evroligu ko god je organizuje, ali nemam poverenja da je FIBA u stanju da sruši ULEB.

Nolan

pre 9 godina

ULEB je nepogrešiv izbor, zna se gde će stati svi velikani. FIBA Evroliga je prošlost. Stati po bilo koju cenu na stranu ULEB-a i odbraniti ABA ligu koja je bolja od bilo koje nacionalne lige.

smeško

pre 9 godina

kako god bilo mi ćemo opet najgore proći. na čelnicima saveza a i klubova je važna odluka koga odabrati. nemamo prava na grešku, videlo se kako smo prošli pre desetak godina i kako smo tretirani posle toga...

ULEB

pre 9 godina

Na koju stranu da krenemo? Vrlo lako, jednom smo napravili grešku i priklonili se FIBA, ako je opet napravimo ne znam stvarno šta da mislim. ULEB je jača organizacija od FIBA Evrope i ne vidim kako će i na koji način da privole Real, Barsu, Makabi, CSKA i ostale velikane da igraju FIBA Evorligu. Jedino da gurno ogromne pare što je nerealno i neodrživo.

Sobzirom da je Bodiroga otišao da radi u FIBA Evropa opasno smo se primakli da se ponovo pređemo.

zika slika

pre 9 godina

pregazice ih EL ko plitak potok. U danasnjem sportu kljucne reci su novac, marketing i profesionalizacija svih aspekata takmicenja, a tu ih EL sije za 2 koplja, isto kao i ABA nasu ligu

Shadow

pre 9 godina

Nažalost, sve što budu uradili Evropski čelnici košarke, neće sigurno biti zarad boljeg kvaliteta i boljeg takmičenja, već isključivo finansijski aspekt u kojem će naravno male i siromašne države (samim tim i klubovi) ispaštati. Kao što je odavno urađeno sa ligom šampiona u fudbalu gde je danas nemoguće da neki klub iz siromašne zemlje dogura daleko, a kamoli osvoji takmičenje. Nažalost, sve se danas vrti oko novca i to je to...

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Za srpsku košarku postoji samo jedno i ključno pitanje – na koju stranu krenuti? 

Srpskoj kosarci se okrenuti! Dosta vise ove lige koja je obesmislila ostale nacionalne lige.

Srđan

pre 9 godina

Ko god misli da ABA liga nije dobra, da se srpska klupska košarka time slabi, a jačaju hrvatska ili slovenačka, nije u pravu. Pogledajte kako je izgledala nacionalna liga od 1980. do 1990. godine, što je bilo zlatno doba klupske YU košarke. Tih godina od srpskih klubova konkurentni za vrh bili su samo Partizan i Zvezda, i to ne svake godine.
Zna se čiji je ABA projekat, ali interes publike i sponzora u Srbiji se za košarku vratio zbog ABA lige. Mislite da bi novac ušao u klub iz Valjeva da nije ABA? Mislite da bi bilo novca onih godina za Radnički? (To je, istina, potrošeno krajnje kretenski.) Mislite da bi Miško R. ovako projektovao Megu za ligu koja se gleda samo u Srbiji?
U Srbiji ne mogu da budu više od 3 ili 4 košarkaška centra, nikad ih nije ni bilo. Pa jedan Borac iz Čačka koji je bio rasadnik talenata borio se za opstanak u jugoslovenskoj ligi!
Ako se ABA liga ukine, u Srbiji će ostati samo Partizan i Zvezda, a i oni će biti slabiji nego što su sad.
Ekipa iz KSS je frustrirana jer nema kontrolu nad najvažnijim takmičenjem, ali ukidanje ABA lige bilo bi vrlo kontraproduktivno po našu košarku.
Istina, nas se tu vjerovatno ništa neće pitati. Stvari se odlučuju u trouglu ABA-FIBA-ULEB, ali besmisleno je priželjkivati kraj ABA.

Milosh

pre 9 godina

Ja mislim da je vrlo jasno na koju stranu krenuti. Sigurno ne treba podrzati ove iz Evrolige ciji je apsolutno jedini interes zgrnuti sto vise para i po svaku cenu. Tesko moze FIBA biti gora od njih po tom a i po mnogim drugim pitanjima.
ABA liga je vec prica za sebe. Ovo sada kako je, ne valja. Upravo je zbog tog novca marginalizovana uloga kosarke sa Balkana u Evropi. Mislim da to mora da se promeni, pa makar se i vratili potpuno tim nacionalnim takmicenjima ako vec nema drugog resenja.

VLADIMIR

pre 9 godina

Vidim neki dobri POZNAVAOCI kosarke potcenjuju Konstantin iz Nisa Tamis iz Panceva Pa verovatno i Vojvodinu iz Novog sada, Vrsac itd. A pandam im je verovatno: KRKA iz NOVOG MESTA, IGOKEA IZ lAKTASA, Levski iz Sofije, Siroki Brjeg itd da ne nabrajam te kosarkaske GIGANTE. Pa nasa liga sa Zvezdom ,Partiznom MEGOM, METALCEM , Vojvodinom Vrscem FMP, Spartakom Konstantinom ..... Bila bi nba liga u odnosu na aba ligu (sa preostalim klubovima: Olimpija, Cedevita, Cibona, Buducnost + beznacasjna kosarkaska boranija). Zato dragi moji POZNAVAOCI kosarke - cenite vise sebe i okanite se vec jednom one narodne; u tudjeg tatka sladja patka.Pa kad bi nasi napustili ABA ta bi se tvorevina raspala za godinu dve.

goran

pre 9 godina

a partizan su znali da ucjenjuju ako ne igra aba ligu da nece moci da igra euruoligu?????
da li iko moze da peonadje i postavi divcevu konferenxiju za novinare kada se povlacio iz partizana?

rajk

pre 9 godina

Aba liga je odlicna stvar steta sto ne postoji i u fudbalu. Price kako ona unistava nasu kosarku su gluposti eto u fudbalu je nema pa smo sami se unistili. Potrebna je i druga i treca Aba liga gde bi igrali ostali nasi klubovi a nasu ligu pretvoriti u razvojnu ligu i nesto slicno jer drugog smisla nema. Para niko trenutno nema u regionu kriza je pa i za kosarku ali nikad nije ni bilo pa se igrala super kosarka

Stella

pre 9 godina

FIBA nema nikakvu perspektivu. Mi smo svojevremeno napravili krucijalnu gresku kad smo stali na stranu FIBA, umesto da smo usli u ULEB i kroz njega forsirali svoje interese. Ne treba istu gresku praviti ponovo - buducnost je tamo gde su pare, najjaci klubovi i najbogatiji sponzori.

tehnika

pre 9 godina

Ne da Srbin Jugo ligu pa makar jeli travu.
(Bob, 17. februar 2015 10:44)
poenta svega....hrvat,slovenac da imaju sa kim da igraju svoju ligu,ne bi nas ni pogledali (nešto slično je bilo u vaterpolu)

mihajlo

pre 9 godina

Uvek smo bili na strani FIBE, zato nas evroliga i nije puno ni semkala. Da budemo tamo kde imamo A licencu i svoje ljude. Moj izbor Fiba.

dppss

pre 9 godina

Da li Nemci imaju ligu sa Lux., Belgijom? Da li Francuzi igraju sa Špancima, Italijani, Litvanci??? Jedino ovaj Balkan i malograđanština sa Mađarima, Bugarima i drugom boranijom! Dobro se zna ko je potrčao prvi u Goodyear ligu ( tim sa dva imena)

DrMegaDunum

pre 9 godina

Vidim da svi pricaju kako ce Uleb da pobedi Fibu i da ce velikani da stanu uz Uleb, a ja mislim da ce da stanu uz PARE i ko ih daje vise. Tako da nisam bas siguran u pobedu Uleba, ipak Evroliga nije bas toliko profitabilna i zavisi samo od sponzora iz Turske.

kolekg

pre 9 godina

Zasto Srbija ne bi imala 5 klubova u Aba ligi,posto i sa 4 ima najbolji koeficjent.Treba izbrisati gornju granicu za broj klubova iz jedne zemlje.Na taj način bi Srbija mozda imala i 6 klubova u Aba sto bi bilo kao domaca liga pojacana sa jacim klubovima iz regona.

dejan

pre 9 godina

Ok, jasno je svima da nemamo para da razvijemo nasu ligu da u nekim narednim godinama bude po kvalitetu blizu ABA, ali da li to automatski znaci da treba i to malo kapaciteta koje imamo usmerimo u razvoj drugih liga ? Da li drzave clanice EU (ne govorim o tome da li mi treba da tezimo gore vec pomenutoj EU ) ne rade na razvijanju svojih ekonomija jer im je u interesu da sve svoje napore usmere u napredak EU. Koliko se ja secam, kada je osnovana ABA, nasa liga je bila ubedljivo najjaca i najposecenija u regionu i da takodje nije postojala velika zainteresovanost za gomilu duela iskljucujuci npr duele sa Cibonom, a da su takodje samo Partizan i Zvezda bez greske punili svaku halu u kojoj su gostovali. Ne razumem strah da cemo ubiti nasu kosarku ako se okrenemo nasoj kosarci. Necu sada da govorim o nekima koji ovde govore sa podsmehom o npr Kosjericu, Tamisu...Srbija nije samo Beograd, a sport u Srbiji nisu samo Zvezda i Partizan.

crni_redstar

pre 9 godina

zvezda,partizan,metalac,mega,fmp,vojvodiina,konstantin...kad se ovo pogleda mnogo deluje nezanimljivo prvenstvo. jes da je aba prsla,ali opet duplo je jaca od nase lige.

Shadow

pre 9 godina

Ja sam lično uvek za ABA ligu a nikako za nacionalna takmičenja koja su jednostavno preslaba i sa premalo kvalitetnih klubova. To ne važi samo za Srbiju, to važi za sve republike u regionu. Zato i postoji ABA liga, da bi se kvalitet koncentrisao na jednom mestu! A kao što Aca reče u nekom od prethodnih komentara, u EL mogu da učestvuju dva Srpska kluba, ali isto tako ne mora nijedan... Nemaš nikakvu garanciju. Ali to ti je sport! Ako kvalitetom zaslužuješ da igraš EL, ti moraš da budeš među dva najbolja kluba u ABA. To je sport, to je ta draž, time se diže kvalitet. Svako ko je za nacionalna takmičenja, taj mnogo greši... Bila bi liga kao u fudbalu gde se sve svodi na dva kluba... A ostali ne mogu ni da primirišu!

....

pre 9 godina

mogli bi i da preispitaju učešće zvezde poslednje 2 godine u Evroligi....naprasna promena pravila gde prvi iz regularnog dela ne ide u Evroligu (Igokea) i odustajanje Cibone prošle godine ...i naravno davanje LEVSKOM :))) prava da igra kvalifikacije za EL umesto Partizana....

peachwise

pre 9 godina

ABA liga je koliko toliko respektabilno takmicenje kojeg se treba drzati i kroz koje mozemo u EL.

To da kroz nacionalno prvenstvo neko dobije mesto u EL je utopija grobara i Vujosevica koji je nacionalnu ligu uspeo da pretvori u cirkus sa onim sakoima, povlacenjem tima, ucenama igraca oko reprezentacije, kumovskim sudjenjem.

Tesko da bi nasa kosarka napredovala ukoliko bi se igralo samo nacionalno prvenstvo i ako bi imali jednog evroligasa. Jaz izmedju tog tima i ostalih bi bio ogroman i u parama i u kvalitetu (lici na neka prosla vremena). U sustini iza svega i eventualne ponovne podrske Srbije FIBI se krije interes Partizana i nista drugo.

Terenac

pre 9 godina

Strašna je pomisao da postoji dilema izmedju ABA lige koju igraju najbolji timovi u regionu plus Solnok i Levski koji plaćaju to i srpske lige koja se bukvalno igra u salama OŠ, bez ikakve opreme koja je potrebna jednoj hali. Smešne i neosnovane su tvrdnje da ABA uništava našu košarku. Baš suprotno. Ta liga tera naše timove da budu bolji, da održe svoja mesta.
Tvrdnje čoveka koji se potpisuje kao @Divos su razlog zašto uvek srpska košarka i Srbi izvuku deblji kraj. Najgora stvar je što je čovek ubedjen da nacionalne lige koje se finansiraju iz budžeta imaju budućnost za razliku od privatnih liga??? A šta opstaje, nešto što se samo podmiruje ili nešto što zahteva državni novac???
Potrebno je samo setiti se ko je pobedio u tom obračunu 2001. i na čijoj strani su pare i evropski velikani.

Ubiće te romantika, Kure

pre 9 godina

Jasno je da FIBA nema mnogo šansi protiv ULEBA. Da imaju moć i pravo da budu krovna organizacija košarkaškog sporta, gde god se on igrao, i na bilo kom nivo(kao što je FIFA), ne bi im se desilo da početkom veka neko napravi privatno takmičenje. Kasnije kad je ULEB prihvatio da im da neki deo kolača, FIBA je prepustila tradiciju osvojenih trofeja, priznanja itd.
Meni lično smeta što nema više pehara koji su dobijali šampioni Evrope, što igra svako ko skupi keš na gomilu. Nemojmo da gledamo selektivno da je Evrolige samo PAO, CSKA, Real...i te kako je tu bilo raznih London Towers-a, Poljaka, Finaca itd.
Švake godine imamo lakrdiju ko će igrati Euroligu, kao deca kad se posvađaju oko lopte, pa bude puj pike ne važi. Toliko o veličini ABA lige. Liga koja je trebalo da oživi nekad najbolju ligu posle NBA, postala je liga "može da bidne, al' ne mora da znači. ABA liga donosi kvalitet, ali da li je igranje u istoj garant stabilnosti i uspona? Da li postojao danas Hemofarm, da li je Zvezda pre Čovića postala moćniji klub ili otišla u stečaj(iako je potrcala medju prvima.Sagadin)? Gde su evropski prvaci Split, Bosna, Cibona?
Kažu mnogi stali smo na pogrešnu stranu, i treba mudro videti gde imao uticaj. Da tako je. Logika je bila ajmo ka Fibi (Bora Stanković, do 2001. četiri puta svetski prvaci...). I zajebali smo se.
Panatinaikos i Makabi u tom momentu isto se odlučuju za FIBA, i igraju Suproligu, posle prelaze u ULEB, ali oni posle nisu imali tretman kao neki drugi. Jasno je zašto. Hteo sam samo da podsetim da nije sve crno-belo.
p.s. ovo na kraju nema veze sa navijačkim tripom :D

realno

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!
(dex, 17. februar 2015 10:56)

Šta nam je to dobro donela Aba liga ? Pre te lige imao si odličnu našu ligu sa Hemofarmom,Fmp,Zvezdom,Partizanom,Vojvodinom...a sad se sve svodi da dajes Cedeviti ,Olimpiji da imaju sa kim da igraju jer oni nemaju 2 krstena kluba za svoju ligu....ej igra ti Solnok kojem se pred kraj prošle sezone ne dolazi pa otkažu utakmicu,ili Levski ...da ne spominjem onu jednu sezonu sa Makabijem...a o menjanjima pravila tokom sezone po 3 puta,kako odgovara vlasnicima lige,nema smisla ni pričati....uglavnom,gasi ovaj mutant od lige i da se okrenemo našim klubovima i našoj ligi

Zvezda ponos Srbije

pre 9 godina

Nas je u ponor gurnuo Danilović kada je glasao za FIBA umesto ULEB kako bi dobio mesto u upravnom odboru. To je ULEB i zvanično rekao da su vrlo razočarani tim potezom i da će u skladu sa tim biti i odnos prema srpskoj košarci. I tada smo izgubili poštovanje i zbog toga je prvak Srbije izgubio direktno mesto u EL. Čović zadnjih godina pokušava da popravi odnose sa ULEBom ali evo sada opet priče o otcepljenju od Evrolige baš u trenutku kada se uvodi finansijski fer plej koji partizan ne ispunjava i neće moći da igra EL skoro ni po jednom kriterijumu. Vrlo zanimljivo da se baš u tom trenutku javlja ova priča.

Без дилеме: ФИБА

pre 9 godina

Начин на који функционише приватно такмичење Жордија Бартомеу је превазиђен, нефункционалан и финансијски бедан. Европска кошарка мора да се вести у окриље ФИБА јер то је једини начин да поново гледамо регуларно такмичење. Бартомеу и дружина нису оправдали очекивања ни по једном основу!

sasa

pre 9 godina

kakve veze fiba ima sa euroligom?
okupili se burzujski klubovi i pikaju svoj basket.
ta euroliga je dodelila dva mesta aba ligi. fiba tu nema uticaja, ili tacnije, imaju malo vise uticaja na euro ligu nego na nba.
nama niko ne brani da ne igramo aba ligu, samo tada necemo igrati euroligu. prosto.
na nama je odluka da li cemo gledati oly, cska, pao i ostale ili klubove iz norveske i finske.

mare

pre 9 godina

Pa koje su to gluposti, da se ne zna vlastnička stuktura firme ABA Sidro d.o.o.

Evo ovu so vlastnici
Vlastništvo sa 6,67% udjelom imajo :
- KK Partizan, KK Crvena Zvezda, KK Budočnost, KK Zadar, KK Split, KK Cibona,
Vlastništvo sa 20% udjelom imajo
- KK Olimpija, KK Bosna
Vlastništvo sa 3,3% imajo fizična lica
- Lorbek, Lisac, Sagadin, Radič, Miličevič i Bilič.

To je to.

Иван

pre 9 godina

Шта бирати? Теоретски, то је лак одговор: само гледај шта раде Италијани. Жабари имају увек обе опције, у сваком тренутку је неко добар с Русима, а неко са Американцима, што би се рекло. Плус су добро обавештени. Али код нас баш и није тако. Можда ће Партизан због беспарице, а новац је услов за УЛЕБ, први подржати ФИБА, али то је само можда. Ипак, Саша Ђорђевић се јасно определио за домаћу лигу, а против јадранске. С обзиром на то да он по мени представља тренутно владајућу систем (не појединца) у српској кошарци, рекао бих да ћемо у коло са старом, добром ФИБА-ом. Ваљда су он, Бодирога и Томашевић боље обавештени о актуелним збивањима од нас. Не иде џаба Бодибонд у управу ФИБА.

А што се тиче такмичења са Црнокосама: све је то релативно. Ако не буде АБА лиге, многи који у њој играју а нашег су порекла, заиграће лако у Црнокосој, па ће и то бити много јаче такмичење него што је сада. Шта брига играча да ли прелази пут од 150 метара из аутобуса до дворане у Паризу или исту раздаљину од аутобуса до дворане у Крушевцу.

Covke.Kosovo, pametnom dovoljno

pre 9 godina

Dva razloga: Prvi jer kako kaze gospodin ne sme da otkrije vlasnike lige jer boga putaj ko stoji iza toga a pritom zvezda bojkotuje ovu ligu. Drugi razlog je sto uporno govorimo Lopovi iz evrolige itd. Pa ajde onda da napustimo te lopove.

Božić

pre 9 godina

Turkish Euroligue je budućnost klupske košarke. Cilj je da se zatvori po principu NBA. Jedino za šta se vredi boriti su dva mesta za Crvenu Zvezdu i partizan. Sav talenat bi trebalo da se usmeri u ta dva kluba. Zaboravite ABA i srpsku ligu.

role

pre 9 godina

Samo lud covjek moze pomisliti da ce najbolji klubovi Evrolige preci pod okrilje FIBE.Zasto su je onda uopste napustali!?Napustili su je da bi zaradili vise para i ne vidim razlog zasto bi opet isli pod skute posrednika koji ce ih opet gulit finansijski.Ovaj dio oko prednosti nacionalnih liga u odnosu na regionalnu je sega..mozda ce se odnositi na tu neku FIBINu Evroligu, koja ce po kvalitetu biti na nivou Ljetnih igara mjesnih zajednica.
Naravno, ABA ga je generalno ugasila, jer ce ovi iz ULEBa praviti neku poluovrenu ligu bogatih i nas iz regiona nikada tamo nece primiti.Naravno, to se kosi sa svim postulatima sporta i sportskog vitestva ali to je neka druga tema.

Divos

pre 9 godina

Видећемо како ће ићи ова прича у вези могућег сукоба ФИБЕ и УЛЕБ-а.
У Европи опет перспективу имају само националне лиге, приватне лиге сигурно не. Тако ће и ова приватна лига коју неки зову погрешно регионалном потрајати дог буде профита или интереса оних који руководе лигом.
Реално, квалитетом слаби, губи рејтинг у Европи, тренутно је по снази 8. у Европи (за поређење српска ЈУБА лига пре уласка у ову АБА причу 2004-е беше 4 или 5. по снази у Европи), пад квалитета АБА ће се наставити, и ако настави рецимо да јача као задњих година румнуска лига (коју многи овде потцењују) ће за 3-4 године бити по снази испред АБА.
Иако су српске екипе 12 година у овој приватној лиги апсолутно доминантне, за српску кошарку од ове лиге никакве користи није било, али јесте пуно штете.
Сада је ситуација осетљива, ваља пажљиво пратити развој ситуације, проценити да ли српски клубови уопште имају шанси да обезбеде потребне буџете који ће се временом тражити у некој УЛЕБ-овој ЕЛ "богатих", која би требала бити пандам НБА, а код коначних одлука водиља мора бити, не краткорочни интерес 1 или 2 клуба, него дугорочни интерес српске кошарке

boki

pre 9 godina

FIBA prosto ne moze da se sad nosi sa ULEB-om.2000 kad je FIBA bila jaka i glavna, ULEB koji je bio u nastanku i povoju,im je uzeo klupska takmicenja.Mi smo tad napravili gresku,koja se moze i oprostiti jer ko je mogao ocekivati da ce FIBA tad da izgubi u tom duelu.Sad FIBA ovakva kakva je slaba,i ULEB koji sve ima,od novca,nagrada,sponzora,organizacije klupskih takmicenja,podrske najvecih klubova,bilo bi glupo da sad podrzimo FIBU.Ali kakvi smo blesavi sve je moguce.FIBA prosto ovim pokusajem,pisa uz vetar.Ovo sto pokusavaju je po meni smesno,ali dobro,vazno je da supci udaraju uvek preko nasih ledja i regiona.A ULEB ako mu je cef povecace prvu fazu na 32 kluba,a ABA ligi moze da da 3+1 ucesnika u EL.Prosto.

врабац у руци или голуб на грани

pre 9 godina

Preko Abe 2 nasa tima mogu u Evroligu, a preko domacice bi mogao samo jedan u Fibinu.
(Euforija, 17. februar 2015 10:42)

Видим да си коментар писао у еуфорији. Да си био трезвен не би написао ову глупост. Преко домаће лиге имали бисмо сигурног представника у Евролиги. Преко АБА лиге то није случај. Сети се прошле године.

У сваком случају ово је сукоб ФИБЕ и УЛЕБ-а. Може да се деси да АБА буде колатерална штета.

Roots natty roots

pre 9 godina

ABA liga je ugušila srpsku košarku, tako da sada imamo samo 4 kluba koja nešto igraju, dok nam se KLS liga svela na čistu formalnost. Svi bi ste vi da budete tolili stručnjaci i da se prepucavate za glasove ovde, ja samo govorim činjenice. Nije podizanje kvaliteta klubova dovođenje par amerikanaca i drugih internacionalaca, i onda kao igramo nešto, titule, čuda... Najviše ispaštaju mladi igrači jer se jednostavno mnogo sporije razvijaju, jer nam je liga takva kakva je.

dex

pre 9 godina

@realno

Pre ABA lige, nas sampion je gubio po 30 razlike od Solea. Dolaskom kvalitetnih utakmica, i nasi timovi su ojacali. Ne znam koliko su to Vojvodina i Hemofarm bili jaki kad Partizanova titula nije dolazila u pitanje.

Kriik

pre 9 godina

Par stvari.. aba podigla kvalitet KKP? Koliko je KKPartizan podigao kvalitet lige?
Sta ce nam privatna takmicenja? Djordi, Lisac, Sagadin??? Vlasnici liga? Ma daaajte. Fiba je bila staromodna (Bora) I pametnjakovic privatizuje evropsku kosarku?

lolek

pre 9 godina

Zasto bi jedna organizacija polagala monopolsko pravo na ceo sport u celom svetu? Ista prica za fudbal i ostale sportove. Znaci, ako se meni igraju klikeri, ne priznaje mi se da mogu da igram sem ukoliko mi klikeraska asocijacija ne odobri. Sta je sledece po njihovom planu? Da se proglasi ilegalnim svako igranje kosarke ili namestanje kosa iza kuce sem ako nisi platio licencu? Ovi zive u starom svetu iz 70-ih koji se vec promenio u drugim ekonomskim oblastima jos u 90-im. Predvidjam slicnu situaciju u fudbalu vec za 10-ak godina. Nazalost, za malu Srbiju, kao ni za ostale malene susede, nema mnogo mesta u novom svetu. Zato izaberite sebi neki od jacih klubova za koji cete navijati u Evroligi i Ligi Sampiona izdanje 2025 jer se to takmicenje vise nece igrati po nasim krajevima.

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Za srpsku košarku postoji samo jedno i ključno pitanje – na koju stranu krenuti? 

Srpskoj kosarci se okrenuti! Dosta vise ove lige koja je obesmislila ostale nacionalne lige.

Milosh

pre 9 godina

Ja mislim da je vrlo jasno na koju stranu krenuti. Sigurno ne treba podrzati ove iz Evrolige ciji je apsolutno jedini interes zgrnuti sto vise para i po svaku cenu. Tesko moze FIBA biti gora od njih po tom a i po mnogim drugim pitanjima.
ABA liga je vec prica za sebe. Ovo sada kako je, ne valja. Upravo je zbog tog novca marginalizovana uloga kosarke sa Balkana u Evropi. Mislim da to mora da se promeni, pa makar se i vratili potpuno tim nacionalnim takmicenjima ako vec nema drugog resenja.

provincija

pre 9 godina

Kakva god i cija god, ABA liga je podigla kvalitet nase kosarke.
Ovako bi se sve svelo na finale plej ofa i celogodisnje prepucavanje Covica i Vujosevica.

dppss

pre 9 godina

Da li Nemci imaju ligu sa Lux., Belgijom? Da li Francuzi igraju sa Špancima, Italijani, Litvanci??? Jedino ovaj Balkan i malograđanština sa Mađarima, Bugarima i drugom boranijom! Dobro se zna ko je potrčao prvi u Goodyear ligu ( tim sa dva imena)

VLADIMIR

pre 9 godina

Vidim neki dobri POZNAVAOCI kosarke potcenjuju Konstantin iz Nisa Tamis iz Panceva Pa verovatno i Vojvodinu iz Novog sada, Vrsac itd. A pandam im je verovatno: KRKA iz NOVOG MESTA, IGOKEA IZ lAKTASA, Levski iz Sofije, Siroki Brjeg itd da ne nabrajam te kosarkaske GIGANTE. Pa nasa liga sa Zvezdom ,Partiznom MEGOM, METALCEM , Vojvodinom Vrscem FMP, Spartakom Konstantinom ..... Bila bi nba liga u odnosu na aba ligu (sa preostalim klubovima: Olimpija, Cedevita, Cibona, Buducnost + beznacasjna kosarkaska boranija). Zato dragi moji POZNAVAOCI kosarke - cenite vise sebe i okanite se vec jednom one narodne; u tudjeg tatka sladja patka.Pa kad bi nasi napustili ABA ta bi se tvorevina raspala za godinu dve.

dex

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!

Иван

pre 9 godina

Шта бирати? Теоретски, то је лак одговор: само гледај шта раде Италијани. Жабари имају увек обе опције, у сваком тренутку је неко добар с Русима, а неко са Американцима, што би се рекло. Плус су добро обавештени. Али код нас баш и није тако. Можда ће Партизан због беспарице, а новац је услов за УЛЕБ, први подржати ФИБА, али то је само можда. Ипак, Саша Ђорђевић се јасно определио за домаћу лигу, а против јадранске. С обзиром на то да он по мени представља тренутно владајућу систем (не појединца) у српској кошарци, рекао бих да ћемо у коло са старом, добром ФИБА-ом. Ваљда су он, Бодирога и Томашевић боље обавештени о актуелним збивањима од нас. Не иде џаба Бодибонд у управу ФИБА.

А што се тиче такмичења са Црнокосама: све је то релативно. Ако не буде АБА лиге, многи који у њој играју а нашег су порекла, заиграће лако у Црнокосој, па ће и то бити много јаче такмичење него што је сада. Шта брига играча да ли прелази пут од 150 метара из аутобуса до дворане у Паризу или исту раздаљину од аутобуса до дворане у Крушевцу.

Zvezda ponos Srbije

pre 9 godina

Nas je u ponor gurnuo Danilović kada je glasao za FIBA umesto ULEB kako bi dobio mesto u upravnom odboru. To je ULEB i zvanično rekao da su vrlo razočarani tim potezom i da će u skladu sa tim biti i odnos prema srpskoj košarci. I tada smo izgubili poštovanje i zbog toga je prvak Srbije izgubio direktno mesto u EL. Čović zadnjih godina pokušava da popravi odnose sa ULEBom ali evo sada opet priče o otcepljenju od Evrolige baš u trenutku kada se uvodi finansijski fer plej koji partizan ne ispunjava i neće moći da igra EL skoro ni po jednom kriterijumu. Vrlo zanimljivo da se baš u tom trenutku javlja ova priča.

bum tras

pre 9 godina

Uzivacemo dok igramo sa crnokosom i konstantinom. ok nasa liga je zakon,ali ad ce ljudi shvatiti da mi kao zemlja nemamo finansije za jaku nasu ligu.

crni_redstar

pre 9 godina

zvezda,partizan,metalac,mega,fmp,vojvodiina,konstantin...kad se ovo pogleda mnogo deluje nezanimljivo prvenstvo. jes da je aba prsla,ali opet duplo je jaca od nase lige.

peachwise

pre 9 godina

ABA liga je koliko toliko respektabilno takmicenje kojeg se treba drzati i kroz koje mozemo u EL.

To da kroz nacionalno prvenstvo neko dobije mesto u EL je utopija grobara i Vujosevica koji je nacionalnu ligu uspeo da pretvori u cirkus sa onim sakoima, povlacenjem tima, ucenama igraca oko reprezentacije, kumovskim sudjenjem.

Tesko da bi nasa kosarka napredovala ukoliko bi se igralo samo nacionalno prvenstvo i ako bi imali jednog evroligasa. Jaz izmedju tog tima i ostalih bi bio ogroman i u parama i u kvalitetu (lici na neka prosla vremena). U sustini iza svega i eventualne ponovne podrske Srbije FIBI se krije interes Partizana i nista drugo.

Navijac iz fotelje

pre 9 godina

Ko bi igrao takmicenje pod patronatom FIBA.Prvaci Ceske,Slovacke,Farskih ostrva, Danske, Norveske. Sigurno nece Real, Barsa,OLY,PAO, CSKA

Krtica

pre 9 godina

Ova košarka postaje pravo smiješan sport.Postat će kao boks,milijon organizacija i svaka tumači svoja pravila... Onda recite da je rukomet i EHF neozbiljan.

realno

pre 9 godina

Jedva cekam da izadjemo iz ABA lige i da umesto protiv Cibone, Olimpije, Buducnosti, Cedevite igramo sa Kosjericem, Konstantinom, Tamisom... Pa onda spektakl u FIBA EL dueli sa gigantima iz Norveske, Finske, Austrije, a ne sa nekim CSKA. Realom, Barsom, Olimpijakosom... Ziv je Saporta kup, umro nije!
(dex, 17. februar 2015 10:56)

Šta nam je to dobro donela Aba liga ? Pre te lige imao si odličnu našu ligu sa Hemofarmom,Fmp,Zvezdom,Partizanom,Vojvodinom...a sad se sve svodi da dajes Cedeviti ,Olimpiji da imaju sa kim da igraju jer oni nemaju 2 krstena kluba za svoju ligu....ej igra ti Solnok kojem se pred kraj prošle sezone ne dolazi pa otkažu utakmicu,ili Levski ...da ne spominjem onu jednu sezonu sa Makabijem...a o menjanjima pravila tokom sezone po 3 puta,kako odgovara vlasnicima lige,nema smisla ni pričati....uglavnom,gasi ovaj mutant od lige i da se okrenemo našim klubovima i našoj ligi

....

pre 9 godina

mogli bi i da preispitaju učešće zvezde poslednje 2 godine u Evroligi....naprasna promena pravila gde prvi iz regularnog dela ne ide u Evroligu (Igokea) i odustajanje Cibone prošle godine ...i naravno davanje LEVSKOM :))) prava da igra kvalifikacije za EL umesto Partizana....

Vlad Rad

pre 9 godina

Nije mi jasna ova priča u našim medijima poslednjih nedelja. Valjda je odavno jasno da je Fiba izgubila bitku, da se Uleb pita za klupsku košarku i da će Evroliga ostati ovakva i narednih godina. Da li je to dobro, ne komentarisem, ali je činjenica. I za nas je bolje da se ništa ne menja, jer ovako imamo šansu za čak dva tima u najjačen klupskom takmičenju u Evropi, a plašim se da bi svaka promena bila loša za našu košarku.

Nolan

pre 9 godina

ULEB je nepogrešiv izbor, zna se gde će stati svi velikani. FIBA Evroliga je prošlost. Stati po bilo koju cenu na stranu ULEB-a i odbraniti ABA ligu koja je bolja od bilo koje nacionalne lige.

Roots natty roots

pre 9 godina

ABA liga je ugušila srpsku košarku, tako da sada imamo samo 4 kluba koja nešto igraju, dok nam se KLS liga svela na čistu formalnost. Svi bi ste vi da budete tolili stručnjaci i da se prepucavate za glasove ovde, ja samo govorim činjenice. Nije podizanje kvaliteta klubova dovođenje par amerikanaca i drugih internacionalaca, i onda kao igramo nešto, titule, čuda... Najviše ispaštaju mladi igrači jer se jednostavno mnogo sporije razvijaju, jer nam je liga takva kakva je.

врабац у руци или голуб на грани

pre 9 godina

Preko Abe 2 nasa tima mogu u Evroligu, a preko domacice bi mogao samo jedan u Fibinu.
(Euforija, 17. februar 2015 10:42)

Видим да си коментар писао у еуфорији. Да си био трезвен не би написао ову глупост. Преко домаће лиге имали бисмо сигурног представника у Евролиги. Преко АБА лиге то није случај. Сети се прошле године.

У сваком случају ово је сукоб ФИБЕ и УЛЕБ-а. Може да се деси да АБА буде колатерална штета.

Divos

pre 9 godina

Видећемо како ће ићи ова прича у вези могућег сукоба ФИБЕ и УЛЕБ-а.
У Европи опет перспективу имају само националне лиге, приватне лиге сигурно не. Тако ће и ова приватна лига коју неки зову погрешно регионалном потрајати дог буде профита или интереса оних који руководе лигом.
Реално, квалитетом слаби, губи рејтинг у Европи, тренутно је по снази 8. у Европи (за поређење српска ЈУБА лига пре уласка у ову АБА причу 2004-е беше 4 или 5. по снази у Европи), пад квалитета АБА ће се наставити, и ако настави рецимо да јача као задњих година румнуска лига (коју многи овде потцењују) ће за 3-4 године бити по снази испред АБА.
Иако су српске екипе 12 година у овој приватној лиги апсолутно доминантне, за српску кошарку од ове лиге никакве користи није било, али јесте пуно штете.
Сада је ситуација осетљива, ваља пажљиво пратити развој ситуације, проценити да ли српски клубови уопште имају шанси да обезбеде потребне буџете који ће се временом тражити у некој УЛЕБ-овој ЕЛ "богатих", која би требала бити пандам НБА, а код коначних одлука водиља мора бити, не краткорочни интерес 1 или 2 клуба, него дугорочни интерес српске кошарке

Aca

pre 9 godina

Po mom mišljenju, ABA ipak diže kvalitet košarke u regionu pa i u Srbiji, ali se ne slažem sa nekim komentarima da nam obezbeđuje 2 predstavnika u EL. Može da se desi ni jedan.

Srđan

pre 9 godina

Ko god misli da ABA liga nije dobra, da se srpska klupska košarka time slabi, a jačaju hrvatska ili slovenačka, nije u pravu. Pogledajte kako je izgledala nacionalna liga od 1980. do 1990. godine, što je bilo zlatno doba klupske YU košarke. Tih godina od srpskih klubova konkurentni za vrh bili su samo Partizan i Zvezda, i to ne svake godine.
Zna se čiji je ABA projekat, ali interes publike i sponzora u Srbiji se za košarku vratio zbog ABA lige. Mislite da bi novac ušao u klub iz Valjeva da nije ABA? Mislite da bi bilo novca onih godina za Radnički? (To je, istina, potrošeno krajnje kretenski.) Mislite da bi Miško R. ovako projektovao Megu za ligu koja se gleda samo u Srbiji?
U Srbiji ne mogu da budu više od 3 ili 4 košarkaška centra, nikad ih nije ni bilo. Pa jedan Borac iz Čačka koji je bio rasadnik talenata borio se za opstanak u jugoslovenskoj ligi!
Ako se ABA liga ukine, u Srbiji će ostati samo Partizan i Zvezda, a i oni će biti slabiji nego što su sad.
Ekipa iz KSS je frustrirana jer nema kontrolu nad najvažnijim takmičenjem, ali ukidanje ABA lige bilo bi vrlo kontraproduktivno po našu košarku.
Istina, nas se tu vjerovatno ništa neće pitati. Stvari se odlučuju u trouglu ABA-FIBA-ULEB, ali besmisleno je priželjkivati kraj ABA.

dejan

pre 9 godina

Ok, jasno je svima da nemamo para da razvijemo nasu ligu da u nekim narednim godinama bude po kvalitetu blizu ABA, ali da li to automatski znaci da treba i to malo kapaciteta koje imamo usmerimo u razvoj drugih liga ? Da li drzave clanice EU (ne govorim o tome da li mi treba da tezimo gore vec pomenutoj EU ) ne rade na razvijanju svojih ekonomija jer im je u interesu da sve svoje napore usmere u napredak EU. Koliko se ja secam, kada je osnovana ABA, nasa liga je bila ubedljivo najjaca i najposecenija u regionu i da takodje nije postojala velika zainteresovanost za gomilu duela iskljucujuci npr duele sa Cibonom, a da su takodje samo Partizan i Zvezda bez greske punili svaku halu u kojoj su gostovali. Ne razumem strah da cemo ubiti nasu kosarku ako se okrenemo nasoj kosarci. Necu sada da govorim o nekima koji ovde govore sa podsmehom o npr Kosjericu, Tamisu...Srbija nije samo Beograd, a sport u Srbiji nisu samo Zvezda i Partizan.

lolek

pre 9 godina

Zasto bi jedna organizacija polagala monopolsko pravo na ceo sport u celom svetu? Ista prica za fudbal i ostale sportove. Znaci, ako se meni igraju klikeri, ne priznaje mi se da mogu da igram sem ukoliko mi klikeraska asocijacija ne odobri. Sta je sledece po njihovom planu? Da se proglasi ilegalnim svako igranje kosarke ili namestanje kosa iza kuce sem ako nisi platio licencu? Ovi zive u starom svetu iz 70-ih koji se vec promenio u drugim ekonomskim oblastima jos u 90-im. Predvidjam slicnu situaciju u fudbalu vec za 10-ak godina. Nazalost, za malu Srbiju, kao ni za ostale malene susede, nema mnogo mesta u novom svetu. Zato izaberite sebi neki od jacih klubova za koji cete navijati u Evroligi i Ligi Sampiona izdanje 2025 jer se to takmicenje vise nece igrati po nasim krajevima.

Без дилеме: ФИБА

pre 9 godina

Начин на који функционише приватно такмичење Жордија Бартомеу је превазиђен, нефункционалан и финансијски бедан. Европска кошарка мора да се вести у окриље ФИБА јер то је једини начин да поново гледамо регуларно такмичење. Бартомеу и дружина нису оправдали очекивања ни по једном основу!

GSM

pre 9 godina

Za sada ne treba raditi ništa. Ništa se neće rešiti već u martu, pritisak FIBA će tek da se povećava. Ukoliko se izborimo za 2 predstavnika u EL, a sve vodi ka tome za sada, treba pustiti Bartomeua da se bakće sa FIBA, da nam se ne ponovi scenario sa početka veka. Bez Španaca(koji će sigurno tražiti velike ustupke jer njima trenutna situacija najviše odgovara), Grčkih rivala i CSKA svaki pokušaj FIBA je osuđen na propast, a Turci će naravno uz ULEB- da ne bude da su bacili tolike milione bezveze. Kao što se može videti na kraju krajeva naš prostor za manevrisanje uopšte nije toliko veliki, mada bi u FIBI sigurno imali mnogo bolji tretman, nebi nam naplaćivali ubistvo našeg navijača, a Bodiroga bi se založio sigurno za bolju poziciju naših ekipa.

Haos

pre 9 godina

FIBA ima mogućnost uspeha samo privuce najjace klubove Evrope. Trenutno mi ne deluje da su to u stanju. Nisu uspeli ni 2001 godine kada je ULEB bio tek na početku i opet ih je pobedio... Ne kažem da nemaju u FIBA plan, ali busenje ABA lige, a ignorisanje VTB u isto vreme mi govori da nemaju kapaciteta da se suprotstave ULEB na pravi nacin. Ako budu imali paralelno takmicenje onda je velika šansa da ce živeti taman godinu dve dok se ne uvidi besmislenost istog i eto opet ukidanja. Ja sam za jednu jaku Evroligu ko god je organizuje, ali nemam poverenja da je FIBA u stanju da sruši ULEB.

Kolubarac

pre 9 godina

ABA liga je cerka Eurolige i to je jasno kao dan.Ako padne EL pasce i ABA a to se nece skoro desiti.Nemoze FIBA da spava zimski san 10g i kad se probudi kaze,ok od danas smo mi glavni.Lepo nek plate Spancima 100 milki evra sto su se setili i sto vode EL 15g i to vrlo uspesno i zdravo.Te pare nemaju i ne daju.Srpski klubovi bar ova cetiri jedinu perspektivu imaju u regionu.Te price da se razvijaju manje sredine i nasa liga ne pije vodu,jer para nema ni Partizan koji je najuspesniji na ovim prostorima.Bolje da 4 kluba prezive nego nijedan jer Srbija je odavno bankrotirala za sve a kamoli za sport.

mihajlo

pre 9 godina

Uvek smo bili na strani FIBE, zato nas evroliga i nije puno ni semkala. Da budemo tamo kde imamo A licencu i svoje ljude. Moj izbor Fiba.

dex

pre 9 godina

@realno

Pre ABA lige, nas sampion je gubio po 30 razlike od Solea. Dolaskom kvalitetnih utakmica, i nasi timovi su ojacali. Ne znam koliko su to Vojvodina i Hemofarm bili jaki kad Partizanova titula nije dolazila u pitanje.

goran

pre 9 godina

a partizan su znali da ucjenjuju ako ne igra aba ligu da nece moci da igra euruoligu?????
da li iko moze da peonadje i postavi divcevu konferenxiju za novinare kada se povlacio iz partizana?

Božić

pre 9 godina

Turkish Euroligue je budućnost klupske košarke. Cilj je da se zatvori po principu NBA. Jedino za šta se vredi boriti su dva mesta za Crvenu Zvezdu i partizan. Sav talenat bi trebalo da se usmeri u ta dva kluba. Zaboravite ABA i srpsku ligu.

ULEB

pre 9 godina

Na koju stranu da krenemo? Vrlo lako, jednom smo napravili grešku i priklonili se FIBA, ako je opet napravimo ne znam stvarno šta da mislim. ULEB je jača organizacija od FIBA Evrope i ne vidim kako će i na koji način da privole Real, Barsu, Makabi, CSKA i ostale velikane da igraju FIBA Evorligu. Jedino da gurno ogromne pare što je nerealno i neodrživo.

Sobzirom da je Bodiroga otišao da radi u FIBA Evropa opasno smo se primakli da se ponovo pređemo.

Terenac

pre 9 godina

Strašna je pomisao da postoji dilema izmedju ABA lige koju igraju najbolji timovi u regionu plus Solnok i Levski koji plaćaju to i srpske lige koja se bukvalno igra u salama OŠ, bez ikakve opreme koja je potrebna jednoj hali. Smešne i neosnovane su tvrdnje da ABA uništava našu košarku. Baš suprotno. Ta liga tera naše timove da budu bolji, da održe svoja mesta.
Tvrdnje čoveka koji se potpisuje kao @Divos su razlog zašto uvek srpska košarka i Srbi izvuku deblji kraj. Najgora stvar je što je čovek ubedjen da nacionalne lige koje se finansiraju iz budžeta imaju budućnost za razliku od privatnih liga??? A šta opstaje, nešto što se samo podmiruje ili nešto što zahteva državni novac???
Potrebno je samo setiti se ko je pobedio u tom obračunu 2001. i na čijoj strani su pare i evropski velikani.

smeško

pre 9 godina

kako god bilo mi ćemo opet najgore proći. na čelnicima saveza a i klubova je važna odluka koga odabrati. nemamo prava na grešku, videlo se kako smo prošli pre desetak godina i kako smo tretirani posle toga...

Covke.Kosovo, pametnom dovoljno

pre 9 godina

Dva razloga: Prvi jer kako kaze gospodin ne sme da otkrije vlasnike lige jer boga putaj ko stoji iza toga a pritom zvezda bojkotuje ovu ligu. Drugi razlog je sto uporno govorimo Lopovi iz evrolige itd. Pa ajde onda da napustimo te lopove.

zika slika

pre 9 godina

pregazice ih EL ko plitak potok. U danasnjem sportu kljucne reci su novac, marketing i profesionalizacija svih aspekata takmicenja, a tu ih EL sije za 2 koplja, isto kao i ABA nasu ligu

Stella

pre 9 godina

FIBA nema nikakvu perspektivu. Mi smo svojevremeno napravili krucijalnu gresku kad smo stali na stranu FIBA, umesto da smo usli u ULEB i kroz njega forsirali svoje interese. Ne treba istu gresku praviti ponovo - buducnost je tamo gde su pare, najjaci klubovi i najbogatiji sponzori.

Shadow

pre 9 godina

Ja sam lično uvek za ABA ligu a nikako za nacionalna takmičenja koja su jednostavno preslaba i sa premalo kvalitetnih klubova. To ne važi samo za Srbiju, to važi za sve republike u regionu. Zato i postoji ABA liga, da bi se kvalitet koncentrisao na jednom mestu! A kao što Aca reče u nekom od prethodnih komentara, u EL mogu da učestvuju dva Srpska kluba, ali isto tako ne mora nijedan... Nemaš nikakvu garanciju. Ali to ti je sport! Ako kvalitetom zaslužuješ da igraš EL, ti moraš da budeš među dva najbolja kluba u ABA. To je sport, to je ta draž, time se diže kvalitet. Svako ko je za nacionalna takmičenja, taj mnogo greši... Bila bi liga kao u fudbalu gde se sve svodi na dva kluba... A ostali ne mogu ni da primirišu!

DrMegaDunum

pre 9 godina

Vidim da svi pricaju kako ce Uleb da pobedi Fibu i da ce velikani da stanu uz Uleb, a ja mislim da ce da stanu uz PARE i ko ih daje vise. Tako da nisam bas siguran u pobedu Uleba, ipak Evroliga nije bas toliko profitabilna i zavisi samo od sponzora iz Turske.

mik

pre 9 godina

Vidim da se ovde potencira sukob FIBA-ABA,što nema veze sa mozgom. Glavni sukob je ULEB-FIBA,gde je ABA sitni igrač koji se ne pita uopšte. E sada,ULEB kontroliše klubsku košarku u Evropi u potpunosti,a FIBA ne može da se pomiri sa tim jer se njen uticaj sveo samo na reprezentacije. Po mom mišljenju ULEB je nedodirljiv jer ima potpunu podršku svih najvećih klubova i svih jakih liga sa područja Evrope,tako da FIBA to ne može mnogo da uradi. A što je još zanimljivo,ULEB ima veliku podršku NBA lige,koja je slična ULEBu,samo sa one strane Atlantika. Sve u svemu FIBA hoće novu "podelu karata",a ULEB neće da popusti i da da deo svojih ovlašćenja FIBAi. Jedino što FIBA može da uradi je da vrši pritisak na sudije i igrače,ali mislim da je sudijama milije da sude za veću lovu EL,nego da ih FIBA ucenjuje učešćem na SP i OI. Što se igrača tiče,oni će biti uz klubove(ULEB) jer klubovi su ti koji ih plaćaju.

sasa

pre 9 godina

kakve veze fiba ima sa euroligom?
okupili se burzujski klubovi i pikaju svoj basket.
ta euroliga je dodelila dva mesta aba ligi. fiba tu nema uticaja, ili tacnije, imaju malo vise uticaja na euro ligu nego na nba.
nama niko ne brani da ne igramo aba ligu, samo tada necemo igrati euroligu. prosto.
na nama je odluka da li cemo gledati oly, cska, pao i ostale ili klubove iz norveske i finske.

role

pre 9 godina

Samo lud covjek moze pomisliti da ce najbolji klubovi Evrolige preci pod okrilje FIBE.Zasto su je onda uopste napustali!?Napustili su je da bi zaradili vise para i ne vidim razlog zasto bi opet isli pod skute posrednika koji ce ih opet gulit finansijski.Ovaj dio oko prednosti nacionalnih liga u odnosu na regionalnu je sega..mozda ce se odnositi na tu neku FIBINu Evroligu, koja ce po kvalitetu biti na nivou Ljetnih igara mjesnih zajednica.
Naravno, ABA ga je generalno ugasila, jer ce ovi iz ULEBa praviti neku poluovrenu ligu bogatih i nas iz regiona nikada tamo nece primiti.Naravno, to se kosi sa svim postulatima sporta i sportskog vitestva ali to je neka druga tema.

boki

pre 9 godina

FIBA prosto ne moze da se sad nosi sa ULEB-om.2000 kad je FIBA bila jaka i glavna, ULEB koji je bio u nastanku i povoju,im je uzeo klupska takmicenja.Mi smo tad napravili gresku,koja se moze i oprostiti jer ko je mogao ocekivati da ce FIBA tad da izgubi u tom duelu.Sad FIBA ovakva kakva je slaba,i ULEB koji sve ima,od novca,nagrada,sponzora,organizacije klupskih takmicenja,podrske najvecih klubova,bilo bi glupo da sad podrzimo FIBU.Ali kakvi smo blesavi sve je moguce.FIBA prosto ovim pokusajem,pisa uz vetar.Ovo sto pokusavaju je po meni smesno,ali dobro,vazno je da supci udaraju uvek preko nasih ledja i regiona.A ULEB ako mu je cef povecace prvu fazu na 32 kluba,a ABA ligi moze da da 3+1 ucesnika u EL.Prosto.

rajk

pre 9 godina

Aba liga je odlicna stvar steta sto ne postoji i u fudbalu. Price kako ona unistava nasu kosarku su gluposti eto u fudbalu je nema pa smo sami se unistili. Potrebna je i druga i treca Aba liga gde bi igrali ostali nasi klubovi a nasu ligu pretvoriti u razvojnu ligu i nesto slicno jer drugog smisla nema. Para niko trenutno nema u regionu kriza je pa i za kosarku ali nikad nije ni bilo pa se igrala super kosarka

kolekg

pre 9 godina

Zasto Srbija ne bi imala 5 klubova u Aba ligi,posto i sa 4 ima najbolji koeficjent.Treba izbrisati gornju granicu za broj klubova iz jedne zemlje.Na taj način bi Srbija mozda imala i 6 klubova u Aba sto bi bilo kao domaca liga pojacana sa jacim klubovima iz regona.

Kriik

pre 9 godina

Par stvari.. aba podigla kvalitet KKP? Koliko je KKPartizan podigao kvalitet lige?
Sta ce nam privatna takmicenja? Djordi, Lisac, Sagadin??? Vlasnici liga? Ma daaajte. Fiba je bila staromodna (Bora) I pametnjakovic privatizuje evropsku kosarku?

mare

pre 9 godina

Pa koje su to gluposti, da se ne zna vlastnička stuktura firme ABA Sidro d.o.o.

Evo ovu so vlastnici
Vlastništvo sa 6,67% udjelom imajo :
- KK Partizan, KK Crvena Zvezda, KK Budočnost, KK Zadar, KK Split, KK Cibona,
Vlastništvo sa 20% udjelom imajo
- KK Olimpija, KK Bosna
Vlastništvo sa 3,3% imajo fizična lica
- Lorbek, Lisac, Sagadin, Radič, Miličevič i Bilič.

To je to.

Ubiće te romantika, Kure

pre 9 godina

Jasno je da FIBA nema mnogo šansi protiv ULEBA. Da imaju moć i pravo da budu krovna organizacija košarkaškog sporta, gde god se on igrao, i na bilo kom nivo(kao što je FIFA), ne bi im se desilo da početkom veka neko napravi privatno takmičenje. Kasnije kad je ULEB prihvatio da im da neki deo kolača, FIBA je prepustila tradiciju osvojenih trofeja, priznanja itd.
Meni lično smeta što nema više pehara koji su dobijali šampioni Evrope, što igra svako ko skupi keš na gomilu. Nemojmo da gledamo selektivno da je Evrolige samo PAO, CSKA, Real...i te kako je tu bilo raznih London Towers-a, Poljaka, Finaca itd.
Švake godine imamo lakrdiju ko će igrati Euroligu, kao deca kad se posvađaju oko lopte, pa bude puj pike ne važi. Toliko o veličini ABA lige. Liga koja je trebalo da oživi nekad najbolju ligu posle NBA, postala je liga "može da bidne, al' ne mora da znači. ABA liga donosi kvalitet, ali da li je igranje u istoj garant stabilnosti i uspona? Da li postojao danas Hemofarm, da li je Zvezda pre Čovića postala moćniji klub ili otišla u stečaj(iako je potrcala medju prvima.Sagadin)? Gde su evropski prvaci Split, Bosna, Cibona?
Kažu mnogi stali smo na pogrešnu stranu, i treba mudro videti gde imao uticaj. Da tako je. Logika je bila ajmo ka Fibi (Bora Stanković, do 2001. četiri puta svetski prvaci...). I zajebali smo se.
Panatinaikos i Makabi u tom momentu isto se odlučuju za FIBA, i igraju Suproligu, posle prelaze u ULEB, ali oni posle nisu imali tretman kao neki drugi. Jasno je zašto. Hteo sam samo da podsetim da nije sve crno-belo.
p.s. ovo na kraju nema veze sa navijačkim tripom :D

Shadow

pre 9 godina

Nažalost, sve što budu uradili Evropski čelnici košarke, neće sigurno biti zarad boljeg kvaliteta i boljeg takmičenja, već isključivo finansijski aspekt u kojem će naravno male i siromašne države (samim tim i klubovi) ispaštati. Kao što je odavno urađeno sa ligom šampiona u fudbalu gde je danas nemoguće da neki klub iz siromašne zemlje dogura daleko, a kamoli osvoji takmičenje. Nažalost, sve se danas vrti oko novca i to je to...

tehnika

pre 9 godina

Ne da Srbin Jugo ligu pa makar jeli travu.
(Bob, 17. februar 2015 10:44)
poenta svega....hrvat,slovenac da imaju sa kim da igraju svoju ligu,ne bi nas ni pogledali (nešto slično je bilo u vaterpolu)