Nova vest
Košarka

Petak, 11.05.2012.

17:26

Spektakl, CSKA u finalu!

Košarkaši moskovskog CSKA pobedili su Panatinaikos 66:64 u spektakularnom polufinalu Fajnal fora Evrolige i eliminisali aktuelnog šampiona Evrope!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Intenzitet, strast, drama, talenat, sjajna timska igra, sve smo to mogli da vidimo u fenomenalnom polufinalu, pa možemo samo da žalimo što ovo nije bio meč za titulu prvaka.

CSKA je u prvom poluvremenu nadoknadio 14 poena deficita, da bi samoj završnici imao više sreće i poenima Alekseja Šveda srušio šampiona. PAO je pao, ko će biti novi prvak Evrope?

U drugom polufinalu sastaju se Barselona Koste Perovića i Olimpijakos, koji predvodi Dušan Ivković, uz Marka Kešelja.

Andrej Kirilenko predvodio je CSKA sa 17 poena i 9 skokova, 15 je ubacio Šved, dok je 12 imao Miloš Teodosić (6sk, 5iz, 3as) koji je umalo bio tragičar meča zbog promašenih penala u poslednjim sekundima. Nenad Krstić je postigao 8.

Najbolji u Panatinaikosu, koji je imao osam sekundi da izbori produžetak ili pobedu, bio je Šarunas Jasikevičijus sa 19 poena. 11 uz 6 izgubljenih lopti imao je Majk Batist, dok je 10 uz 8 skokova i 5 asistencija imao Kajmakoglu.

Tragičar Dimitris Dijamantidis, koji je izgubio loptu u poslednjem napadu, takođe je ubacio 10 uz 6 asistencija, a Aleks Marić je učestvovao sa 6 poena i 5 skokova, u ranoj fazi meča.

PAO je sjajno otvorio utakmicu, a u prva tri minuta nezaustavljiv je bio Aleks Marić koji je sa dva koša doneo prednost od 6:2. Ubrzo mu se priključio i drugi centar Atinjana Majk Batist (11:2), da bi CSKA prvi koš iz igre postigao tek u četvrtom minutu igre.

Ubrzo se razigrao i iskusni Jasikevičijus, te uz Dijamantidisa sa pet poena povećao prednost braniocu titule na čak 14 poena (23:9). Potpuno je bila razbijena koncepcija igre Moskovljana, Kirilenko, Teodosić, Krstić, svi su bili nemoćni u napadu, da bi Dejvid Logan košem u poslednjoj sekundi četvrtine održao +14 za PAO (29:15).

Međutim, sve se preokrenulo u drugoj deonici. CSKA je konačno zaigrao odbranu, 'odsekao' centre rivala, a stao je i spoljni šut Panatinaikosa. Grci prva tri minuta nisu mogli da postignu koš, pa su "armejci" smanjili na 29:19.

Nakon što je Kalates konačno postigao trojku i vratio nadu za PAO, usledio je novi period agonije, serija od sedam uzastopnih promašaja (tri za tri poena), što su Moskovljani maksimalno iskoristili, prvo smanjili na +6, a potom sa šest vezanih poena Kirilenka uspeli da izjednače na 32:32, minut i po pre kraja poluvremena.

Ubrzo je Batist konačno postigao koš iz igre i sačuvao prednost Panatinaikosa pred drugo poluvreme u "Sinan Erdem" areni (34:32).

I dok su u prvom poluvremenu ekipe u serijama pružale sjajnu igru, treća četvrtina donela je egal meč i nastavak fenomenalne košarke. Krstić je konačno pogodio iz igre, Jasikevičijus je održavao prednost za Pao, da bi u 23. minutu igre CSKA prvi put poveo, nakon trojke Kirilenka za 41:39.

U narednih nekoliko minuta usledila je rezultatska klackalica, da bi Dijamantidis i Kajmakoglu sa po tri poena napravili mini-seriju 6:0 za prednost PAO 50:46. Do kraja četvrtine dominirao je Dijamantidis te je Panatinaikos sačuvao prednost ouči poslednjih 10 minuta (55:51).

Obradovićevi igrači nisu uspeli da na startu poslednjeg perioda povećaju prednost, nakon što je Kirilenko pogodio važan koš za CSKA, usledila je serija srpskih reprezentativaca, trojka Teodosića i polaganje Krstića za seriju od 7:0 i prednost "armejaca" 58:57.

Šved se potom probio kroz reket za novu promenu vođstva, a onda je usledilo 30 sekundi male škole košarke Šarunasa Jasikevičijusa koji sa pet uzastopnih poena donosi +4 za PAO (64:60).

Znao je CSKA brzo da odgovori, a razigrani Šved je sa uz malo sreće prilikom šuta sa poludistance i jednim slobodnim bacanjem smanjio na pola koša zaostatka, minut i po pre kraja.

Nakon tajm-auta Obradovića, ekipe su faulovima sekle igru, a pošto je Batist promašio polaganje, u protivnapadu nakon novog tajm-auta, Teodosić je sjajno odigrao sa Hrijapom i skok šutem iz "ćoška" prekrenuo na 65:64 za CSKA, 37 sekundi pre kraja.

Jasikevičijus je pokušao brzo da postigne koš, nije pogodio, da bi potom faulirao Šveda. Međutim, 24-godišnji Rus promašuje oba slobodna bacanja, ali CSKA osvaja loptu u napadu.

Grci kreću na brz faul, ali Teodosić i Šiškauskas sjajno čuvaju loptu i "kradu" nekoliko sekundi pre nego što je Dijamantidis napravio faul nad srpskim plejmejkerom.

Ipak, i Teodosić je podlegao pritisku i promašio oba penala, pa je PAO imao napad osam sekundi pre kraja, ali i minus 2 (66:64). Odgovornost je preuzeo najbolji, ali je Dijamantidis upropastio sve i poklonio Rusima finale!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu