Krajinović za B92: Mediji su me digli, pritisak bio ogroman

Kada se tek pojavio na teniskoj sceni kao perspektivni junior, Filipa Krajinovića mnogi su videli u teniskom vrhu. Učenik akademije Nika Bolitijerija bio je izvanredan junior, njegov ritern upoređivali su sa Agasijevim i činilo se da mu je velika karijera predodređena. Ipak, povreda ramena i ogroman pritisak javnosti usporili su Filipov napredak. Usporili, ali ne i zaustavili – ove sezone Krajinović igra na visokom nivou, kockice su se sklopile i trenutno se nalazi nadomak Top 100.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 15.08.2014.

09:00

Default images

Krajinović je osvojio čelendžere u Vičenci i Kortini, igrao je i finale u Sarasoti, a na ATP turniru u Hamburgu prošao je kvalifikacije i došao do treće runde.

“Počeo sam više da verujem u svoju igru, mislim da je to ključno. Krila mi je dao i taj prvi meč u Dejvis kupu, počele su da se ređaju pobede, osvojio sam neke turnire i mislim da je realno da se do kraja godine nađem u Top 100 jer ne branim mnogo poena. Imam pravu igru i to je najvažnije. Počeću više da igram jače turnire – odigrao sam dobro u Hamburgu, želim tako da nastavim i da nastupam na većim turnirima“, počinje 22-godišnji Krajinović priču za B92.

Rano je Filip otišao preko Atlantika, u ranim tinejdžerskim godinama otišao je na akademiju Nika Boltijerija, u kojoj se formirao kao teniser.

“Nije mi bilo lako tamo – otišao sam sa 14 godina i predstavljalo mi je problem da se uklopim. Otišao sam tamo sam, sklopio sam ugovor sa agencijom IMG, a moj današnji menadžer Oliver mnogo mi je pomogao u tom periodu. Nisam znao jezik, nisam razumeo kad imam treninge, nisam mogao da pohvatam kako se sve to odvija. Ali je vrlo zanimljiva akademija, odrastao sam tamo i stvarno je volim. Rad tamo dosta je uticao na moju karijeru, trenirao sam sa velikim igračima kao što su Nišikori, Has, Štepanek i to mi je pomoglo da poboljšam igru“.
Starsport
Međutim, nije sve išlo prema nadanjima – pritisak javnosti bio je veliki i to je negativno uticalo na Krajinovićev put.

“Malo su me mediji digli na početku karijere jer sam otišao rano u SAD i potpisao neke ugovore koje imam i danas. Stvarno je bio veliki pritisak, ali igrao sam vrlo dobro i bio sam među pet najboljih juniora na svetu sa 16 godina. Posle toga se desila i povreda... Ipak, mnogo sam naučio iz tog perioda i sa jedne strane mi je drago što sam prošao kroz sve to jer mi je sada mnogo lakše. Sa druge strane, nije uopšte bilo lako – mnogo se očekivalo od mene, rano sam ušao u veliku igru, a nisam bio fizički spreman za to. Onda su brzo počeli komentari u stilu ’od njega nema ništa’, ali sada se sve sklopilo“.

Nekoliko sezona Filip je vukao povredu ramena, a onda je hirurškim zahvatom taj problem rešio jednom zauvek.

“Dve godine me je mučilo rame – nisam imao pravu terapiju i to sam rešio tek operacijom. Izgubio sam dve bitne godine u svojoj karijeri, ali to je sada iza mene. Ne želim da se vraćam na to, samo mi je drago što sam se vratio na teren još jači i što sada fizički nemam nikakvih problema. Moj kondicioni trener Aleksandar Janković mnogo mi pomaže, nemam nijednu povredu otkad radim s njime“.
Starsport
Krajinović ističe da mu je Novak Đoković dosta pomaže tokom karijere, kao i da mu to mnogo znači.

“Novak mi uvek daje savete i treniramo zajedno kad god smo skupa. Mnogo pomaže Duciju i meni, što je stvarno velika stvar – imati broja jedan u tenisu, za nas je neverovatan osećaj kada nas Novak pozove, podrži ili kada nam nešto kaže. Savetuje nas u vezi sa rasporedom turnira – šta igrati, šta preskočiti, oko ishrane, deli sa nama stvari koje su njemu pomogle u karijeri. Mislim da nam mnogi i zavide zbog toga. Novak je vrlo dobar dečko, neverovatna ličnost, svaka mu čast“.

Karijera mu je krenula uzlaznom putanjom, ali Filip je svestan da je tek na početku dugog puta.

“Imam mnogo prostora za napredak, što je dobro. Najpre treba fizički da ojačam, želeo bih da igram agresivnije, a treba da radim i na servisu. Mislim da će sve biti u redu, samo treba da nastavim da budem vredan“, zaključio je Krajinović za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: