Korver novi rekorder: 90 utakmica

Bek Atlante Kajl Korver ušao je u NBA istoriju, postavši prvi košarkaš koji je u 90 uzastopnih utakmica ubacio bar po jednu trojku.

Izvor: B92

Subota, 07.12.2013.

02:45

Default images

Korver je rekord oborio u noći između petka i subote, sredinom prve četvrtine meča sa Klivlendom.

Dosadašnji rekorder bio je Dejna Beros, koji je u dresu Filadelfije i Bostona od 23. decembra 1994. do 10. januara 1996. ubacivao trojke na 89 vezanih mečeva. Ovo je druga kategorija u kojoj je Korver najbolji u NBA istoriji, pošto drži rekord i za najbolji procenat trojki u sezoni.

Korver je rekord mogao da obori i prošle nedelje, ali je posle 88 uzastopnih utakmica doživeo povredu rebra, zbog koje je preskočio četiri meča. U sredu je ubacio trojku u prvom napadu meča sa Klipersima i tako izjednačio rekord.

Granicu je pomerio u duelu sa Kavalirsima i to iz drugog pokušaja, prethodno je promašio trojku na početku drugog minuta.

Prva utakmica u seriji odigrana je 4. novembra 2012. U pobedi protiv Oklahome, a u ovih 13 meseci postizao je u proseku 2.61 trojku po meču. Njegovi koševi pomažu ekipi da ostvari solidan skor u tom periodu (ovo im je 51. pobeda, uz 39 poraza).

Korver je karijeru počeo 2003. u Filadelfiji, gde je brzo dobio ozbiljnu ulogu, a u drugoj i trećoj sezoni startovao je na oko dve trećine utakmica. Izgubio

U narednih pet godina u Juti i Čikagu uglavnom je ulazio sa klupe i bio zadužen za šut sa distance, a u toj ulozi snalazio se toliko dobro da je u sezoni 2009/10 oborio NBA rekord, šutirajući trojke 53.6 posto u celoj sezoni. Tek mu je dolazak u Atlantu leta 2012. vratio status startera i otvorio prostor da pojača sve statističke kategorije dodavanjem desetak minuta.
LBJ nije saèekao ni poluvreme (Twitter)
Dosadašnji rekorder Dejna Beros bio je NBA igrač punih 12 sezona, ali je njegovo doba slave bilo kratko i ograničeno na sredinu devedesetih. Tada je u dresu Filadelfije bio starter i u sezoni 94/95 ubacivao 20.5 poena po meču.

Selidba u rodni Boston zamišljena je kao kruna karijere, ali ga je zapravo izbacila iz postave, pa je u preostalih 7 godina bio starter samo još 84 puta. Karijeru je završio sa 10.5 poena, uz šut za tri od 41.4 posto (osam uzastopnih sezona preko 40 posto).

U svojoj godini slave gađao je za 3 čak 46.4 posto, ali je i delio 7.5 asistencija i krao 1.8 lopti po meču, pa je dospeo i do All Star utakmice i nagrade za igrača koji je najviše napredovao. Uz to briljirao je protiv najjačih – šampionima iz Hjustona dao je 50 poena, a protiv finalista iz Orlanda napravio jak tripl dabl (25p, 15a, 10s).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: